• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] panowie niebiescy a Alfy :)

loco145

Nowy
Auto
Czarna 159 16Virs 07r
za co tak naprawde moga karac nas uzytkownikow Alf policjanci ?? :) oczywiście nie mam tu na mysli predkości ;>
xenony to wiadomo przejaw bandytyzmu :D postojowki no tez krzywo na to patrza. rejestracja na boku co z tym ?? moge np w sowjej 145 miec tak rejestracje ??

przednią tablice jedynie ogranicza odległość od ziemi. powiedzmy min. 10cm (ale nie pamietam dokładnie)

poduch jakiś czas temu dostał mandat za zbyt głośny wydech. Najśmieszniejsze jest to że ma serię :-) (bokser 1.7)

Znam artystów którzy hondami jeżdżą z dorabianymi tablcami na wzór japonskich lub amerykanskich, w przypadku spotkania z wladzą wyciągają z bagażnika oryginalne i wymieniają z powrotem. Taka jest cena za unikalny design :D

Mnie trzymali już 3 razy i za każdym razem ten sam tekst: "Dlaczego tak szybko?" :)

Ale tylko raz zarobilem 100 :D jakoś się udawało, niemniej uważam teraz bardziej.

jako ze mam JTD i wydech moj sprawia wrazenie ze autko ryczy nie wiadomo jak rowniez mialem zwrucenie uwagi przez pana w mundurze o to :D ale był smiech :)

tzn ze co kolego bobryt moge sobie tablice smiało na bok dac ??;)

ale co z dowodem ?? tez mi nie zabiora?? kiedys mi ktoś mowił ze w 156 chciał zabrać dowod za tablice na boku... to juz szczyt wszystkiego bo gdzie ja inaczej dac:/ ale widziałem juz wiele aut ktore maja inaczej tablice :) a w Alfie to znak rozpoznawalny :D i mi sie to tez podoba :P nie wiem jak tam innym kolegom ;) a w kodeksie nic nie ma o tym napisane :) kolejna luka w prawie :D

tablice masz - masz , czytelna - czytelna ...a że z boku ? nigdy nie słyszałem o przepisie który by nakazywał montaż na środku

dużo dostawczaków ma z tyłu z boku na szerszych drzwiach

najlepszy chwyt na fotoradary :D o przednia rzecz jasna mi chodzi :P

Rejestracja ma byc widoczna i nie ma nic mowy czy ma byc z boku czy na środku :), jeśli chodzi na przykład o Gtv'ki to montuje się tak i tak, ja wole na środku tym bardziej że mam taką fajną podstawke montowaną do zderzaka, a wogóle więcej luzu nie ma się co bac policji, jak nawet zabiorą dowód to zawsze można go odzyskac, jeśli się o coś u mnie czepiąją to postępuje z nimi krótko, kiedyś jeden miał jakieś wątpliwości czy mi koła nie wystawają czasem poza obrys auta ale uświadomiłem go tak jak trzeba i dał spokój.

skoro już mowa o tablicach...
pod koniec czerwca oddaję samochód do malowania. Co się z tym wiąże zmieniam zderzak z przodu na ten od GTA tylko robiony przez Autods. Obecny mam oryginalny GTA ale nie pasuje idealnie a do tego miałem zdarzenie, że cofnęła mi babka w przód i pozaginała rejestrację. Jako że wolałbym jej nie zakładać wcale pomyślałem o patencie jaki mają na to (chyba) Węgrzy a mianowicie zamiast tablicy naklejkę. Myślałem na wydrukowaniu jej na takiej folii która też odbija światło jak oryginalna tablica i oczywiście w wymiarach jak oryginalna tablica. Wiadomo coś komuś na temat takiego czegoś :> ?
poniżej foto o co mi chodzi :D

ja tam mam z boku i nic nie zmienie widoczna,jest wiec czepiac sie nie maja prawa

Jako że wolałbym jej nie zakładać wcale pomyślałem o patencie jaki mają na to (chyba) Węgrzy a mianowicie zamiast tablicy naklejkę.

Fajnie to wygląda, nie wiem jak prawnie te pomysły są uregulowane ale u nas bez naklejki homologacyjnej takie tablice będą nieważne więc niezgodne z prawem. Tak jak pisalem wyżej "hondziarze" rzeźbią podobne patenty ale w razie kontroli jest trochę kombinacji. Nawet jak będziesz miał taką tablicę przy sobie możesz nie ustrzec się mandatu, bo chyba odbiór dowodu nie grozi.

no właśnie ta naklejka nieszczesna musi byc. znajomemu w aucie odpadla i sie gliniarz czepil ze na jednej tablicy nie ma...:/ chyba ze taka naklejke mogłbyś gdzieś dorobić i ja tam wkleic :D nie wiem jak to jest z wydziałem komunikacji ale wydaje mi sie ze jak zgubisz albo zawina Ci tablice to wyrabiaja Ci nowa i tak jest nowa nalepka wiec mozna zerwac :) z tego co czytalem w prawie tez nie ma czym jest tablica rejestracyjna czy nalepka czy blacha :) poprawcie mnie jeśli sie myle ;)

u mnie tablica wyglada tak :) pomimo tego ze mam orginalne miejsce i to mnie wlasnie zastanawia czy tak moze byc czy nie... alee :) jak mam tak mam i nie zmienie :P a miejsce seryjne gdzie ma byc tablica probuje juz na drugim zderzaku jakos wyrownac aby była całość bez zadnego wyciecia :)

Ostatnia edycja:
no w sumie masz kolego racje;) ale nakleic sie da :) sa na to sposoby :P

najlepszy chwyt na fotoradary :D o przednia rzecz jasna mi chodzi :P
to Cię kolego zasmucę bo mogą po powiększeniu przeczytać z naklejki tej na szybie dlatego jest ściśle określone wktórym miejscu ma byc .Kiedyś jechałem lanosem w trase "na liścia" a i tak mnie dupneli .

to Cię kolego zasmucę bo mogą po powiększeniu przeczytać z naklejki tej na szybie dlatego jest ściśle określone wktórym miejscu ma byc .Kiedyś jechałem lanosem w trase "na liścia" a i tak mnie dupneli .

no tak masz racje kolego ale i na nalepke jest sposob :) w hyde parku opisywali cos o ulotkach :D no i gdzies tez czytalem ze musi byc widoczna i tablica i naklejka inaczej nie jest to podstawa do mandatu. nie wiem ile w tym prawdy i ktos moglby to skorygowac ;)

To Cię kolego zdziwię, bo fotki z radarów są trochę kiepskiej jakości i nie zawsze (w 80% przypadkach nie) się to uda. Naklejka jest po wewnętrznej stronie szyby, która w przypadku przedniej szyby jest zaokrąglona i odbija jeszcze dodatkowo światło. Strasznie ciężko by im było i wiem od pewnego źródła, że jak nie widać choćby jednego nr z rejestracji to sprawa ląduje w koszu (no chyba, że kogoś zabijesz to sprawdzą nawet po nr katalogowym lakieru i oponach...)

:ridinghorse:Ja mam na boku i nikt się nie czepia z naklejką mogą być duuuże problemy jak nie mają się do czego przyczepić.

Amortyzatory
Powrót