[145] Nowy user Twin Spark-a i kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku simeone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simeone

Guest
1. Czy wariator ma wpływ na dynamikę poniżej 3-3,5 tys obr/min? U
mnie poniżej tego zakresu obrotów wyrażnie brakuje mocy i
elastycznosci jak na silnik o tej pojemnosci (1.8 TS). Dopiero
powyżej 3-4 tys samochód dobrze przyspiesza. Dodam,że wariator
nadaje się do wymiany (wyrażny dieslowski dzwięk silnika. pzrypominający starą "beczkę" Mercedesa...)

2. Słyszałem ,że w TS-ach czujniki temperatury silnika nie są zbyt
dokładne- czy możliwe jest aby w ruchu miejskim wkaźnik wskazywał
około 100 'C? Zadna kontrolka temp. cieczy się nie zapala. Sugerowac
się wskazaniami wskaźnika na desce czy też nie traktowac go w 100%
poważnie (słyszałem o przypadkach gdy temp na wskaźniku różniła się
od rzeczywistej, mierzonej na komputerze o ok. 20'C...) A moze
termostat do wymiany, zanieczyszczona chłodnica lub zapowietrzony układ chłodzenia?

1. rzeczywiscie do 3500tys obrotow to nasze silniczki nie zachwycaja dynamika, ale niesprawny wariator jeszcze poteguje ta niemoc... Wiem bo mialem tak u siebie, praktycznie silnik nie ciagnal dopiero pow. 4500 obrotow cos sie ruszalo, a po wymianie wariata wszytko gra :wink:
2. nie wiem co jest przyczyna ale u mnie temperatura nie podniosla sie nigdy pow. 90 stopni, nawet w korku w upalny dzien

1 max momen obrotowy w TS 1,8 jest przy 4000 obr/min .nie jest prawda ze ponizej silnik ma "mula" powinien przyspieszac w miare rowno,co oczywicie nie wylkucza znacznie wiekszego ciagu przy wyzszych obrotach.wariator ma oczywiscie wplyw na harakterystyke silnika(po to jest) na tzw mulenie ma tez wplyw przeplywomierz,ktory w wiekszosci po ok 120tys km nadaje sie do wymiany. 2.wskaznik temperatury rzeczywiscie nie jest dokladny.

Dzięki wielkie za wyjaśnienia. :wink:
Mam jeszcze kilka pytań kture mnie nurtują-pozwólcie ,że się nimi z Wami podziele:

* jaki klucz do swiec (czy specjalny, dzwiny rozmiar, przedłużka itp) potrzebują do TS-a?
* czy po wymianie płynu w ukł. chłodzenia trzeba odpowietrzać układ?
* do obudowy filtra powietrza dochodzi jakiś chwyt (rura) spod zderzaka czy kończy się tylko na puszce? (tak jest przynajmniej u mnie)
* prawdą jest ,że w czasie szybko pokonywanych zakretów, nawrotów może dochodzić
do "przycierania się" silnika (z powodu specyficznej budowy miski olejowej)?

simeone napisał:
prawdą jest ,że w czasie szybko pokonywanych zakretów, nawrotów może dochodzić

pierwsze slysze :roll: to chyba jakas plotka bo przeciez alfa stworzona jest do zakretow :twisted:

lesio146 1.8ts maksymalny moment 169Nm uzuskuje przy 3500obr/min :)

simeone napisał:
do obudowy filtra powietrza dochodzi jakiś chwyt (rura) spod zderzaka czy kończy się tylko na puszce?

Wg tego schematu przed tą puszką jest coś jeszcze:

...jednak ja też nic tam nie mam :shock:

gonzo napisał:
simeone napisał:
prawdą jest ,że w czasie szybko pokonywanych zakretów, nawrotów może dochodzić

pierwsze slysze :roll: to chyba jakas plotka bo przeciez alfa stworzona jest do zakretow :twisted:

lesio146 1.8ts maksymalny moment 169Nm uzuskuje przy 3500obr/min :)
1,8 T.SPARK z przed modernizacji 165 Nm przy 4000 obr/min. apropo przycierania to kolega chyba nie ma pojecia(najmniejszego)o czym pisze...tego raczej nie mozna nawet skomentowac.

Amortyzatory
Powrót