• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] MOC - znow :)

• Autor wątku Autor wątku jankes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jankes

Guest
Witam. Jezdze Alfa 145 1.6 TS z 99 roku. Mam problemy z moca - silnik nie wkreca sie tak jak powinien. Niedawno jeszcze wystepowal taki dziwny efekt odblokowania, wyglada to mniej wiecej tak: jade ze stala predkoscia i nagle samochod dostaje kopa - wyraznie czuje potem ze przyspiesza duuuzo sprawniej. Szczegolnie jesli jade z dolnych obrotow. Niedawno wymienilem wariator i pasek rozrzadu (od tego momentu zanikl efekt odblokowania, ale samochod nie przyspiesza tak dynamicznie jak wczesniej 'po odblokowaniu':) ), dalem do sprawdzenia wydech (kiedys wyczytalem tutaj zeby przyjrzec sie dokladniej lacznikowi elastycznemu) - niby w porzadku. Niedawno wymienialem tez sprzeglo. Co jeszcze moze byc najprawdopodobniejsza przyczyna ubytkow mocy? Czy wymiana swiec i przewodow zaplonowych moze byc strzalem w dziesiatke? :)
Dzieki z gory za odpowiedzi i pozdrawiam.

Na zimnym i rozgrzanym silniku to samo zawsze?

Ja mam podobnie na zimnym, potem jest tak jak trzeba.

Co może być sprawka czegoś z zestawu: świece/sonda/przepływomierz 8)

monter napisał:
Na zimnym i rozgrzanym silniku to samo zawsze?

Ja mam podobnie na zimnym, potem jest tak jak trzeba.

Co może być sprawka czegoś z zestawu: świece/sonda/przepływomierz 8)
strzal w dziesiatke :D ta trójka za to odpowiada

W zasadzie i na zimnym i na rozgrzanym jest to samo, jednak nieco gorzej jest na rozgrzanym. To nieco to na tyle ze wyczuwam roznice niewielka. Czyli przeplywomierz do wymiany. Orginalnie jest Bosch? czy moze cos innego polecacie?

Może czujnik położenia przepustnicy???

jankes napisał:
W zasadzie i na zimnym i na rozgrzanym jest to samo, jednak nieco gorzej jest na rozgrzanym. To nieco to na tyle ze wyczuwam roznice niewielka. Czyli przeplywomierz do wymiany. Orginalnie jest Bosch? czy moze cos innego polecacie?
jesli zdiagnozujesz ze to przeplywomierz to stanowczo odradzam inny niz BOSCH.

Może wlej do benzyny STP czarny do czyszczenia wtrysków?
A nuż to tylko źle pracujące wtryski?

J@rek napisał:
Może wlej do benzyny STP czarny do czyszczenia wtrysków?
A nuż to tylko źle pracujące wtryski?

To juz zrobilem jakis czas temu. Nie odczulem w zasadzie zadnej zmiany. Nie dodalem ze mam tez instalacje gazowa, ale nie uzywam jej caly czas. Moze wtryskiwacze juz sa tak zasyfione ze STP nie pomoze.

Konrado napisał:
Co to jest to STP?? Zdrowe to jest dla silnika??
Nazwa firmy produkującej różne preparaty np. do czyszczenia wtrysków. Zaszkodzić nie zaszkodzi ale pomóc też nie musi ;).

STP formuła do czyszczenia zabrudzonych wtryskiwaczy.
Należy stosować do benzyny przy każdej wymianie oleju.

co ma 1 do drugiego?? Mistake?

Konrado napisał:
STP formuła do czyszczenia zabrudzonych wtryskiwaczy.
Należy stosować do benzyny przy każdej wymianie oleju.

co ma 1 do drugiego?? Mistake?

sugerujesz, ze zasyfiony wtryskiwacz nie ma wpływu na obroty?

Bo nie ma . Jeśli wkręca się na biegu jałowym na obroty, to należy dac sobie siana z płukaniem wtrysku.

Na początek doszukiwał bym się powiązania w wymianie rozrządu. To odblokowanie mogło powstawać na wskutek wadliwego działania wariata ( jego ogólne wyeksploatowanie), ale czy masz pewność że rozrzą jest oK???? jeśli przestawił mechanik o 1 ząbek na każdym z 2 wałków, to nie będzie kolizji, ale i osiągi pod obciązeniem silnika, poleca na łeb na szyję......

Uszatek napisał:
Bo nie ma . Jeśli wkręca się na biegu jałowym na obroty, to należy dac sobie siana z płukaniem wtrysku.

Na początek doszukiwał bym się powiązania w wymianie rozrządu. To odblokowanie mogło powstawać na wskutek wadliwego działania wariata ( jego ogólne wyeksploatowanie), ale czy masz pewność że rozrzą jest oK???? jeśli przestawił mechanik o 1 ząbek na każdym z 2 wałków, to nie będzie kolizji, ale i osiągi pod obciązeniem silnika, poleca na łeb na szyję......

Wiadomo, pewnosci nigdy nie ma, ale chyba jest ok. Gosciu ktory robil mi rozrzad (nawiasem mowiac ASO) stwierdzil ze przed wymiana bylo wlasnie przesuniecie o jeden zabek, wiec chyba nie zrobil tego samego.

Nie przekonuje mnie to ASO :? Czy były używane blokady????? To jest sakramentalne pytanie.

Pozprawdzaj wszystkie przewody podciśnienia, poza tym, tak czy siak czeka Cię wizyta u kogos kumatego kto podłączy Cię pod examiner i prawdę powie :|?:

Amortyzatory
Powrót