• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] mam problem ze spalaniem

• Autor wątku Autor wątku dstas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dstas

Guest
Witam

Mam taki mały problem, pare dni temu wymieniłem wariator, wał wydechowy, sonde (nie boscha ale uniwersalną) i mam taki problem ze spaliła mi moja alfica 14l/100 km w trasie, obroty około 3000-4000.

Powiedzcie mi gdzie leży problem.
Przed remontem i wymianą, brała w cyklu mieszanym 9,7 l

Proszę o pomoc

chciałbym cos dopowiedziec i sie spytac.

Jak wymieniałem sonde to wczesniej odpiołem akumulator i podpiołem sonde, odpaliłem samochód i pojechałem na mały spacer. Czy po zmianie sondy mam robic reset kompa?? Jesli tak to jak to zrobic

Prosze o pomoc

ja po zmianie sondy opaliłem samochód i pozostawiłem go mdo momentu zagrzania i dopiero wtedy ruszyłem a nowe ustawienia sterownik złapie po pewnym czasie aczkolwiek sonda uniwersalna może nie wysyłać żadnych sygnałów czyli może nie byc czytana przez komp

Potwierdzam - warto zastanowić się nad sondą. Ja wymieniałem ją 3x. Zaczynałem na zamienniku zamiennika za 50zł a skończyłem na dedykowanym do Alfy zamienniku ze strony boscha za 220zł. Po wpięciu tej ostatniej - pomogło.

ale sonde mam firmy Magneti, powiedzieli mi w sklepie ze ta firma robi cześci do Alfy, była tańsza od Boscha o 40 zł

Magnetti Mirelli robi sondy lambda?? hmmm.... alfy chyba chodza na Boschoskich sondach i taką dedykowaną proponuje założyć.

Konrado napisał:
ja tez wymienilem rozrzad, swiece, wariator itp i mi tez wiecej spala jak przed wymiana :O
To jest namacalny fakt że uszkodzony wariator ma wpływ na mniejsze spalanie , nie raz o tym pisałem

14 to zdecydowanie za dużo.
Chyba, ze cały czas 200/h.
Nie wycieka Ci paliwo?
Wyadaje mi się, że skiepszczona sonda powinna dodatkowo dawać efekt dymienia.

No doradzcie cos... Andrew po wymianie wariatora (teoretycznie) bo nie mam jak tego sprawdzic to i tak slysze klekot. Popychacze?? Czy nie wymienione wariator?

Klekot wariatora jest inny od klekotu popychaczy nagraj i daj posłuchać

A czy przy źle pracującej sondzie nie ma problemów z obrotami? Nie faluje na wolnych?

Wyadaje mi się, że skiepszczona sonda powinna dodatkowo dawać efekt dymienia.

Bardzo interesująca informacja. Możesz więcej coś napisać? Jak to dokładnie wygląda?
U mnie rura jest dość mocno okopcona, nie wiem czy tak powinna wyglądać...

16.jpg

Amortyzatory
Powrót