• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] malowanie lusterek

nietyx

Nowy
Auto
.
nei wiem czy to dobry dział (jak coś to przeniesiony zostanie)

Chodzi mi o to że chcę pomalować lusterka pod kolor auta lub na czarno ale chyba to pierwsze (doda charakteru) i teraz pytanie jaką farbą to zrobić lub sprey-em i co później na to nanieść aby to nie zaczęło odpadać robił ktoś tak już?

Czy Twoje lusterka wyglądają na tyle nie dobrze, ze chcesz je malować? Jeśli już zdecydowałeś to weź pod uwagę to, ze do malowania tworzyw sztucznych niezbędny jest odpowiedni lakier (podkład). Jak pomalujesz "zwykłym" za długo się nie nacieszysz :(

Jak już malujesz lusterka to pomaluj sobie też klamki i progi.

To zdecydowanie poprawia wygląd 145.

as napisał:
Czy Twoje lusterka wyglądają na tyle nie dobrze, ze chcesz je malować?
taaaaak
as napisał:
Jeśli już zdecydowałeś to weź pod uwagę to, ze do malowania tworzyw sztucznych niezbędny jest odpowiedni lakier (podkład). Jak pomalujesz "zwykłym" za długo się nie nacieszysz :(
No właśnie chce zrobić raz a porządnie. Czyli podkład, lakier i po nim pewnie jakiś lakier ochronny tak? A robiłeś już coś takiego żeby mniej wiecej wskazać mi lakiery jakieś?

Zauważyłem ,że w większości 145-tek elementy które są oryginalnie malowane pod kolor (właśnie plastiki -atrapa, lusterka, klamki ,panele dachowe nad tylnymi bocznymi szybami) odbarwiają się i lakier na nich jest nietrwały.

dlatego też można na czarno ale myślę że jeżeli będzie to dobry lakier i podkład to spokojnie wytrzyma trochę czasu

To jest zwykły akryl, a więc tak:
- matujesz lusterka papierem na sucho gradacji ok 260
- przemywasz je benzyną ekstrakcyjną (dokładnie gdyż plastik jest chropowaty)
- malujesz podkładem w sprayu (koszt. ok 15-20zł) parę warstw cienkich żebyś nie porobił zacieków, przynajmniej z 4 ponieważ element jest chropowaty, a musi byc gładki
- po wyschnięciu podkładu matujesz go papierem ściernym na mokro o gradacji 600 do uzyskania gładkiej powierzchni (pamiętaj o częstym moczeniu papieru), koszt ok 1,5- 2zł za arkusz
- przemywasz zmywaczem silikonowym powierzchnie do malowania (koszt 10-13 zł za litr)
- nakładasz lakier w sprayu (dorabiają go w większości mieszalni pod numer lakieru na twoim aucie, koszt ok. 30-35zł). Pamiętaj o cienkich warstwach gdyż jak będziesz chciał szybko pokryc to porobisz zacieki. Pierwsza warstwa ma byc cienka i tylko przypylic, dokładnie pokryje ci dopiero trzecia warstwa i tyle musisz ich nałożyc.

Jak koledzy wcześniej pisali o specjalnym podkładzie to nie jest tak do końca. Na elementy plastikowe przed podkładem daje się specjalną warstwę takiego płynu bezbarwnego, który uelastycznia lakier, ale w spreyu tego nie ma. Lusterka jednak możesz tak pomalowac i powinno byc ok bez tego płynu, gorzej np. ze zderzakiem

Z tego co mi wiadomo to Alfy nie były pokrywane akrylem, a jedynie lakierem dwuwarstwowym i to nie tylko metaliki. Czyli "baza"+ "klar". Ale w lakierni spokojnie dobiorą akryl który nie będzie się różnił odcieniem, a łatwiej się nakłada.

no to jakąś sobotę mam z głowy i będę powoli dłubał mam nadzieje że wyjdzie :)

Amortyzatory
Powrót