• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

145 - który silnik 1.7 Boxer/2.0 TS ?

• Autor wątku Autor wątku odar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

odar

Guest
Witam wszystkich jako nowo zarejestrowany. Od pewnego czasu poważnie myślę nad zakupem AR 145. Wielu rzeczy jeszcze nie wiem i dlatego od razu zwracam się do Was z szeregiem pytań:

- Który silnik do modelu 145 ? Mam dylemat pomiędzy jednostkami 1.7 Boxer a 2.0 TS. Nie wiem na co się zdecydować. Jaka jest różnica w spalaniu, awaryjności, dostępie do części ?

- Gdzie najlepiej kupić ? Lepiej ciągnąć z zagranicy, czy lepsza krajówka. Chciałbym wiedzieć orientacyjnie, czy trafiają się jeszcze w Polsce egzemplarze nie katowane, szczególnie mam tu na myśli jednostkę 2.0. Jeśli lepiej ciągnąć to z zagranicy, to skąd: Włochy, Niemcy ?

- Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu ? Czy były jakieś roczniki lub serie wyjątkowo problemowe ? Czy są pomiędzy tymi modelami jakieś różnice odczuwalne podczas jazdy ?

Z danych które znalazłem na jednej ze stron wynika że pomiędzy jednostką 1.7 a 2.0 mam następujące różnice:

model---------------------moc----------------------------------moment--------------------------0-100----------Vmax
2.0 16V TwinSpark-----155 KM przy 6400 obr/min------187 Nm przy 3500 obr/min---8,3 s-----------211 km/h
1.7 16V Boxer-----------132 KM przy 6500 obr/min------151 Nm przy 4700 obr/min---8,9 s-----------198 km/h

Teoretycznie przy takiej różnicy pojemności, 0.6 s różnicy do pierwszej setki to niewiele. Nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić w praktyce, więc proszę o jakieś uwagi/komentarze/opinie.

Ponieważ będzie to mój pierwszy samochód, w dodatku zakupiony za własne pieniądze, to nie chciałbym trafić na "trupa", tym bardziej że od zawsze, podobały mi się "włoskie konie". Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi i rady, a jeśli ktoś z was ma akurat któryś z tych silników będę bardzo wdzięczny za kilka opini.

Pozdrawiam.

odar napisał:
Który silnik do modelu 145 ? Mam dylemat pomiędzy jednostkami 1.7 Boxer a 2.0 TS. Nie wiem na co się zdecydować. Jaka jest różnica w spalaniu, awaryjności, dostępie do części ?
byl juz temat boxer vs ts.
boxer spala wiecej, ale czesci sa tansze, ale znowu trudniej o mechanika ktory by moglby go robic...

odar napisał:
- Gdzie najlepiej kupić ? Lepiej ciągnąć z zagranicy, czy lepsza krajówka. Chciałbym wiedzieć orientacyjnie, czy trafiają się jeszcze w Polsce egzemplarze nie katowane, szczególnie mam tu na myśli jednostkę 2.0. Jeśli lepiej ciągnąć to z zagranicy, to skąd: Włochy, Niemcy ?
co rozumiesz po przez katowanie? w alfie ciagniecie do 6 tys to nie katowanie tylko normalna jazda :mrgreen: we wloszech maja kiepskie paliwo, a sami wlosi do pedantow nie naleza, czyli jak juz to od pasjonata..

odar napisał:
- Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu ? Czy były jakieś roczniki lub serie wyjątkowo problemowe ? Czy są pomiędzy tymi modelami jakieś różnice odczuwalne podczas jazdy ?
TSy po 97 roku byly ponoc mniej awaryjne.

odar napisał:
Z danych które znalazłem na jednej ze stron wynika że pomiędzy jednostką 1.7 a 2.0 mam następujące różnice:
zalezy ktory to 2.0, bo byly 2 :) jeden 150 konny, drugi 155.

odar napisał:
Teoretycznie przy takiej różnicy pojemności, 0.6 s różnicy do pierwszej setki to niewiele. Nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić w praktyce, więc proszę o jakieś uwagi/komentarze/opinie.
najlepiej przejedz sie boxerem i TSem, bo na forum kazdy bedzie chwalil swoje...

Filippo napisał:
najlepiej przejedz sie boxerem i TSem, bo na forum kazdy bedzie chwalil swoje...

Dokladnie!

Moje zdanie jest takie:
TS nie da ci tylu wrazen co Boxer,kto jezdzil obiema wersiami ten potwierdzi moje slowa!

Te 0.6s czuc,ale jak pojezdzisz boxerem to nigdy go na zadnego TS-a nie zamienisz!

TS lepiej sie zbiera,ale za to boxer lepiej trzyma sie drogi,srodek ciezkosci jest nizej polozony i to w 100% rekompensuje te 0.6s

Bierz BOXERA!!!! :mrgreen: 8)

bierz TSa :mrgreen:

ale na powznie to jesli sie zdecydujesz na jakąkolwiek alfe wez ze sobą kogos co sie zna na tych silnikach i ją obejrzy od strony mechanicznego zuzycia. Na bozerach sie nie znam ale do tsow czesci są bardzo drogie i lepiej dołozyc i kupic zadbany egzemplarz niz skarbonke..

Miałem taki sam dylemat ale sam się rozwiązał ktoś podkupił 1,7 boxera wiec 2.0 wziołem.
Chiałem boxera głównie ze względu na dźwięk silnika, ale TS tez ma fajny dźwięk i zupełnie inaczej brzmi od innych 2.0. No i spalanie w miescie oscyluje ok 12l przy nielekkiej nodze

Witam zdecydowanie boxer piękny dzwięk silnika, mniej awaryjny niż TS z częściami nie jest żle można tanio dostać, a i mechanik też się znajdzie co nosem nie kręci. Mój pali na trasie tak około 8 na 100km a w mieście około 10 litrów. decyzja należy do ciebie. :D pozdrawiam

Przy zakupie auta obojętnie jakiej marki najważniejsze są staranne oględziny przez osobę znającą się na temacie.Kupić zadbany egzemplarz i troszczyć się o niego bedąc już jego właścicielem to podstawa.Za silnikiem TS przemawia też fakt,że można kupić pojazd młodszy rocznikiem od boxera a to też jest ważne.

Szymonik napisał:
Za silnikiem TS przemawia też fakt,że można kupić pojazd młodszy rocznikiem od boxera a to też jest ważne.

Wiek auta nie ma znaczenia,lepiej kupic starsze w lepszym stanie za ta sama kase co nowsze,ale padlo...

Zgadzam się z twoją opinią.Jednak ja wolałbym mieć zadbane nowsze niż zadbane starsze i chyba każdy przyzna mi tu rację.A wiek auta ma duże znaczenie nie tylko ze względu na stan.Nowsze auto to teoretycznie(powinien być) mniejszy przebieg,mniej wyeksploatowane części,wnętrze,czasem poprawione niedociągnięcia z wcześniejszych lat. itd.jednak cena jest wtedy troszke większa.
Raczej nie kupimy zadbanego boxera np. z 1998 r. ponieważ jest to po prostu niemożliwe, a TS produkowali jeszcze kilka lat.Ja osobiście stawiałbym na młodsze auto.Oczywiście zaraz odezwą się posiadacze Boxerów przekonując do swoich silników,ale na tym forum to normalka pojedynek TS vs Boxer bedzie trwał wiecznie :lol:

Kupując Alfę
Po pierwsze:
Nie kieruj się tym ile spala, bo i tak (czy boxer czy TS) poniżej dychy nie zejdziesz i to juz nie jest kwestia silnika, tylko psychologii. Każdy Alfisti woli frajdę z jazdy a nie mulenie swojej ukochanej. (przetestowane)
Po drugie:
Zadowolony bedziesz bez względu na to jaką 145-tkę kupisz czy boxera czy TS-a
Po trzecie:
Jeśli już zaglądnąłeś na to forum (przed zakupem auta), to licz się z tym że po zakupie Alfy popadniesz w Alfaholizm.

Tak więc witamy kolejngo nałogowca :lol: :lol: :lol:

Sam kupiłem Boxera ale gdybym miał więcej kasy to kupiłbym Ts'a 2.0 w wersji QV .

Dużo jak na pierwszy raz. :) Wiele opini, sporo nowości. Jeśli komuś coś jeszcze się obije o uszy, to temat cały czas jest otwarty. Dziękuje za szybkie odpowiedzi i zainteresowanie problemem. Pozdrawiam i niebawem odezwę się napewno z jakimś problemem lub pochwalę się tym co kupię. Narazie nie zdradzę co to będzie. :> Pozdrawiam.

Przed kupnem dogadaj sie z gosciem aby zrobic jakisz pregladzik . Jesli wyjdzie ze wszystko oki to Ty zaplacisz i bedziesz spoal spokojnie . Jesli okaze sie ze kaszana to niech sprzedajacy zaplaci a Ty szukaj innego egzemplaza. jesli natomiast gosciu sie nie zgodzi na cos takiego to znaczy ze cos ukrywa.

A tak w ogole to witamy w gronie zarazonych virusem ALFA :) .. i jeszcze jedno ... super podpisik masz :)

Amortyzatory
Powrót