[145] Klocki hamulcowe. Jakie do mojego modelu?

• Autor wątku Autor wątku Tiga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiga

Guest
Witam :wink:

Wiem,ze temat o klockach był już 1000000 razy,ale żaden z tematów nie ma zawartej odpowiedzi na moje pytanie. A więc chce wymienic wszystkie klocki hamulcowe i o ile z przednimi kłopotu nie ma to z tylnymi jest. Z tyłu są dwa rodzaje klocków , cos mi sie plecie ,ze pol ifcie w 99r były inne. Tylko teraz jakie . Pytam konkretnie - Jakie ma moja włoszka, te na dole czy do góry zdjecia? Alfa Romeo 145 1.4 TS 12.2000r , zwykła bez pakietu Sportiva (dawniej Junior).

Pozdrawiam Tiga 8)

Leniuch z Ciebie :D Najłatwiej będzie ściągnąć koło i dokładnie przyjrzeć się klockom. Ja miałem na początku roku podobny problem i na podstawie oględzin, bez problemu zorientowałem się jaki mam kształt. Wszystko elegancko widać poprzez szczeliny w zacisku :wink:

U mnie były te powycinane na samym dole , droższe :D Nie wiem jak jest w 1,4 TS ale w JTD były takie.Pozdr.

xaraf napisał:
Leniuch z Ciebie :D Najłatwiej będzie ściągnąć koło i dokładnie przyjrzeć się klockom. Ja miałem na początku roku podobny problem i na podstawie oględzin, bez problemu zorientowałem się jaki mam kształt. Wszystko elegancko widać poprzez szczeliny w zacisku :wink:

Jak najbardziej zgadzam sie z Kolegą - najlepiej rozebrać jedno koło, podejrzeć (zrobić komórką nawet jakieś zdjęcie) i ogień do sklepu :mrgreen: Z tym podglądaniem góra 30 min. :>>

Jeśli Ci się nie chce i po numerze VIN nie dojdziesz - idź do sklepu i porozmawiaj ze sprzedawcą (niech nie nabija na kasę), weź któreś z klocków (jeśli ma na miejscu) i sprawdź. Jeśli będzie OK idź po paragon, jeśli nie weź następne ;//

xaraf napisał:
Najłatwiej będzie ściągnąć koło i dokładnie przyjrzeć się klockom.

Tak tez zrobiłem, zapytałem na forum,bo czas mnie ponagla... jednak dla chcącego nic trudnego,więc prawie o północy wjechałem do garazu i rozebrałem tylne zaciski :wink: Były takie same jak na dole fotki 8) Niestety te droższe jak napisał kolega wcześniej...

Dzis kupie komplet klocków na tył i przód, przy wymianie tarcze dam do delikatnego pretoczenia i powinno hamować jak F1 :P

Pozdrawiam serdecznie

Tiga

Amortyzatory
Powrót