[145] Klapka od zapalniczki i schowka

• Autor wątku Autor wątku Gregorov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gregorov

Guest
Witam
Moze to i maly problem , ale nie poradzilem sobie z takim wydaje sie banalem. Ostatnio podczas dluzszej jazdy mialem wlaczana nawigacje do gniazda zapalniczki. W 145 kieszonke i miejsce na zapalniczke zamyka sie taka zgrabna klapka. Otoz po wyjeciu kabla z gniazda na zap. juz klapki nie domknalem. Przy probie zamkniecia nic nie zalapuje - nie slychac nawet mechanizmu , ktory sie zatrzaskuje. Obejrzalem calosc wymontowlaem popielniczke , ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala to zamkniecie. Nie widze tam zadnej zapadki , moze czegos co blokuje ta klapke.

Moze ktos z Was mial do czynienia z klapka od zapalniczki ( miejsce nad radiem) bo denrwuje mnie jazda z ciagle otwarta.
Jesli ktos zna dzialanie mechanizmu tego zamkniecia to prosze o porade.
Pozdrawiam.

aha i sprawdzalem - nic tam nie wpadlo co moglo zablokowac zamkniecie

Gregorov napisał:
Witam
Moze to i maly problem , ale nie poradzilem sobie z takim wydaje sie banalem. Ostatnio podczas dluzszej jazdy mialem wlaczana nawigacje do gniazda zapalniczki. W 145 kieszonke i miejsce na zapalniczke zamyka sie taka zgrabna klapka. Otoz po wyjeciu kabla z gniazda na zap. juz klapki nie domknalem. Przy probie zamkniecia nic nie zalapuje - nie slychac nawet mechanizmu , ktory sie zatrzaskuje. Obejrzalem calosc wymontowlaem popielniczke , ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala to zamkniecie. Nie widze tam zadnej zapadki , moze czegos co blokuje ta klapke.

Moze ktos z Was mial do czynienia z klapka od zapalniczki ( miejsce nad radiem) bo denrwuje mnie jazda z ciagle otwarta.
Jesli ktos zna dzialanie mechanizmu tego zamkniecia to prosze o porade.
Pozdrawiam.

aha i sprawdzalem - nic tam nie wpadlo co moglo zablokowac zamkniecie
Hehe mialem podobny problem tylko moja nie zatrzaskiwala sie zawsze tylko musialem kilka razy probowac, i niedoszlem do tego, wymienilem z rozbitej alfy :), ale wydaje mi sie ze to moze cos byc nietak z ta taka jakby sprezyna co jest miedzy zapalniczka a popielniczka ale wsymie to zaraz popatrze co tam moze byc bo mam cala deske w domu :D

przerabialem to zaraz po zakupie auta.mechanizm jest bardzo prosty.o ile dobrze pamietam wlozylem malenka podkladke aby haczyk chodzil blizej prowadnicy.jak wykrecisz popielniczke i przyjzysz sie temu napewno skumasz w czym rzecz.pozdrawiam

lesio146 napisał:
przerabialem to zaraz po zakupie auta.mechanizm jest bardzo prosty.o ile dobrze pamietam wlozylem malenka podkladke aby haczyk chodzil blizej prowadnicy.jak wykrecisz popielniczke i przyjzysz sie temu napewno skumasz w czym rzecz.pozdrawiam

Zrob tak jak napisal lesio146, ja tez w podobny sposob zrobilem klapke, dodatkowo jeszcze lekko wyżłobiłem ta rynienke w ktorej chodzi metalowy element.

Widze że są to nagminne usterki. Ja miałem to samo. Klapka zamykała się raz na 179 zamknięć :evil: W końcu wpadłem na pomysł i działa ! Włożyłem mały długopis pomiędzy klapke a zew.obudowe. Długopisu nie widać, klapka zamknięta . WSZYSTKO GRA !!! :) Cel uświęca środki .... :wink:

Rysiek146Kraków napisał:
Widze że są to nagminne usterki. Ja miałem to samo. Klapka zamykała się raz na 179 zamknięć :evil: W końcu wpadłem na pomysł i działa ! Włożyłem mały długopis pomiędzy klapke a zew.obudowe. Długopisu nie widać, klapka zamknięta . WSZYSTKO GRA !!! :) Cel uświęca środki .... :wink:

Ja zamiast długopisu włożyłem papierek tak że go nie widać, a że nie palę to nie mam potrzeby otwieania tego ustrojstwa :lol:
Typowy psujący się drobiazg w 145.

Tez to przerabialem, jak mymontujesz mechanizm to z tylu jest taka sprezynka ktora lubi wyskocyc ze zwojego miejsca, koncowka spreznyznki jest drucik i wchodzi on w pewien rowek.Mozesz poglebic to wyzlobienie albo sprobowac przykleic...

Wyciagasz popiolke, sa 3 srubki, jedna po lewej druga po prawej stronie. Trzecia jest w tylnej czesci klapki trzeba sie tam dostac krzyzakiem przez taka owalna dziurke. I chyba tyle . Sciaganij sobie manuala ze strony alfoholików.

Też mam ten problem z popielniczką i zapewne skorzystam z Waszych wskazówek, bo zaczyna mnie to już męczyć. Zauważyłem jeszcze jedno - dziś jadąc z kolegą, poprosił mnie o ogień i o dziwo nie mogłem włączyć zapalniczki, gdyż za każdym razem wyskakiwała zaraz po wciśnięciu. Dodam, że wcześniej wszystko było OK. Poskutkowało wciśniecie zapalniczki i przytrzymanie wciśniętego guzika :))) Macie jakieś pomysły? Za wszystkie sugestie i wskazówki z góry dziękuję - POZDRWAIAM :)

Masz świętą rację (sam też nie palę) - grzelutek, ale kolega palił na zewnątrz na parkingu, chciał tylko ognia i to wszystko miało miejsce na postoju :)

A ja to w ogóle dopiero kilka dni temu odkryłem ze mam popielniczkę :D
Otworzyłem i już otwarta jest do dziś.. :]

Jak się przytrzyma te automatycznie otwierane wieczko od wyjmowanej popielniczki i lekko trzaśnie to się zamyka, no ale trzeba będzie to poprawić.

jak bedziecie rozbierac to zrobcie jakas fotke co tam trzeba naprawic, wrzuci sie do garazu albo faq na stronie :)

as, mam to samo :D zeby nie palic w aucie to wyciagnalem zapalniczke i popielniczke i juz nie mam tego problemu :)

Tuti napisał:
jak bedziecie rozbierac to zrobcie jakas fotke co tam trzeba naprawic, wrzuci sie do garazu albo faq na stronie :)

as, mam to samo :D zeby nie palic w aucie to wyciagnalem zapalniczke i popielniczke i juz nie mam tego problemu :)

Ale co to zmienia .. masz teraz dziure w panelu ;)

Gregorov napisał:
Ale co to zmienia .. masz teraz dziure w panelu
wyciagnalem popielniczke a nie klapke :D

zeby mnie nie kusily :P

a ja kupiłem nie dawno 145 już z otwartą popielniczką więc jak widzę to jest ich bolączką ale zxajme się tym jak wróci od mechanika wał już wyszlifowany nowe panewy są więc nie długo się tym zajme

Tuti napisał:

Gorzej, że tam jest gniazdo zapalniczki, z którego ja np bardzo często korzystam (GPS).

Może znajdzie się jakiś chętny co porobi zdjęcia jak naprawił tą klapkę, bo oczywiście u mnie też się nie zamyka.. :roll:

Amortyzatory
Powrót