[145] Jaka pojemnosc zbiornika

Gopcio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r
Witam pytanie jaka jest pojemnosc zbiornika w AR 145 1,6 BOX ??? bo mnie weszlo 43l :/ nastawiony bylem na 50 l a noi dziwna sparawa bo wskaznik poikazuje nie na full :/ tylko 3/4 a paliwo sie az wylewa ze zbiornika tak jest dobity

W instrukcji obsługi piszą że 51l, ale osobiście jeszcze tego nie sprawdziłem, bo nie miałem okazji zatankować narazie do pełna.

no to extra :/ cos mam nietak

a moze plywak zepsuty ??? i mysalem ze juz mam 0 a tu bylo jeszcze z 7l i dlatego teraz zle wskazuje ???

Re: Jaka pojemnosc zbiornika

Gopcio napisał:
Witam pytanie jaka jest pojemnosc zbiornika w AR 145 1,6 BOX ??? bo mnie weszlo 43l :/ nastawiony bylem na 50 l a noi dziwna sparawa bo wskaznik poikazuje nie na full :/ tylko 3/4 a paliwo sie az wylewa ze zbiornika tak jest dobity

Powinieneś mieć coś ok 51 litrów - tak, jak nadmienił już wcześniej jeden z Kolegów :|

Spróbuj zatankować połowę nominalnej pojemności tj. 25,5 litra i zobacz o ile zmienią Ci się wskazania na blacie :P

wez tez pod uwage,ze ten wskaznik akurat nie jest zbyt precyzyjny. Szczegolnie przy malej ilosci paliwa w baku jak wiedziesz na rondo lub po paru zakretach wariuje;) w ksiazce pisze,ze calosc to ok 51l. Pozdro

No to miałes w zbiorniku z 7-8 litrów jeszcze, jak pokazuje na 2/3 to cos nie tak ,jakby był dziurawy pływak to by utonął i pokazywał zero raz tak miałem w pf 126p ;) ja jak natankowalem na full alfe to ponad jeden siegalo :) alfy z silnikiem 2 litrowym maja 61 litrów

Boberek6666 napisał:
a jest to mozliwe zebym w 1,6 TS mial zbiornik 80l
Yyogi22 napisał:
u mnie 1,6 ts pod korek wchodzi 55l
To chyba macie koledzy coś nie tak.

Baki w Waszych gablotach mają 51l pojemności o ile nikt nic tam nie grzebał. Ja też nieraz jechałem już na oparach, ale max jaki zalałem to niecałe 50l.

W 1.8 i 2.0 bak ma 61l.

A tak przy okazji pamiętajcie, że jazda na rezerwie jest niewskazana ze względu na pompe paliwa, która jest chłodzona paliwem.

no dobra niechaj tak bedzie a moze zbiornik zapowietrzony ??? dodam ze jak odkrecam korek to slysze syczenie i to dosc mocno cisnie

No to albo nie mam 2.0, albo nie mam baku od 2.0 albo mam coś zepsute :wink:

Wczoraj pierwszy raz wlałem aż strzeliło. Efekt - weszło 38 litrów podczas gdy przed tankowaniem wskaźnik zatrzymał się na 1/4 wyskości nad pierwszą kreską :shock:
Albo wskaźnik ma przekłamania albo coś jest nie tak. Dodatkowo zrobiłem narazie niecałe 70 km i wskaźnik spadł prawie na kolejną kreskę... Coś za dużo chyba... W tygodniu przejadę się na stację i znów zatankuje do wystrzału, strasznie ciekaw jestem ile wejdzie do baku, bo od zakupu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ile pali moja 145.

ja dzis zrobilem 200km i wyszlo mi spalanie 8,70l/ 100km czyli jest niezle podejrzewam ze dalo by rade jeszcze mniej ale popisy robia swoje :D. zalewajac wskaznik dalej zostal na 3/4 wiec chyba sie uszkodzilo cos

Gopcio napisał:
no dobra niechaj tak bedzie a moze zbiornik zapowietrzony ??? dodam ze jak odkrecam korek to slysze syczenie i to dosc mocno cisnie

Tym się nie przejmuj ja też je słyszę :lol:

pavvel napisał:
Wczoraj pierwszy raz wlałem aż strzeliło. Efekt - weszło 38 litrów podczas gdy przed tankowaniem wskaźnik zatrzymał się na 1/4 wyskości nad pierwszą kreską
Albo wskaźnik ma przekłamania albo coś jest nie tak.
Moim zdaniem weszła Ci zupełnie prawidłowa ilość paliwa. Nie wiem czemu jesteś zdziwiony.

rigobert napisał:
pavvel napisał:
Wczoraj pierwszy raz wlałem aż strzeliło. Efekt - weszło 38 litrów podczas gdy przed tankowaniem wskaźnik zatrzymał się na 1/4 wyskości nad pierwszą kreską
Albo wskaźnik ma przekłamania albo coś jest nie tak.
Moim zdaniem weszła Ci zupełnie prawidłowa ilość paliwa. Nie wiem czemu jesteś zdziwiony.

Zdziwiony byłem bo myślałem, że w baku było zaledwie kilka litrów. Z tego co piszesz rigobert było jeszcze z 11-12 litrów. Nie rozgryzłem jeszcze spalania mojej belli... :evil:

pavvel napisał:
1/4 wysokości nad pierwszą kreską
Doczytałem posta...

Cały czas myślałem, że masz jeszcze 1/4 zbiornika..
Może rzeczywiście na oko powinno wejść troche więcej, choć..

Czy mrugała Ci już kontrolka paliwa??

Amortyzatory
Powrót