[145] Czy warto kupić?!

• Autor wątku Autor wątku wontly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wontly

Guest
Witam,
chce kupić Alfe 145 1.6 Boxer,
tylko mam taki dylemat, bo coś dość głośno stuka w tym silniku i nie wiem co, a gość twierdzi że to nic takiego i można tak jeździć, natomiast ja obawiam sie że wpakuje się w maliny!
Stukot jest jak na moje ucho dość głośny i dobiega tak jakby z prawej strony lub tak z środka silnika tak jakby w tych kolektorach waliło coś!
Proszę o pilna rade co to może być i w najgorszym wypadku jakie koszty naprawy, tak poza tym autko jest Super i zajefajnie mnie sie podoba :) nie ma problemów z przyspieszaniem, odpalaniem itp... jak sie nagrzeje stukanie delikatnie cichnie, ale jak dodaje gazu to naprawde dosć mocno nawala :cry:

Pozdrawiam wszystkich i czekam na info

jak puka to ja bym sie nie brał za takie autko.. chyba ze cena jest o jakies 2tys nizsza od cny auta sprawnego.

raczej nie mozna z tym jezdzic i gosc na 100% sciemnia..

pozdrawiam

Gość mi gada że to jakieś popychacze niby itp.. ale kto wie co dalej? nie znam się na autach, a już tym bardziej na silniku Boxera, nie wiem może to zawory czy jakoś tak?

popychacze to cykaja, a nie stukaja :)
stukaja to panewki :)

Nisch gościu Ci nie ściemnia silnik nadaje się już do remontu ( wymiana panewek , szlif wału i grom jeszcze co wyjdzie . W cenie musi być uwzględniona kwota ok. 2 tyś na remont silnika

OK,
dziękuje wszystkim za info, daruje sobie to auto i poszukam innego...
a z jakim silnikiem najlepiej kupić, z boxerem czy tym drugim?

Pozdrawiam

Ja wybrałem boxera dla jego pieknego gulgotu no i T.S wydaje się bardziej kapryśny choć nieco mocniejszy

kolego myślę ze remont boxera nie zamkniesz w kwocie 2 tyś.ja za swój dalem 4. wybór dobry ale znajdź egzemplarz z pewnym silnikiem bo silnik to najdroższa część. pochwal się jak już coś kupisz.

U mnie stukot był spowodowany rozpadającą się pompą wodną.... Aż w końcu mi szczeliła i cały płyn chłodniczy wypłynał sobie.... Teraz mam nową pompę i brak stukotu ;p Ale lepiej znaleźć alfę bez niepokojących objawów - zawsze to lepiej ;) A ja polecę Ci boxer'ka ale pewnie tylko dlatego ze sam taki silniczek mam a z TS'em nie miałem jeszcze styczności ;p Pozdrawiam ;)

najlepiej popros kogos kto ma jakies pojecie o AR.no bo ty raczej nie masz,pewnie skusil cie image marki :wink: wszystko si :D ale sam nie kupuj bo sie natniesz i co gorsza powiesz potem ze to wina ALFY.tu chlopaki twardo popieraja BOXERA,ja do odmiany polecam TS :mrgreen: co do dzwieku hmmm kiedys przewiozlem wlasciciela(ktoregos z rzedu )BOXERA i byl w szoku :shock: jaki dzwiek wydaje TS jak go podkrecisz wyzej 8) poza tym napewno latwiej znajdziesz zadbanego TS.Pozdrawiam

No to ja Ci radzę - zapomnij o tym samochodzie.
Poszukaj samochodu, który na 'oko' nie ma wad.
Kupuj tak, bys miał rezerwę 3000 na ewentualne zabiegi doprowadzające auto do fajnego stanu.

Amortyzatory
Powrót