• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] [145] coś hałasuje (okolice silnika)

balc3r

Nowy
Auto
AR 145 2.0 20VT / Peugeot 3008 1.6 THP
Witam.
Parkuje sobie dziś autko po pracy i dobiegają do mnie dziwne odgłosy odbijane od ściany budynku.
Tutaj plik mpg : SendSpace.pl - Darmowy hosting plików
Co to może być ?
Silnik działa idealnie, tylko ten dźwięk na zewnątrz :mad:
Do warsztatu podjadę jutro, ale może się dowiem czegoś wcześniej :)

Pozdrawiam.

W tym pliku słychać to wyraźnie w

Szykuj się do wymiany łożysk w alternatorze lub na naprawę/wymianę jego obudowy. Na 99% wyją łożyska w altku. Zdejmij na chwilę pasek wieloklinowy i uruchom silnik bez napędu alternatora - myślę, że hałas będzie zdecydowanie mniejszy ;)

Daj znać co tak faktycznie jęczało :)

To może być wariator ja mam podobnie a zrobiony mam i alternator i rozrząd może mieć już duży luz w wariatorze i dlatego taki jest odgłos.

Właśnie wróciłem z warsztatu i odgłosy pochodzą z rozrządu ;/ (najprawdopodobniej rolka czasami piszczy (podobno)
Umówię się z Pablo i podskoczę jakoś do niego.

Czas chyba zacząć kupować sprzęcik do wymiany.
Rozumiem, że z rozrządem najlepiej połączyć wariator i pompę wody ?

Pozdrawiam.

Panowie, wymieniałem rozrząd w poprzednie wakacje (kupiłem firmowy, porządny), przejeździłem na nim nie więcej niż 2000km (ciężko mi powiedzieć,ale może to było nawet nie więcej niż 1000km), a teraz muszę kupić wariator i wymienić.
Czy muszę kupować nowy rozrząd? Trochę spadło mi to jak grom z nieba i chciał bym oszczędzić wydatku na nowy rozrząd..
Z tego co czytałem wynika, że wariator wymieniamy razem z olejem i rozrządem.... :(
Samochód ma ponad 200 000 przebiegu, może nie warto się aż tak rozczulać...

Ile średnio kosztuje wymiana wariatora u mechanika? Czy jest to bardzo skomplikowane dla niego i ile może to trwać...?

Dzięki.

Panowie, wymieniałem rozrząd w poprzednie wakacje (kupiłem firmowy, porządny), przejeździłem na nim nie więcej niż 2000km (ciężko mi powiedzieć,ale może to było nawet nie więcej niż 1000km), a teraz muszę kupić wariator i wymienić.
Czy muszę kupować nowy rozrząd? Trochę spadło mi to jak grom z nieba i chciał bym oszczędzić wydatku na nowy rozrząd..
Z tego co czytałem wynika, że wariator wymieniamy razem z olejem i rozrządem.... :(
Samochód ma ponad 200 000 przebiegu, może nie warto się aż tak rozczulać...

Ile średnio kosztuje wymiana wariatora u mechanika? Czy jest to bardzo skomplikowane dla niego i ile może to trwać...?

Dzięki.

Po tak małym przebiegu nie musisz znowu wymieniac wszystkiego na nowe. Wystarczy, że wymienisz sam pasek, który kosztuje niedużo i przy każdym demontażu rozrządu powinien byc założony nowy.
Jak pompa wody jest stara to też warto ją wymienic, jest napędzana tym samym paskiem.
Wymiana wariatora wymaga zdemontowania wałka rozrządu, cena za robocizne ok. 300zl.

Ok, czyli muszę szykować się na pasek, pompę wody (nie wymieniałem jej z rozrządem, nie znam jej stanu), nowy olej i wariator. Spróbuję się dziś dowiedzieć u mechanika czy w ogóle się weźmie za to...

Pozdrawiam.

Ok, czyli muszę szykować się na pasek, pompę wody (nie wymieniałem jej z rozrządem, nie znam jej stanu), nowy olej i wariator. Spróbuję się dziś dowiedzieć u mechanika czy w ogóle się weźmie za to...

Pozdrawiam.
Najlepiej znajdź takiego, co ma pojęcie o alfach i ma blokady rozrządu. Bo inaczej, to już lepiej się nie brać - ja jeżdżę z padniętym wariatorem :P Ale tylko dlatego że mam ważniejsze wymiany zbliżające się do mnie, a kasy zawsze mało.

Amortyzatory
Powrót