• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Centralny zamek

• Autor wątku Autor wątku adk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

adk

Nowy
Auto
145 2.0 T.S. QV-style
Witam, nie zdołałem znaleźć podobego tematu, więc założyłem nowy.

Otóż, auto posiada centralny zamek, również teoretycznie otwierany za pomocą pilota w kluczyku, nie mam alarmu, nie został fabrycznie chyba zainstalowany.
Drzwi otwierają się tylko tradycyjnie, po przekręceniu kluczykiem natomiast zamek wogóle nie reaguje na sygnał wysyłany z pilota.

Baterie w kluczyku są chyba w porządku, dioda zapala się normalnie, bezpieczniki oraz przekaznik do centralnego też OK.

Kwiestia następna: w bagażniku nie ma miejsca gdzie mogę odłączyć autoalarm czy coś tam co jest normalnie instalowane w pozostałych autach, czytałem o tym w innych tematach, a u siebie tego nie znalazłem. Czy jest możliwe, że w związku z tym nie mam centralnego na pilot ?? Że to jest jedno z drugim jakoś związane?? To w takim razie po co te kluczyki na baterie i wogóle. Kluczyki oryginalne razem z kartą kodów i masterem więc nie ma lipy.

A jeżeli nie, to w którym miejscu znajduje się jakiś sterownik czy centralka od zamków, chciałbym podłubać, ale nie wiem gdzie łapy wsadzić.

Pozdrawiam.

Re: Centralny zamek

adk napisał:
w którym miejscu znajduje się jakiś sterownik czy centralka od zamków
Sterownik centralnego zamka znajduje się w skrzynce bezpieczników pod kierownicą- żółty (większy od przekaźnika mniej więcej o połowę). Centralka alarmu powinna być w bagażniku z prawej strony.

No właśnie w bagażniku nic nie ma, więc nie ma zainstalowanego alarmu.

Jeżeli chodzi o centralkę zamka to działa, bo po wyjęciu tej kości zamek zamyka i otwiera tylko te drzwi, które odblokowujesz kluczykiem, czyli wszystko jest w porządku.

W takim razie znaki na niebie i ziemi wskazują że pierwszy właściciel nie zakupił sobie zamka z bata. :cry:

Tylko po co ten pilot :?

wiec wyglada na to ze poprostu jest dorobiony kluczyk z opcja pilota lub jest spalony odbiornik ktory odbiera sygnal z kluczyka (jezeli odbiornik jest oddzielnym elementem nie zawartym w tej kosci).

Pierwsza opcja odpada, bo kluczyki są oryginalne, tzn nie dorabiane na 100%.
Zastanawiam sie jak to sprawdzić, np przełożyć ten sterownik od innego auta, ale sygnał jest zakodowany więc chyba nie da rady.

W każdym razie dziękuje za sugestie, będę kobinował.

to ze dioda sie zapala tez nie oznacza ze bateria jest ok - to potrzebuje trochę mocy aby sygnał przesłać . Ja wczoraj wymieniłem centralkę bo przy poprzedniej jaka kupiłem musiałem raz na 2 tyg baterie zmieniać .. na początku działało z 20 metrów po kilku dniach z 5 metrów a po tygodniu jak przy samej centralce trzymałem pilot to reagował raz na 10 kliknięć. Zamek centralny miałem fabryczny a sterowanie z pilota sam zakładałem.

kozi146 napisał:
to ze dioda sie zapala tez nie oznacza ze bateria jest ok - to potrzebuje trochę mocy aby sygnał przesłać . Ja wczoraj wymieniłem centralkę bo przy poprzedniej jaka kupiłem musiałem raz na 2 tyg baterie zmieniać .. na początku działało z 20 metrów po kilku dniach z 5 metrów a po tygodniu jak przy samej centralce trzymałem pilot to reagował raz na 10 kliknięć. Zamek centralny miałem fabryczny a sterowanie z pilota sam zakładałem.
Chciałem dokładnie to samo właśnie napisać.

Migająca dioda nie oznacza, że bateria jest ok.

Mnie do tego stopnia irytowało szybkie zużycie baterii, że od ponad roku otwieram i zamykam samochód z kluczyka.

Ja też pokombinował bym po tropie Krzyśko
Po zgubieniu klucza dorobienie , wymiana wkładek i stacyjki wraz z wprogramowaniem immo w ASO to koszt 2570 zł i 14 dni czekania po wpłaceniu zaliczki, na allegro czy ebay za komplet wraz z ecu z rozbitka myślę że nie więcej niż 1000 i tutaj jest Twój problem,pilot nie zadziała bo poprostu nie masz odbiornika.
Ale oczywiście mogę się mylić ( jak każdy z nas )

ceny do AR 156 w aso wrocław ale w 145 mysle że bedzie podobnie

No więc tak zrobie, najpierw wymienie baterie, a jak to nie pomoże to zabiore się za kombinowanie z centralką, odbiornikiem i całą resztą. W końcu jakaś przyczyna musi być.

a jeszcze takie male pytanko, ile masz baterii w pilocie? bo ja mam dwie

A gdybym przełożył sterownik i centralkę od zamka (to o czym pisaliście, żółta kość obok bezpieczników) z innego modelu i próbował nim otwierać ??? Kluczyk z pilotem oczywiście od tego sterownika, również z innego auta.

Nie jest to jakoś z immo połączone ??? Tak kminie, może ktoś próbował tego typu mody wyczyniać ???

Pozdrawiam

apropo centralnego mam tez maly problem po przelozeniu bateri przestal lapac z pilota i lipa a zanim wyminilem baterie lapal 1 na 3 ??

Amortyzatory
Powrót