145 bx mulenie a rozrzad i cewka

turek1601

Nowy
Auto
147 1,6 105km
Witam. Temat oklepany na forum ale nie znalazlem odp na moje pytanie. Naprawialem silnik, po zlozeniu muli jak cholera, pyrka jak traktorek na wolnych obrotah a V max 140km/h. Zastanawia mnie czy to moze bys wina rozrzadu. Niby ustawiony jest wg. oznaczen na kolach zebatych przy glowicach, ale nie moglem znalesc zadnego znaczka na środkowym kole zamachowym. Przy ustawianiu kierowalem sie oznaczeniem zrobionym przez poprzedniego wlasciciela pewnie mlotkiem i przecinakiem. Pytania: Gdzie jest oznaczenie na kole zamachowym? Jakie sa sposoby na sprawdzenie poprawnego ustawienia rozrządu?
Zastanawia mnie tez czy to nie jest wina cewek zaplonowych niby jak zdejmuje kapturki z swiec to iskra skacze, czy przy niesprawnych cewkach zawsze jest brak iskry?

www.alfa33.pl tam masz ustawienie rozrzadu. U mnie jak kupiłem silnik był właśnie zle ustawiony i pyrkał. Jak nie bedzie znaku to pierwszy tłok ma być w górnej pozycji reszte ustawia sie na znaki i juz pierwszy tłok to ten po lewej pierwszy od zderzaka stojac przodem do auta.

Dołączając się do tematu czy źle ustawiony rozrząd może być przyczyną tego że silnik powiedzmy przy ruszaniu się muli jak by się dławił ?

turek1601 napisał:
Aha, a jak sprawdzic polozenie tłoka?

wykrecasz świece i wkłądasz tam np. długi śrubokręt tak aby dotykał denka tłoka. Kręcisz wałem i patrzysz kiedy śrubokręt zostanie najbardziej wypchnięty przez tłok i wtedy tłok będzie w najwyższym położeniu.

to tak "domowym sposobem" ;)

sidkoz napisał:
Dołączając się do tematu czy źle ustawiony rozrząd może być przyczyną tego że silnik powiedzmy przy ruszaniu się muli jak by się dławił ?
Tak a w 16V ciesko sie go ustawia :) Wiec przy wymianie mogli cos...

w poniedzialek sprawdze. a czy przestawienie paska o ząbek moze powodowac to ze cieżko odpalić silnik? Zimny startuje z lekkim trudem a na cieplym musze katowac rozrusznik jesli nie zgasze go na benzynie.

na kole zamachowym widac znak takie "T" U mnie prawie wogole go nie bylo widac, znajdowalo sie kolo jakis otworow chyba do wywazenia kola zamachowego. W kazdym razie jak podrapalem to miejsce srubokretem owy wytloczony znaczek "T" widac super.

Od góry na tyle koło zamachowe masz na stronie gdzie linka podałem pokazane . Przez otwor bedzie go widać

Sprawdzalem sposobem fr33 i cos mi nie pasowalo. Zaczalem szukac tego otoru przy kole zamachowym i okazalo sie ze rozrzad przestawiony o 1 zabek. Dlugo szukalem otworu do kola zamachowego, byl zaślepiony plastikowym korkiem. Jak ustawie to napise jakie rezultaty. Dzieki za pomoc chlopaki.

Jeśli chodzi o przestawienie ząbka rozrządu to nie ma to wpływu na odpalanie. Ja miałem przesunięty rozrząd w swoim boxerze w jednej z głowic i odpalał tam samo normalnie jak po wymianie i poprawnym ustawieniu rozrządu. Minimalnie go to tylko zamulało.

Sa 2 gorne polozenia tloka, 1 obrot walu to 0,5 obrotu walkow rozrzadu i tu pytanie w kiedy jest sprezanie a kiedy wydech??????????????????? w obu ustawieniach nie dochodzi do kolizji. To tak jakbym mial przestawione o 180 st.............

Nic nie piszecie bo moze wyrazilem sie nie jasno moj problem polega... na 1 obrot walu korbowego przypadaja 2 obroty walka rozrzadu. Czyli pierwszy tlok jest 2 razy w najwyzszym polozeniu podczas dwoch obrotow walka rozrzadu raz jest to sprezanie a 2 raz wydech przy . W jaki sposob okreslic w jakiej fazie jest pietrwszy tlok i jak wedle tego ustawic walek rozrzadu???

Amortyzatory
Powrót