[145/146/155 TS 16v]Wymiana wariatora

• Autor wątku Autor wątku MariuszR1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszR1

Guest
Witam

Mam pytanie czy ktoś sam wymieniał wariator? Przymierzam się do tej operacji i nie wiem dokładnie jak wygląda jego demontaż, czy trzeba specjalny klucz do tego?

trzeba włozyc wałek w imadlo za krzywke, czasem nie blokowac wałka w głowicy i wtedy wariator odkrecac bo to głupota. nastepnie przykrecic cos do wariatora, ja mialem płaskownik na dwie mocne sruby przykrecony do wariatora, kawałek przedłuzki i juz odkrecony..

Alfista napisał:
trzeba włozyc wałek w imadlo za krzywke, czasem nie blokowac wałka w głowicy i wtedy wariator odkrecac bo to głupota. nastepnie przykrecic cos do wariatora, ja mialem płaskownik na dwie mocne sruby przykrecony do wariatora, kawałek przedłuzki i juz odkrecony..
Nie prawda wariator odkręcic można blokując wałek ssący i odpowiednim kluczem ( jesli taki masz ) wykręcasz wariata i wkręcasz nowy w ten sam sposób jesli takiego klucza nie masz musisz zdemontować wałek ssący

no jesli taki klucz istnieje to ok, domyslalm sie ze za ten wpust na koncu wałka sie go zaklada tak?? pokaz fotke

mialem na mysli ze są takie miszcze co blokuja krzywke jakimis narzedziami czy czyms co mają pod ręką o głowice i wtedy to juz nie jest normalne..

Wałek blokujemy normalnymi blokadami a wariata wykkręcamy ( odpowiednim kluczem )bez zdejmowania wałka ssącego

Można go dorobić to jest klucz z takimi kołeczkami które wchodzą w otwory w opisie koła na wariatorze

A rozbierał ktoś wariator w celu regeneracji? Zagłębiłem się w ten temat i wynika z tego, iż te sprzedawane za mniej więcej 350 zł są regenerowane a rzeczywiście nowe zaczynają się od 440 zł... Zestaw naprawczy w salonie kosztuje 11 zł więc jeśli samemu można przełożyć sprężynę to gra jest warta świeczki 8) (po co przepłacać za coś, co było w taki sposób regenerowane).

temat stary jak swiat i ponoć regeneracja nic nie daje :mrgreen:

ja kupowalem od usera o nicku akuki jakis pozmianowy z nieco ponad rok temu i nie mam zastrzezen 8)

a rozmawiałem z QLO i mówił ze on miał właśnie regenerowane i na nie było dużo reklamacji. Teraz ma w pełni nowe za 440 zł. Chodzi mi głównie o to, że kupując nie wiem do końca czy on jest rzeczywiście nowy czy zregenerowany :/

tzn ja wtedy dawalem jakies 420 zl za niego i byl nowiutki w opakowaniu fiat alfa..

taki regenerowany to by chyba mial ryski na obudowie od obracania się i by nie mial pudełka??

Koszt orginalnego wariatora to ok. 350 zł

I po wymianie :D . Kupiłem nowy wariator i dziś go zamontowałem. Nic już nie klekocze :) . Na moc wydaje mi się że nie za wiele wpłynęło ale jeszcze dokładnie Alfę potestuję :mrgreen: . Niżej zdjęcia z przeprowadzonej operacji.

Jak widać wałka ssącego nie wyjmowałeś do demontażu wariata

Tak, nie było takiej potrzeby. Wałek był zablokowany blokadą, także spokojnie można było odkręcić wariata.

Amortyzatory
Powrót