• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] 1,7 16v bx Druga, piekna Włoszka w rodzinie:)

Auto
Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM
Witam Alfaholicy:)

Z dumą prezentuje drugą Włoszkę w mojej"stajni" hehe;)
Kupiona w Poslce, jestem drugim właścicielem w kraju. Autko było bardzo zaniedabne, stało dośc długo a jak juz jeździło to na krókich dystansach podejrzewam i prowadzone przez leciwą kobitkę...
Nie miałem jeszcze kupowac autka, ale przez przypadek zobaczyłem tą Alfinkę na aukcji i stwierdziłem co mi tam obejrzę...Zobaczyłem i...się zakochałem, jak facet odpalił silnik i zaryczał mi ten niemal 130 konny bokserek to nogi sie pode mną ugieły i kupiłem:) z myslą o mojej Ani która miała dośc jeżdżenia Oplem Corsą...fuj:(
Autko nastepnego dnia poszło do remontu gruntownego. Lakierek ma ok, żadnej rdzy...ale mechanika dośc mocna zaniedbana.
Więc z grubsza wymienię co zostało zrobione:

1) Wymiana wszystkich pasków napędu + rozrząd z napinaczami i rolkami
2) Łożysko alternatora
3) Chłodnica, bo zostały same rurki z niej:(
4) Komplet sprzegła (Valeo)
5) Klocki + tarcze przód (Klocki wsadzone z Alfy 164 więc lepsze hamowanie:))
6) Zimmeringi na wale
7) Panewki, choć majster twierdził że te były w dobrym stanie, ale wolałem nie ryzykować skoro autko nie było przyzwoicie prowadzone...
8) Wszystkie płyny ustrojowe (Olej Selenia 20K syntetyk, Chłodniczy Agip, hamulcowy, wspomaganie)
9) Nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale w każdym razie wchodza w to przewody podcisnieniowe, ten element był całkowcie rozwalony i ciągnął lewe powietrze...
10) I kilka innych pierodołków typu żaróweczki podświetlenia deski, obejmy i inne duperele...

Został jeszcze do zrobienia prawy przegub bo słysze że coś stuka przy skręonych kołach, nie wiem tylko czy zewnętrzny czy wewnętrzny. Ludziska czy to lepiej wymienić komplet czyli wew i zew przegub czy mogę tylko ten uszkodzony? I pytanko czy jest to duzy problem żeby samemu sobie to zrobić? Oraz jakie polecacie żeby mi sie nie rozleciały po chwili...

Auto wymyte, wyczyszczone, odkurzone i z dnia na dzień staje się coraz bardziej rasowe:)

Moja Ania zachwycona:) teraz przechodzi szybki kurs nauki jazdy tym potworkiem i w drogę:)

Pozdrawiam Wszytkich bardzo serdecznie i do zobaczenia na drodze:)

bardzo ładna ta twoja nowa włoszka :) oby sie dobrze sprawowała :)

Zobaczyłem i...się zakochałem, jak facet odpalił silnik i zaryczał mi ten niemal 130 konny bokserek to nogi sie pode mną ugieły i kupiłem

co do takiego zakupu to mialem dokładnie tak samo :D pojechałem, zobaczyłem, usłyszałem i juz nie mialeem wiecej pytań :)
pozdrawiam i szerokiej drogi życze:)

Bardzo ładna, dobrze, że auto trafiło do dobrego właściciela (a właściwie właścicielki ;)). Zrobisz co trzeba i jeszcze długo będziecie się nią cieszyć. W przyszłości warto odnowić jeszcze felgi lub kupić nowe ale nie jest to conditio sine qua non :).

Jeszcze nie wiem ile, policzę przy najbliższym tankowaniu do pełna... Liczę że w Poznaniu wypije koło 10 litrów, tym bardziej ze zanim sie nacieszymy autkiem :0 to chwila minie, do tej pory wysoko zmieniam biegi:)
Jeździ sie rewelacyjnieee...dzisiaj wymieniłem prawy przegub zewnętrzny(całkiem tanio) więc wszystko jest na błysk już, jeszcze polerka lakieru i miodzio zupełne:)

Pozdrawiam

Alfiści mam pytanko. Gdzie znaleźć w 145 etykietke z numerem lakieru? Nie moge znaleźć w miejscach standardowych:(

A może ktos wie jaki jest dokładnie kolor mojej furki i jak sie nazywa ten kolorek?:)

Dzięki z góry ludziska:)

Jutro tankuję i sprawdzę...Ale ten dźwięk i fun z jazdy jest wart tych paru stówek w miesiącu:)

A jak chłopaki z tym kolorem autka? gdzie szukac etykietki, wszystkie znane mi miejsca przeszukałem:( W Eperze tez znaleźć nie mogę:(

Dzieki za pomoc

swietna sam polowałem na taką tylko 2.0 Q , było ich tak mało ze wkoncu padło na 166 nie powiem bo tez jestem zadowolony z kolejnej alfy na podjezdzie teraz tylko 159 i bede miał komplet, pozdrawiam i zycze długiej bezawaryjnej jazdy.

currahee...tam też szukałem:(, u mnie w 156 jest na klapie z prawej strony...

Byc może ktoś kiedys zdarł etykietkę, a bo ja wiem czy klapa nie była lakierowana, jak była to bardzo poprawnie bo nie zauważam różnicy w odcieniu:)

Zostaje mi ASO, tam po numerze VIN znajdą kolorek napewno...

Dzięki za podpowiedź:)

Pozdrawiam

To musi być zdarta bo ja mam właśnie w tym miejscu. Możesz też sprawdzić sam w eperze.

Poszukam w Eperze albo dryndne do ASO... Komisyjnie sprawdzone spalanie i wyszło 10,31 l/100km w mieście w czasami w korkach...
Wyczaiłem inną trasę mniej zakorkowaną i teraz tam spróbuję. Nawet jestem zadowolony z takiego wyniku :)

Pozdrawiam

No i spełnił się najgorszy ze scenariuszy... Zatarła sie na panewce, strzelił korbowód, olej wyleciał i silnik umarł, doinwestowane, pilnowane, olej co 8 tys, dmuchane chuchane i dupa zbita tak się Bella odpłaciła:(...nie mam warunków w tej chwili ani finansowych ani garażowych więc autko idzie do sprzedaży...Jak ktoś reflektuje na super Alfkę, poza silnikiem:( to chętnie odstąpię za symboliczne pieniądze w dobre ręce...

W Bazarze tez wrzuciłem info, jak ktoś by był zainteresowany to dzwońcie 501 358 974

Amortyzatory
Powrót