• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] 1.6 boxer jakie spalanie

• Autor wątku Autor wątku lukaszzarzynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszzarzynski

Guest
witam. ile powinien palic 1.6 boxerek na 100km przy w miare rozsadnej jezdzie, mi pali teraz ok 15 ale dusze go niemilosiernie wiec jesli delikatniej bede sie z nim obchodzil to jak moze wygladac spalanie?? z gory dzieki za odpowiedz . pozdrawiam !!

Re: 1.6 boxer jakie spalanie

lukaszzarzynski napisał:
witam. ile powinien palic 1.6 boxerek na 100km przy w miare rozsadnej jezdzie, mi pali teraz ok 15 ale dusze go niemilosiernie wiec jesli delikatniej bede sie z nim obchodzil to jak moze wygladac spalanie?? z gory dzieki za odpowiedz . pozdrawiam !!

Przy jezdzie mieszanej (deptanie, spokojnie) palil mi ok. 9 litrow :P

Re: 1.6 boxer jakie spalanie

showtime napisał:
lukaszzarzynski napisał:

Przy jezdzie mieszanej (deptanie, spokojnie) palil mi ok. 9 litrow :P
boxer czy klekot?

Boxer :) klekocik przy deptaniu jara z ósemke, przy 170 na autobahnie kolo 9 :D

mi boxerek we wroclawskich megakorkach pali od 9 do 11 :? , na autostradzie wzial 12 :twisted: przy stalej predkosci 150 km/h tylko ze jechalismy w 4 i kazdy zdrowo powyzej 100kg masy wlasnej :roll:

Mi przy jezdzie 110km/h na trasie bierze 11 litrów gazu.

spalanie

ostatnio mi wyszlo ze w cyklu mieszanym z ciezka noga palil mi ok 15 a teraz na trasie wychodzi ponizej 8 wiec moral z tego taki ze do miasta pieszo a gdzies dalej to fura :P pozdrawiam koledzy !! :D

Dobre auto i zjarac musi, wiec nie dziwcie sie :P za kazda zabawe trzeba zaplacic, jazda Alfa jest przeswietną zabawą wiec to naprawde musi kosztowac :P

Oj tak jazda alfą to czysta przyjemność, mój bx 1,7 16v pali przy dynamicznej jeździe 9 litrów w cyklu mieszanym, miasto, krótkie odcinki z domu do sklepu i trasa ok 30 km, oczywiście przy prędkościach odpowiadającym ograniczeniom poprzez znaki drogowe i stan polskich dróg, można szybciej tylko ja mam dopiero 23 lata, i niskie zawieszenie w aucie :D :) pozdro

Znam bol niskiego zawieszenia... u mnie dziadek przerabial wjazd na podworko, bo byl za wysoki :D

Ja mam 1.4 i pali mi w mieście 10-11 litrów, a trasie (jazda z prędkością 90-110km/h) poniżej 8 litrów.

mi sie ostatnio udalo zejsc do 12l lpg co bylo dla mnie szokiem pozytywnym a nie oszczedzalem jakos na obrotach ( 1.6 bx)

Re: spalanie

lukaszzarzynski napisał:
ostatnio mi wyszlo ze w cyklu mieszanym z ciezka noga palil mi ok 15 a teraz na trasie wychodzi ponizej 8 wiec moral z tego taki ze do miasta pieszo a gdzies dalej to fura :P pozdrawiam koledzy !! :D
Też to zauważyłem :) W mieście mam problem zejść ponizej 10l, nawet jeżdząc spokojnie. Korki i częste postoje na światłach robią po prostu swoje, ale w trasie faktycznie nie ma na co narzekać.

Moje autko na trasie mieści się w 8 litrach przy spokojnej jeżdzie około 110km, w mieście i przy szybszej jeżdzie to i nawet 10l przekroczy :)

U mnie spalanie średnio wychodzi 6-7w mieszanej jeździe, ale spokojnie jeżdżę na dotarciu mam alfe145 1.7boxer16v

Ostatnia edycja:
Moje autko na trasie mieści się w 8 litrach przy spokojnej jeżdzie około 110km, w mieście i przy szybszej jeżdzie to i nawet 10l przekroczy
u mnie spalanie srednio wychodzi 6-7w mieszanej jezdzie ale spokojnie jezdze na dotarciu mam alfe145 1.7boxer16v

Czyli chyba z moją jest coś nie tak :/, bo przy spokojnej jeździe paliła mi około 9-10l na trasie (pkości miedzy 90-120) więc trochę mnie to zastanawia zwłaszcza że macie w swoich takie same silniki i palą o wiele mniej
w mieście 11-12l ale akurat to mnie zbytnio nie dziwi bo zawsze jak widzę jakiegoś cwaniaka w golfie czy bmw to korci mnie żeby im pokazać gdzie jest ich miejsce :D:D:D

Ostatnia edycja:
Mój bella 1,6 boxer na 21 l gazu przejechała 215 km. Było to na trasie non stop 120-140 km/h, więc chyba nie jest źle.

1.6 Boxer, jazda mieszana, dynamiczna, ale bez większych szaleństw: Benzyna 8-10, LPG (instalacja z Blosem) 9-11. Dla porównania próbowałem kiedyś jechać trasą 80km/h (około 2,5 tys. obrotów) i spalanie wyszło niecałe 8L, także tylko szkoda czasu na "ślimaczenie".

1.6 Boxer, jazda mieszana, dynamiczna, ale bez większych szaleństw: Benzyna 8-10, LPG (instalacja z Blosem) 9-11. Dla porównania próbowałem kiedyś jechać trasą 80km/h (około 2,5 tys. obrotów) i spalanie wyszło niecałe 8L, także tylko szkoda czasu na "ślimaczenie".

Taaa.. i oto by chodziło, i ja zauważyłem, że boxerkiem się nie da zaoszczędzić. :)

trasa spokojna, czyli około 100 km, wciąga około 7,5 litra. Trasa ostra, tak od 130 wzwyż, autostrada A4, wciąga ponad 11. W mieście jak nie ma korków wciąga około 9, do 9.5. W korkach spokojnie ponad 11. Od dwóch lat obserwuje takie same spalanie.

---------- Post dodany o godzinie 07:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:42 ----------

U mnie spalanie średnio wychodzi 6-7w mieszanej jeździe, ale spokojnie jeżdżę na dotarciu mam alfe145 1.7boxer16v

wesoły gość jestes, Sebastian. Silnik boxer 1.7 spala ci w mieszanej jeżdzie 6 do 7 litrów benzyny... Wiesz, jak czytam twoje rozmaite wpisy to tak sobie myślę, ze większego mitomana nie ma na całym portalu.
Z całym szacunkiem.

Amortyzatory
Powrót