[145] 1.4 TS - Wyciek oleju

• Autor wątku Autor wątku Alfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfi

Guest
Witam, prosze o podpowiedzi co moze byc powodem wycieku oleju w miejscu zaznaczonym na zalaczonym obrazku. Zaznaczona rura posiada tez duzo nizsza temperature niz sasiadujace. Silnik stracil nieco na mocy. Przy przyspieszaniu trzesie kierownica i mocno klekocze (cylinder?).

ps. Jade do mechanika i nie chce aby zalecil wymiane polowy silnika :D .

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Wygląda na zużyte uszczelniacze zaworów , lejący wtryskiwacz lub brak iskry na tym cylindrze . czy to jest silnik T.S czy V6?

najwidoczniej ten cylinder nie pali lub pali nie zawsze, przyczyn może być kilka, ale trzeba zacząć od pomiaru ciśnienia sprężania;jeżeli kompresja będzie ok to może szwankować cewka lub świeca, jeżeli natomiast będzie słaba kompresja to nie obejdzie się bez ściągnięcia głowicy/należy wcześniej pomierzyć luzy zaworowe/ pozdro

Dzieki za odp. Silnik 1.4 TS - Tak jak w temacie, dlatego umiescilem go w stosownym dziale, nie wiem dlaczego zostal przesuniety, prosze o przywrocenie tematu do dzialu 145/146/155. Uzyskam wiecej pomocnych rad.

Pozdrawiam

Ewidentnie jeden cylinder nie pali, więc pewnie zamiast spalin wyrzuca benzynę z olejem. Sprawdź, czy jest iskra na tym cylindrze, a jak nie będzie to wymień co trzeba (świece, przewody, cewka). Nie wiem jak jest w 1,4 TS, ale u mnie w 1,6 TS są hydrauliczne popychacze zaworów, więc nie ma co w tym przypadku mierzyć luzu zaworów.

SG0240 napisał:
Sprawdź, czy jest iskra na tym cylindrze, a jak nie będzie to wymień co trzeba (świece, przewody, cewka)

Winne byly swiece, jestem juz po wymianie, dzieki za pomoc:) .

Pozdrawiam

ja bym zobaczył na tym cylindrze jak świeca wygląda.czy jest dobrze wypalona.a jak nie pali to pewnie będzie obrzucona olejem.

Amortyzatory
Powrót