• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] (145 1.4 KT) zapowietrzony zbiornik paliwa

• Autor wątku Autor wątku greta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

greta

Guest
Mam problem z tankowaniem paliwa (od dłuższego czasu):confused: - byłam u mechanika, który powiedział, że mam zapowietrzony zbiornik paliwa. Najpierw poradził abym "powoli" tankowała, potem abym pistolet przekręciła o 90st - niestety nic to nie dało.Niestety jestem umęczona trochę tym faktem bo tankowanie zabiera mi 15 min, i tu mam pytanie czy któryś z forumowiczów miał taki problem i ewentualnie mógłby polecic mi warsztat (w Warszawie lub okolicach), gdzie to dobrze naprawią :) Pozdr.

Mam problem z tankowaniem paliwa (od dłuższego czasu):confused: - byłam u mechanika, który powiedział, że mam zapowietrzony zbiornik paliwa. Najpierw poradził abym "powoli" tankowała, potem abym pistolet przekręciła o 90st - niestety nic to nie dało.Niestety jestem umęczona trochę tym faktem bo tankowanie zabiera mi 15 min, i tu mam pytanie czy któryś z forumowiczów miał taki problem i ewentualnie mógłby polecic mi warsztat (w Warszawie lub okolicach), gdzie to dobrze naprawią :) Pozdr.

Po co warsztat? Odsłaniasz dostęp do zbiornika paliwa od góry (w bagażniku) i wyciągasz przewód odpowietrzający i go czyścisz i po kłopocie!

Serdeczne dzięki Komandos65 :D. Jutro działam, chociaż nie ukrywam, że w sprawach motoryzacyjnych to jam "blondynka". Pozdr.:)

przewód odpowietrzający zbiornik idzie do pochłaniacza oparów paliwa

Po co warsztat? Odsłaniasz dostęp do zbiornika paliwa od góry (w bagażniku) i wyciągasz przewód odpowietrzający i go czyścisz i po kłopocie!

Będę Cie teraz męczyć :girl_wink:Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić. Zaglądałam do bagażnika i czarna magia dla mnie to monolit. Będę wdzięczna baardzo za odpowiedź :D. Pozdr.

Jeżeli nie na Ci kto pomóc to mój telefon 608756810. Otwórz bagażnik i zadzwoń. Jak chcesz to ja oddzwonię:) Postaram się pomoc.:)

Ok. Krótko.:) przewód odpowietrzający ma za zadanie usunąć pary paliwa gromadzące się na powierzchni poprzez odprowadzenie ich do pochłaniacza. Duża część samochodów ma po interwencji mechanika przewód wyprowadzony po prostu na zewnątrz. Jeżeli tak jest to można go swobodnie wyciągnąć po dostaniu się do górnej części zbiornika przez bagażnik. Jeżeli nie to musimy opuścić zbiornik i mamy wszystko na talerzu. Przewód łatwo zlokalizować gdyż wychodzi i wraca do zbiornika na jego powierzchni lub kończy się ucięty.

Witam !
dostałem sie do miejsca gdzie znajduje sie ten przewód odpowietrzający , tylko teraz pytanie ! który z 2 to jest?? jeden bez problemowo sie odkreca na śrubce , z drugim jest chyba jakaś wieksza filozofia :) zanim sie do tego zabiore , chciałem zapytac czy ktoś to robił i jak sie do tego zabrac?? bo moje grube paluchy zazwyczaj łamią takie platikowe cuda ;]
i czym w śroku to wyczyscic? wd40? mam tez jakis fajny spray do czysczenia gazników;] nada sie? czy proponujecie coś innego??

przewod ktory nazywacie odpowietrzeniem zbiornika to przewod do pochlaniania par paliwa.zbiornik jest polaczony z atmosfera poprzez zaworek w korku wlewowym.

Lesio ma rację u mnie też schodziło powietrze jak odkręcałem korek, musicie rozkręcić korek i go wyczyścić a dokładniej przepchać dziurki na kawałku "tektury" który jest w środku korka.

zdarza się czesto, u mnie przy co drugim tankowaniu. Nic się nie dzieje, po prostu przekręć lekko pistolet a jak nie pomoże, cierpliwie odpalaj dalej pistolet, minie po 5, 10 litrach.

[/COLOR]Żeby była pełna jasność: na zbiorniku mamy dwa przewody zabezpieczające przed gromadzeniem się par paliwa i zapowietrzeniem. Jeden jest tuż przed rękawem gumowym łączącym zbiornik z wlewem paliwa i powraca do zbiornika - to jest odpowietrzenie - drugi jest na zbiorniku i łączy pochłaniacz par paliwa ze zbiornikiem - często bywa ucinany. Istnieje jeszcze jedną prozaiczna przyczyna trudnego tankowania - to spuchnięta i skręcona guma - rękaw, o którym wspomniałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Witam !
dostałem sie do miejsca gdzie znajduje sie ten przewód odpowietrzający , tylko teraz pytanie ! który z 2 to jest?? jeden bez problemowo sie odkreca na śrubce , z drugim jest chyba jakaś wieksza filozofia :) zanim sie do tego zabiore , chciałem zapytac czy ktoś to robił i jak sie do tego zabrac?? bo moje grube paluchy zazwyczaj łamią takie platikowe cuda ;]
i czym w śroku to wyczyscic? wd40? mam tez jakis fajny spray do czysczenia gazników;] nada sie? czy proponujecie coś innego??

Co to za slady rdzy? Kolo jakiegos golfa stales? ;p

Witam !

Obawiam się że z tej foty to żaden, wygląda na to że są na pompie więc jeden to zasilający a drugi powrót. :/

ten niebieski który widać koło zbiornika to jest przewód który idzie do pochłaniacza oparów paliwa

Amortyzatory
Powrót