[159] 1.9JTDM 150KM Zagadka

WJakub

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM
Cześć. Wcześniej pisałem post związany z błędem działania czujnika temperatury chłodzącej. Ogólnie na tą chwilę działa ale zastanawia mnie co innego. Jakiś czas temu znalazłem dziwną puszkę pod akumulatorem (widać że nie fabryczna) z której wychodzą cztery przewody. Trzy do sterownika silnika a jeden do masy. Odłączyłem mase i okazało się że samochód zaczął lepiej przyspieszać i był bardziej elastyczny ale kilka dni temu pojawił się wcześniej wspomniany błąd z czujnikiem. Z ciekawości podłączyłem masę od tej puszki i okazało się, że czujnik zaczął działać lecz obroty spadły do 750-800 gdzie wcześniej miał około 950 no i czuć, że turbo wstaje wyżej. Zainteresowałem się tą puszką i doszedłem gdzie te przewody wchodzą i są to te piny:
kostka sterownika silnika m010b
Pin 58 --> K036 CZUJNIK / PRZEKAŻNIK TEMPERATURY PŁYNU CHŁODZĄCEGO SILNIK(SILNIK)
Pin 41 --> K036 CZUJNIK / PRZEKAŻNIK TEMPERATURY PŁYNU CHŁODZĄCEGO SILNIK(SILNIK)
kostka sterownika silnika m010a
Pin 7 --> L036 ELEKTROZAWÓR STEROWANIA GEOMETRIĄ TURBINY
Mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego ktoś założył to coś i dlaczego po odłączeniu tego czujnik temperatury przestaje działać, a samochód łapie lekkiego muła i obroty spadają?

Screenshot_2024-03-07-07-02-51-07_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd.jpg
Znalazłem na necie podobne badziewie co ktoś u mnie zamontował i z wyglądu identyczne jak to że screena tylko u mnie bez naklejki. Teraz pytanie dlaczego po odłączeniu tego przestaje działać czujnik? Generalnie nie wiem po co to potrzebne. Samochód pali bardzo dobrze bez tego.

To działa jak te tanie powerboxy z alle... Oszukuje sterownik silnika co do temp cieczy chłodzącej i nastawnika turbiny. W autach typu TDI stosuje się to gdy dawki startowe się rozjadą i trzeba długo kręcić żeby odpalił. Co do czujnika temp to sprawdziłbym czy w okolicach miejsca gdzie się ktoś wpinał tym cudem nie są kable uszkodzone.

Dzisiaj sprawdzę wtyczkę. Może ktoś zamienił piny z oryginalnych na to badziewie.

IMG20240307193835.jpg
W jednej wtyczce taki kwiatek. Teraz druga ??????

Amortyzatory
Powrót