1.9JTD tylko w alfach?

• Autor wątku Autor wątku tomkap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomkap

Guest
Szwagier chce kupic dieselka 1,9 więc namawiam go na alfę 156 z tym silnikiem.On jednak sądzi że fiat stilo będzi lepszy z takim własnie silnikiem i że silnik w tym fiacie także będzie lepszy ba ma większa moc ( do 150KM). Ciekawi mnie czy w stilo 115KM nie jest z alfy.

Alfa romeo ma te same silniki co fiat (alfa należy do fiata) i w alfie także występują różne wersje tego silnika (od 105KM do 115KM silniki 8-zaworowe i od 140KM-150KM silniki 16-zaworowe). Tak samo jest w fiacie stilo, tylko że tam najsłabszy jtd ma 80KM

tomkap napisał:
Szwagier chce kupic dieselka 1,9 więc namawiam go na alfę 156 z tym silnikiem.On jednak sądzi że fiat stilo będzi lepszy z takim własnie silnikiem i że silnik w tym fiacie także będzie lepszy ba ma większa moc ( do 150KM). Ciekawi mnie czy w stilo 115KM nie jest z alfy.
Ten twój szwagier to słyszał że dzwonią tylko nie wie w którym kościele... JTD trafiły z alfy do fiata, a nie na odwrót, więc wszystko co jest w fiacie było i jest w alfie Ja mam aktualnie 1,9 , który fabrycznie miał 150KM

W takim razie fiat nie będzie zły skoro ma z alfy silniczek:).Spróbuję jednak przekonać szwagra do alfy, co będzie jednak trochę trudne zważywszy że te fiaciki nawet dobrze się przedstawiają po względem ceny, wyposarzenia, praktyczności.Nie mają za to tego co ma alfa czyli duszy:)

Nie przekonałem szwagra do alfy. Okazuje się że fiat stilo zrobiny jest na płycie alfy 147 i posiada te same silniki diesla. Wyposażenie ma takie same i takie same problemy występują co w alfie. Od 147 różni się zawieszeniem, które jest mniej awaryjne i bardziej miękkie.Na koniec cena jest znacznie niższa i ma praktyczniejsze wnętrze.No cóż, nie kążdy zakocha się w alfie.

stilo na płycie 147? pierwsze słysze. zawieszenia wg mnie nie ma takiego jak w 147 bo tam jest wielowahaczowe, i chyba z wyjątkiem silnika JTD nic wiecej nie mają ze sobą wspólnego.

Paweł156 napisał:
stilo na płycie 147? pierwsze słysze. zawieszenia wg mnie nie ma takiego jak w 147 bo tam jest wielowahaczowe
Ja też pierwsze słyszę, ale tak przeczytałem w necie więc chyba tak jest. Zawieszenie napisałem że ma inne, nie jest wielowachaczowe tylko belka.Gdyby miał alfofskie zawieszenie to różnica byłaby jedynie w wyglądzie.

Płyta podłogowa Stilo bazuje (cokolwiek to znaczy) na płycie podłogowej Alfy 147

Tak czy inaczej szwagier postanowił i chce stilo bo mieszka na wschodzie polski i tam są straszne dziury w drogach, których zawieszenie alfy nie wytrzyma. Ja oczywiście wybrałbym alfę bo to najpiękniejsze samochody,a za 147 zawsze się oglądam i stilo nawet w wersji abarth nie ma startu.

co do stilo to nie jestem przekonany to jednak fiat a nie alfa moj wujek kupil salonowe stilo po 3 latak zaczelo mu sie wszystko sypac tapicerka w srodku trzeszczy wogole porazka w porownaniu do alfy to nie ta klasa i nie ta kasa

CIAMILL156 napisał:
co do stilo to nie jestem przekonany to jednak fiat a nie alfa moj wujek kupil salonowe stilo po 3 latak zaczelo mu sie wszystko sypac tapicerka w srodku trzeszczy wogole porazka w porownaniu do alfy to nie ta klasa i nie ta kasa
a niech kupuje fiata, chętnie go porównam ze swoja alfą mimo ża jego będzie w dieslu

silnik to nie wszystko :) w stilo i w Alfie jest niby ten sam ale jeśli chodzi o resztę osprzętu to jest nieco inny :lol: :lol: :lol:

Nieco inny? A czym dokładniej sie rożni? Masz na myśli.. nieco lepszy? :)

właśnie mniej więcej o to:) a do tego całokształt samochodu Fiat i Alfa. Fiat prawie jak Alfa ale prawie robi różnicę :)

Różnice to głownie widać w założeniach obu marek, ale w jakości niestety różnica nie jest zbyt duża... Mam namyśli nowsze modele fiata i alfy. Np. Nowe bravo wydaje mi sie lepiej wykonane aniżeli 147 :(

Daniel156SW napisał:
Różnice to głownie widać w założeniach obu marek, ale w jakości niestety różnica nie jest zbyt duża... Mam namyśli nowsze modele fiata i alfy. Np. Nowe bravo wydaje mi sie lepiej wykonane aniżeli 147
Jeśli chodzi o róznice w nowych samochodach to powoli zanikają. Fiat juz nie jest uznawany za najgorszą markę i jego wizerunek poprawia sie z każdym nowym modelem.Starsze modele alfy także były krytykowane za np.niedbałe wykonanie i awaryjność.Dopiero alfa 156 poprawiła wizerunek firmy, potem 147.Widać ze fiat się stara.Tak jak koreańskie samochody powoli doganiają japońskie.Alfy 147 z nowym bravo nie należy porownywać bo alfa jest produkowana od kilkunastu lat.Jeśli wyjdzie 148 to napewno bravo wymięknie:)

Kilkunastu? :) Od 2000 roku 147, a ja porównuje do wersji po liftingu, a pozatym alfa to marka wyzszej klasy, wiec porównanie dość trafne, jak sądze ...

Daniel156SW napisał:
Kilkunastu? Od 2000 roku 147, a ja porównuje do wersji po liftingu, a pozatym alfa to marka wyzszej klasy, wiec porównanie dość trafne, jak sądze ...
Przejęzyczenie, niech będzie że kilku, czyli ośmiu lat;).Jeśli chodzi zaś o wykonanie wewnątrz to ja nie widzę w swojej żadnych wad w porównaniu do nowych.W stosunku do nowych samochodów to brakuje mi jakiegoś komputera czy nawigacji wbudowanej.Wszystko jest dokładnie spasowane i nic nie skrzypi.

Nie zrozum mnie zle, jestem fanem alfy ale nie jestem slepy i musze powiedzieć ze kokpit astry ojca z 93 roku trzeszczy mniej niz mój... moja jest po liftingu..
Jakośc materiałów niestety jest nijaka..

Amortyzatory
Powrót