1.9jtd, kontrolka wtrysku, rozrząd, wałek

• Autor wątku Autor wątku bugssy79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bugssy79

Guest
Witam! co prawda to strona dla alfiarzy ale te same silniki co w fiatach wiec pozwoliłem sobie napisać.
Fiat Bravo 1.9 jtd 2000r, w trakcie jazdy zapala się kontrolka wtrysku, gaśnie po kilkakrotnym wyłączeniu i odpaleniu silnika. Nie ma ubytków mocy ani innych objawów. Przeszukałem wątki i wiem że podstawa to podłączyć pod komputer i poszukać błędów. Postaram się to zrobić jak najszybciej.
Proszę jednak o odpowiedź czy jest możliwość że jest to spowodowane uszkodzeniem lub przestawieniem rozrządu. Problemy zaczeły sie po lekkiej stłuczce, gość najechał mi na zderzak w momencie gdy stałem i lekko zerwało samochód, wydaje mi sie ze miałem wrzucony bieg i w momencie uderzenia spuściłem noge ze sprzegła.
Pozdrawiam

Siema! Ja miałem podobny problem okazało się się, że miałem przerwęna przewodzie od przepływomierza(odpowiednie zailozowanie oraz zlutowanie) usunęło problem !! także może najpierw sprawdź kable od przepływki! PS silniki Alfy może są takie same ale ALFA ROMEO MA SWOJA HISTORIĘ I HONOR !! :P

Dzieki za porade. A co do tej historii i honoru ;) to coś w tym jest bo zamysł przy kupnie miałem na 156 niestety funduszy starczyło tylko na Bravo
Pozdro

Ostatnia edycja:
Hmm mi ta kontrolka się świeciła gdy wyświetlał się błąd czujnika temperatury silnika więc tylko podłączenie pod kompa może powiedzieć Ci co to za problem...
U mnie wymiana termostatu pomogła :P
Ale ta kontrolka może sygnalizować milion innych uszkodzeń ;)

Siema sedici może i masz rację ale ALFA ROMEO i tak ma duszę :) . Bugssy79 co do Fiata Bravo fajne autko też przed Alfa miałem kupić bo brakowało mi na AR, ale później zdecydowałem się na wyjazd do Holandii po auto (ogromna giełda) i okazało się że mnie stać na AR ! Pozdro

Maciek mówi Tobie coś nazwa Fiat Powertrain , silnik JTD to dzieło genialnych inżynierów Fiata i firmy Bosch dostarczającej układy zasilania i wtryskowe ;
jednakże w celu zwiększenia zainteresowania nowym wówczas (98r) modelem - AR 156 , zdecydowano się go wprowadzić do 'świeżej' alfy a później trafił do gamy Fiata -typoszeregu BBM

Alfa Romeo stała się własnością koncernu Fiat Auto ( który wygrał przetarg z Fordem) pod koniec 1987roku, więc takie rozważania są z gatunku co było najpierw jajko czy kura...

najpierw był Fiat i ich pierwsze próby z wtryskiem bezpośrednim TDI , alfa nie miała diesli , albo pochodziły od włoskiego VM Motori albo później od Fiata - 1929ccm TDs

Dyskusja widze posżła w innym kierunku :)
Po podpieciu do komputera wyskoczył błąd EGR i przy okazji podgrzewanie świec żarowych.
Panowie czy ktoś z Was wie jak jest umiejscowiony ten zawór w Bravo bo przeglądałem zdjęcia z czyszczenia EGR w Alfie 156 16V i wydaje mi sie ze jest to jakoś inaczej zlokalizowane
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót