[159] 1.9 JTDm - wymiana rozrusznika

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Witajcie,

muszę przed zimą zregenerować rozrusznik. Mam możliwość jego wymiany na zregenerowany w firmie tym się zajmującej, ale muszę przynieść mój stary. Za demontaż i montaż panowie życzą sobie 250 złotych. Sądzę, że można to zrobić taniej.

Gdzie dokładnie znajduje się rozrusznik w 159? W 156 1.9 150KM był za EGRem i wyszedł do góry bez problemu. Jak to wygląda w 159?

Co prawda nie robiłem tego w alfie ale w vectrze C z 1.9 150 koni. EGru ruszać nie musisz. Najlepiej zrobisz jak wyciągniesz odmę. Widze że masz 2006 to mogą CI jeszcze przeszkadzać rurki od podciśnienia ale wszystko do odkręcenia. Rozrusznik siedzi standartowo na 3 śrubach i ja go chyba wyciągnąłem w 30 min. Oczywiscie od góry bez większych problemów a robiłem to pierwszy raz.

Witajcie,

muszę przed zimą zregenerować rozrusznik. Mam możliwość jego wymiany na zregenerowany w firmie tym się zajmującej, ale muszę przynieść mój stary. Za demontaż i montaż panowie życzą sobie 250 złotych. Sądzę, że można to zrobić taniej.

Gdzie dokładnie znajduje się rozrusznik w 159? W 156 1.9 150KM był za EGRem i wyszedł do góry bez problemu. Jak to wygląda w 159?
Hej,
Da radę to ogarnąć od góry, trzeba tylko trochę sprytu i samozaparcia :D Ja u siebie prawdopodobnie finalnie wymienię rozrusznik na regenerowany 2.2 kW (4start.eu, mają bardzo konkurencyjne ceny), bo wiele wskazuje, że mam 1.7 kW. Czuć brak momentu podczas rozruchu... Regenerowałem już go (bendiks, szczotki i tuleja wirnika), jednak bez zakładanego rezultatu.
Jeśli ktoś ma dostęp do odpowiednich katalogów, to proszę o wsparcie w tym temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/121124-rozrusznik.html

Witajcie.
Potrzebuje informacji na temat rozrusznika do 159 16v. Mam rozrusznik do wymiany. Zakupiłem używany o znikomym przebiegu od Lancii Delty III 2.0 jtdm 2,2 kW Boscha o numerze 0001139006. Niestety jest od o 2 cm dłuższy od tego do wersji 1.9 i nie mieści się na swoim miejscu... Przeszkadza chłodniczka czy coś w tym styłu. Kto z Was wkładał mocniejszy rozrusznik od 2.0 czy 2.4 i się mu to powiodło? Proszę o jakieś numery rozrusznika/ów i ewentualne namiary itp.
Pozdro

- - - Updated - - -

Witajcie.
Potrzebuje informacji na temat rozrusznika do 159 16v. Mam rozrusznik do wymiany. Zakupiłem używany o znikomym przebiegu od Lancii Delty III 2.0 jtdm 2,2 kW Boscha o numerze 0001139006. Niestety jest od o 2 cm dłuższy od tego do wersji 1.9 i nie mieści się na swoim miejscu... Przeszkadza chłodniczka czy coś w tym styłu. Kto z Was wkładał mocniejszy rozrusznik od 2.0 czy 2.4 i się mu to powiodło? Proszę o jakieś numery rozrusznika/ów i ewentualne namiary itp.
Pozdro

Ja założyłem od 2,4 i o niebo do potęgi lepiej odpala/kręci

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Ja założyłem od 2,4 i o niebo do potęgi lepiej odpala/kręci

Bosch 2.0 kW czy 2.1 ? Masz numer? Wielkosciowo jest taki sam jak seryjny do 1.9 ?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Jest dłuższy. Nie wiem i nie wiedziałem że są jeszcze różnice w motorach 2,4. Niestety nie wiem jaki ma numer

Jest dłuższy. Nie wiem i nie wiedziałem że są jeszcze różnice w motorach 2,4. Niestety nie wiem jaki ma numer

Wynieniales sam ? Jak tam Ci się to upakowalo? Chlodniczka Ci nie przeszkadzała? Ten co mam z 2.0 jtdm z Delty III też jest dluzszy i grubszy. Problem jest długość...

Robił to mechanik. Natomiast rozrusznik sam kupiłem. Jedynie jest dłuższy, czarna puszka jest tej samej szerokości

U mnie w porównaniu rozrusznikow 1.9 a 2.0 jest tak samo czarna puszka taka sama tylko grubsza a srebrna główka dłuższą... nie wiem sam, bo może jest patent na montaż tylko mechanik nie ogarnął sprawy. Mógłbyś się dowiedzieć ? Czy przesulal mocowanie chlodniczki, która się tam obok znajduje ?

Robił to mechanik. Natomiast rozrusznik sam kupiłem. Jedynie jest dłuższy, czarna puszka jest tej samej szerokości

Czy igerowaliscie w wymiennik ciepła, który jest w sasiedztwie ?

Niestety nie wiem

Robię konkretnego odkopa :P Czy ktoś wie czy rozrusznik od 2.4 pasuje plug & play do 1.9 16v ? Czeka mnie wymiana, a mam okazyjną cenę na ten od 2.4 :|D

Robię konkretnego odkopa [emoji14] Czy ktoś wie czy rozrusznik od 2.4 pasuje plug & play do 1.9 16v ? Czeka mnie wymiana, a mam okazyjną cenę na ten od 2.4 :|D
Czytałeś powyższe posty

Owszem, lecz pytam czy jest p&p bo jest troszkę dłuższy i czy coś mu nie będzie przeszkadzało w montażu.

Po ciężkich przeżyciach udało mi się wymontować rozrusznik, kupiłem nowy od 2.4 i widzę tylko jedną różnicę między moim a tamtym a mianowicie :

e54ad2d4a237a.jpg

Czy jest to potrzebne do czegoś ?

Potrzebne aby zębatka podczas wysuwania nie uderzała bezpośrednio w obudowę rozrusznika, działa jako ogranicznik wysuwu zębatki.

Udało mi się zregenerować rozrusznik własnymi siłami i go włożyć ponownie, i narodził się z mojej głupoty problem, mianowicie do rozrusznika idą przewody : taki cienki co małej śrubki, gruby prosto od aku, i jeszcze jeden ? i tu jest problem gdzieś mi on uciekł i nie mogę go zlokalizować, wiecie może do czego on idzie ? Gdzie go szukać ?

Idzie od alternatora na rozrusznik, poszukaj oczka z kablem bo pewnie wyskoczył z osłony plastikowej w tej co siedzi + na rozruszniku

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Ja oddałem auto do znajomego mechanika, który miał mi zregenerować rozrusznik. Po zdemontowaniu go i rozebraniu okazało się że jest zupełnie wporządku. W zasadzie jak nowy.. I co teraz.. Oglądamy go.. I się okazało że on ma 1.7 kw. Sprawdzamy w komputerze a tam jest przypisany conajmniej 1.9 kw. A nawet 2.2 kw. Więc zamuwiliśmy nowy, polskiej firmy Auto Starter 2.2 kw. Koszt rozrusznika po rabatach 370zł. + 80zł. montaż. Teraz kręci że mało silnik z pod maski nie wyskoczy :) Aż się chce go odpalać.. :)

Amortyzatory
Powrót