1,9 jtd ogromne spalanie i dymienie.

K

kecaj77

Guest
Witam, mam problem ze swoją Alfą, wczoraj coś nagle zaczęła stasznie dużo palić. Średnie spalanie pokazuje na poziomie 14l, a nie przekraczałem 2 tyś, bo jak przekraczam to leci 20l. Czym to może byś spowodowane? Dodam, że przy ruszaniu dosyć konkretnie dymi i ogólnie w czasie jazdy też ale mniej. Z reguły mam spalanie na poziomie 6-7 wiec to co teraz się dzieje to napewno jakaś usterka. Obecnie Alfa odpoczywa, bo nie wiem czy jest sens nią jeździć, nie chce czegoś bardziej popsuć, gdyż zawsze bardzo o nią dbam:)

Dodam, że przebieg to 150tyś

Z góry dzięki za pomoc

3 pytania:
-lampka MIL się zapaliła ,
-na infocenterze jest komunikat? ;
- spadła moc?

zacinający się EGR może spowodować takie anomalie ze spalaniem i dymieniem (rozbierz i wyczyść go , manual jest w dziale ''zrób to sam'') , warto też sprawdzić przewody gumowe od doładowania pod kątem nieszczelności ; przepływomierz też może powodować dymienie - odepnij wtyczkę i zobacz

jest też taka opcja że infocenter podaje bzdury , liczy się realne spalanie

widzisz , za dużo o nią dbasz i kaprysi :)

Ostatnia edycja:
Nieszczelność pomiędzy turbiną, a kolektorem ssącym

Podobne objawy miałem przy pękniętej rurze doprowadzającej powietrze do kolektora, ale towarzyszył temu też szum powietrza większy. Jednakże myślę, że tutaj będzie coś koło tego co Maciek-156 pisał.

3 pytania:
-lampka MIL się zapaliła ,
-na infocenterze jest komunikat? ;
- spadła moc?

Nic się nie zapaliło, nie ma komunikatu, moc jest taka jak wcześniej, czyli prawidłowa:)

Wczoraj jak pojechałem zatankować, to spalanie chwilami było normalne, a później rosło. Jakby coś nie łączyło. Sprawdze też czy są jakieś nieszczelności. Jak odgadne co jest grane to napewno napisze:)

zgadzam sie z mackiem posprawdzaj wszystkie gumowe rury czy czasem ci jakas nie sparciala i nie ma gdzies dziury lub sie przetarla
dobrze jest to robic w dwie osoby jedna dodaje gazu (to nic ze dymi jak cholera) a druga patrzy pod maske czy nie ma przedmuchow z jakiejs rury tylko trzeba dokladnie sprawdzic, ja kiedys 2 razy to sprawedzalem i dopiero za 2 znalazlem peknieta rure pod opaska trzymajaca po wymianie rury bodajze za 30 zl wszystko wrocilo do normy.
pozdro

Amortyzatory
Powrót