1,9 jtd 1999 rok / kontrolka wtrysków

• Autor wątku Autor wątku mcrace
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcrace

Guest
Witam,

wiem że temat był już niejednokrotnie poruszany na forum. prześledziłem wszystkie wątki z nim związane jednak nie znalazłem przypadku podobnego do mojego, dlatego też pozwoliłem sobie na założenie nowego tematu ;)

Do rzeczy:
Co jakiś czas zaświeca mi się kontrola wtryksków. Gdy to się dzieje samochód nie traci mocy, silknik pracuje normalnie. Wyłączenie i odpalenie na nowo (bez problemu odpala) powoduje, że owa kontrolka gaśnie. Nie zapala się przy jakiś określonych obrotach. raz się zapaliła poniżej 2k raz powyżej... Idąc za radą w poprzednich wątkach wziąłem alfę na komputer diagnostyczny. Było kilka drobnych błędów, ale żaden nie był związany z wtryskami. Jakieś pomysły?

pozdrawiam Tomek

Bo ta lampka nie oznacza tylko awarii wtryskiwaczy, ale ogólnie dotyczy wszystkich czujników i osprzętu silnika - napisz lepiej co to były za błędy

dokładnie wszystkich nie przetoczę. pamiętam ogólnikowo czego one dotyczyły:

- pedał gazu
- pedał sprzęgła
- temeratura wody

te trzy mi jakoś utkwiły w głowie. co nie znaczy, że to były tylko te.
No ale zdałem się na tego mechanika co to robił. Mówił, że wszystkie błędy jakie mu tam wyskoczyły mają się nijak do tej kontrolki.

O ile dobrze pamiętam w samochodzie jest 21 albo 23 czujniki wszelkiego rodzaju podłączonych do ECU, przynajmniej polowa z nich odpowiada za świecącą się marchewę - wg mnie będzie to wina silniczka krokowego który się znajduje na przepustnicy. Wyczyść, załóż i wtedy zobaczysz czy problem będzie powracać. Jeśli chcesz mieć 100% pewność jedź na komputer.

Amortyzatory
Powrót