• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

1.9 jak naciągną pasek wielorolkowy

majster

Nowy
Auto
Same ALFICE
Witajcie,

mam mały problem bo popiskuje mi na zimnym silniku pasek wielorolkowy (od napędu m.in. alternatora) jak dodam lekko gazu to piszczenie ustaje. Jak włącze światła to piszczy jeszcze bardziej, ale tylko na zimny. Na ciepłym silniku piszczenia brak.

Zauważyłem że jest dośc luźny. Ugięcie nawet więcej niż 1cm. Więc jak go dobrze naciągnąc. Był wymieniany z napinaczem, przy wymianie rozrządu. Pasek jest z Continteha.

wystarczy poluzowac srube w rolce napinajacej nastepnie w 2 dziurki tej rolki wlozyc 2 srubki tak zeby wystawaly wlozyc miedzy nie srubokret przekrecic odpowiednio duzo dokrecic srube przy rolce i gotowe
uzupelnij konto bo nie wiadomo nawet o jaki silnik chodzi pozatym na forum bylo juz kilka razy pisane jak sie naciaga pasek

Może mnie ktoś nakierowac, gdzie znajduje się ten napinacz w 1.9, bo jest tam strasznie mało miejsca i nie moge go zlokalizowac. Nie moge wyczuc tych dziurek na tych rolkach bo troche ich tam jest i nie wiem która to dokładnie.

Miałem wymieniany pasek i którąś z rolek, ale teraz nie pamiętam którą. Sprawdzałem ten pasek i ma luz ponad 1cm i popiskuje na zimnym.

Dzisiaj się za to zabrałem. Ten napinacz znajduje się obok dużego koła dwumasowego pasoewgo. Ale jest to raczej samonapinacz, ponieważ nie da rady go napiąc. Prubowałem go odcis do góry, aby bardziej napiac pasek i nic. Powraca do swojego położenie. Dodatkowo nie ma na nim żadnych dziurek, o o których mowa. Czy mam jakiś inny napinacz? Czy było coś takiego jak samonapinacz?

A może jeszcze jakoś inaczej sprubowac go napiąc? W tej chwili pasek ma luz do 1cmm. Troche duzo i ładuje na włączonych światłach równo 14volt, po wyłączeniu świateł 14.05 na wolnych obrotach.

Troche tam pogmerałem przy tym napinaczu i już pasek nie piszczy, ale zaskakuje mnie jeszcze ten luz i to ładowanie.

piszczec Ci tez moze wyrobiona rolka prowadząca lub walnięty napinacz ja tak miałem stało mi sie to kilka dni po wymianie na nowe trw a przyczyną jest brak osłony pod silnikiem dostał się piasek z wodą i zrobił robote

Amortyzatory
Powrót