1.8 TS (144km rocznik 2000) a 1.8 TS(140km rocznik 2004)

• Autor wątku Autor wątku gizmocs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gizmocs

Guest
Witam Panowie

Chcialem sie dowiedzic czy ktorys z was mial okazje prowadzic samochod z tymi dwoma silnikami. Ja wlasnie przesiadlem sie z jednego w drugi i wydaje mi sie ze nowy jest troszke slabszy w dolnym zakresie obrotow. Co jest zauwazalne przy ruszaniu.

Dzwonilem do servisu i powiedzieli ze moje odczucia moga byc spowodowane tym ze miedzy tymi latami (2000-2004) zmienily sie normy spalin na nowo produkowanych silnikow. Dlatego tez nowszy jest troche bardziej mulowaty?

Czy tak jest w rzeczywistosci czy to oznaki czegos niedobrego?

Ad1.

Wlasnie wracalem z miasta i samochod zachowywal sie super tak samo jak stary. Doszedlem ze przyczyna jest klima!

Pozatym kiedy samochod stoi na luzie bez wlaczone klima pracuje perfekcyjne, po prostu miodzio ale w momencie wlaczenia klimy, samochod dostaje dziwnych wibracji.
Rowniez jest troche ciezej ruszyc tzn wymaga troche wiecej gazu. Rowniesz ale to do konca nie sprawdzone, moga sobie lekko zawory zadzwonic (ale to nie wiem czy przypadkiem nie bylo jakies kiepskie paliwo).

Co obstawiacie za przyczyne? lozysko? za mozno naciagniety pasek? wadliwa pompa kilmy?

W nastepna sobote jade do Polski czy sadzicie ze moze to miec jakies konsekwencje jak bede z tym jezdzil?

Pozdrawiam i dziekuje za odp

hmmm moim zdaniem na zdrowym silniku to obciazenie go klima nie powinno byc az tak odczuwalne :?

Ale to chyba normalne że jak załącza się sprężarka klimy to silnik zaczyna troche falować... u mnie tak było od zawsze, faktem też jest że auto z włączoną kilamtyzacją bedzie troszke bardziej mułowate.... sprężarka stawia obciążenie co wyjaśnia większe zużycie paliwa.

dokladnie tak jak mowicie:
auto nie powinno miec arytmii na biegu jalowym aczkolwiek spadek mocy jest wyraznie odczuwalny - przynajmniej u mnie jest - i jest to normalne gdyz sprezarka klimy daje dosc wyrazne obciazenie.

no dokladnie. U mnie w sumie tez niby czuc wibracje przy wlaczonej klimie, ale ledwo-ledwo. Natomiast klima zabiera kawalek mocy - czyli auto lekutko slabnie i moze ten literek na sete wiecej spalic.

Hmm ale skad te nie przyjemne wibracje, dodam ze nie sa one ciagle tylko wydaje sie jak by cos mialo bicie. Co byscie zasugerowali jako przyczyne? moze jakies lozysko ?

LITEREK wiecej na 100 :?: :shock: jak jezdze z klima to moze z 0,5L wiecej spali no ale moj i tak jak na ten silnik to sporo pali a do tego po miescie sporo jezdze to ciezko wyczuc bo to raz w korku 30min raz sie jedzie bez problemu spokojnie a nieraz tak ostrzej aczkolwiek jakiejs większej poprawy po wyłączeniu klimy podczas jazdy to nie zauwazylem no a na biegu jałowym to jak sie włączy klime to obroty minimalnie faluja ale to tylko w glosie silnika jest lekko slyszalne bo obrotomiez w miejscu stoi

gizmocs,
Ja ci radze sprawdz swiece przewody cewki i wszystkie polaczenia stykow zwiazanych z zaplonem Mysle ze swiece o ile pracuja w normalnych warunkach sa w stanie spokojnie wytrzymac te 100 tys km ale reszte ukladu nalezalo by przeczyscic co powiedzmy 40 tys km

U mnie bylo identycznie na wolnych chodzil ok jak tylko wlaczylem klime na kole kierownicy pojawialy sie drgania
Przyczyna okazal sie olej zalegajacy w 4 gniazdach swiec i masakryczne przebicia z tym zwiazane nie mowiac juz o zielonym nagarze na wszystkich polaczeniach ukladu WN Po usunieciu oleju wyczyszczeniu swiec i elementow WN jak reka odjal Znacznie poprawila sie tez dynamika

Po jakims czasie wymienilem jeszcze swiece ale to juz nie wiele wnioslo
Teraz przy wlaczonej klimie praktycznie zadne drgania nie wystepuja ze o falowaniu obrotow nie wspomne ;) Tylko czasem uda mi sie wyczuc drobne zachwianie w pracy silnika ale winne moga byc dwie nie wymienione swiece ktore czekaja na odpowiedz w sprawie reklamacji

Co do slabniecia samochodu przy wlaczonej klimie to niestety fakt dlatego rzadko ja wlaczam :lol:

hmm wiec jutro zdejme pokrywe i sprawdzimy co sie dzieje pod maska, wprawdze nie podejrzewalem tej opcji jako ze auto ma 30tys przebiegu.

dzieki za rade.

Pozdrawiam

gizmocs,
To fakt z takim przebiegiem raczej to odpada chociaz nigdy nic nie wiadomo
Ja tez myslalem ze wszystko jest super do puki nie okazalo sie ze jakis spec nie trafil podczas nalewania oleju i z 300 ml poszlo na silnik o dziwko pod plastikowa pokrywe

No ale zajrzec i poczyscic nie zaszkodzi wyjecie cewek i bardzo dokladne przeczyszczenie nie powinno zajac wiecej niz 3h

Dzieki Szef za pomoc.

A tak wogole to widze ze jestes z Olo, kogo bys polecil w rejonie war-mazur do opieki nad alfeta?

Pozdrowienia od Rodaka z Bartoszyc !! :D

gizmocs,
NIestety nie wiem kogo ci polecic bo nie znam sie na warsztatach Wiem za to ze ASO Resma moge ci odradzic pod wzgledem obslugi klienta Ogladalem u nich kilka Alf pod kontem kupna a serwis poprostu zatajal przede mna przeszlosc serwisowa auta mimo tego ze samochod stal u nich na autohandlu
Alfke serwisuje puki co sam z kumplem z forum http://www.alfaromeo.pl/ Z wyksztalcenia jest mechanikiem i ma dostep do zaprzyjaznionego warsztatu Poza tym mial 156 a teraz jezdzi 166 :)

Amortyzatory
Powrót