[155] 1.7 8v robić płukanie?

Alfiarz155

Nowy
Auto
Alfa Romeo 155 1.7 TS 8v
Cześć, zastanawiam się czy nie zrobić płukania silnika w mojej Alfie 155 1.7 8v. Niestety była ona bardzo zaniedbana, filtry powietrza i kabinowy były w okropnym stanie, filtr paliwowy to wg mechanika był oryginalny więc silnikiem pewnie też się nikt nie zajmował i stąd pomysł. Poprzedni właściciel, który ją sprowadził do Polski i miał chyba przez trzy lata, lał do niej fuchs 10w40 o ile dobrze pamiętam. Mechanik mi powiedział, żebym zmienił na Vavoline 10w40 (od roku na tym jeździ) i odradził płukankę bo osad, który się odlepi może zapchać kanały smarowania i silnik się zatrze. Na prawdę jest aż takie ryzyko? W sumie pewnie od 23 lat nagar zbiera się tam nieprzerwanie. Jak uważacie?

Zdejmij pokrywę zaworów i będziesz wiedział (jeśli masz pojęcie o silnikach itd ) czy trzeba robić płukankę.

Dokładnie, po ostatnim rozebranym silniku, akurat był to Chevrolet/Opel, uważam że nie znając stanu silnika najpierw silnie płuczący olej (np. mam sprawdzone że Shell Ultra 5W40 bardzo mocno płucze) i po nim ocena oleju "na oko" po 1-2kkm, wtedy wiem czy lać płukankę czy jest taki syf że strach.

Rok temu wyglądało to tak:

325.jpg

silnik samochodu to nie pralka :D

płukanie, czyszczenie silnika ma sens po awarii a nie o tak sobie bo jest brudny olej

polecam do takich zabaw dmso ale po tym to obowiązkowo miska w dół

ja bym się tego nigdy nie napił :D ale do czyszczenia nagaru nadaje się świetnie :D:D

Dimetylosulfotlenek (DMSO; ang. dimethyl sulfoxide) jest związkiem siarki organicznej mającym swoje korzenie w niemieckim przemyśle chemicznym w końcu XIX wieku. Znalazł szybko zastosowanie jako tani i szeroko dostępny rozpuszczalnik.

Dzięki za porady :) myślałem o tym płukaniu bo widziałem w jakim stanie były filtry a nie bo mam taki wymysł, że o! A dzisiaj to se płukankę zrobię ;)

Na YT jest filmik na temat płukanek:
Kanał:
Miłośnicy czterech kółek -zrób to sam
Film:
Płukanka do silnika działa czy niszczy silnik??! WIELKI TEST !!

Jak ktoś jest ciekawy jak mocno myją płukanki to polać miejsce zaolejone. Zobaczycie jaki to silny rozpuszczalnik. Osobiście odradzałbym takie cuda. Płukanka wypłucze nalot olejowy ale też może pourywać nagary z kanałów i zapchać je a jak przytrze pompę oleju panewki wypłucze nagar z pierścieni i resztki płynu pozostaną w miejscach gdzie nie schodzi olej. W dawnych dawnych czasach w traktorach ażeby przepłukać silnik stosowano olej napędowy. TAKA DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE.

Poniżej link do całkiem ciekawego i profesjonalnie zrobionego jak na amatora - testu płukanek i płukania samym olejem napędowym. I to w dodatku w bliźniaczym samochodzie z grupy FCA. I żeby było bardziej mrocznie zasilanym od 10 lat gazem;)

Ja płukałem niedawno Vkę (no nie zaniedbaną, ale jednak lata swoje i 200tys km ma) : nafta (coś 2 butelki + jakiś byle jaki 10W40) , później sam czysty olej napędowy , później znów ten 10w40 i dopiero właściwy olej.
Nic się nie rozszczelniło, nic nie zatarło. Od tego czasu kilkanaście tys km przejechałem.
(Pomóc też nie pomogło :) - stukający popychacz zaworu - nie mogło pomóc bo niby nowy a wymiarów nie miał właściwych się później okazało, no nie mogło pomóc bo silnik i tak czyściutki. Ale próba nie strzelba.

Amortyzatory
Powrót