• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

1.6 120KM bierze olej

Kubuś93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark 120km 2002 5d
Witam.
Od kupna przejechałem autem równo 12tys km. Spalanie oleju wyszło mi 0.33l na 1000km. Co 3000km dolewałem 1l oleju zawsze. Nie ważne czy 3tys w mieście zrobione czy jak ostatnio 3tys tylko na trasie wakacyjnej. Olej to Mobil super 3000 5w40 syntetyk. Nie ma żadnych wycieków, silnik jest suchutki i plam nie zostawia. Nie zauważyłem aby kopcił.
Auto z 2002r przejechane rowno 200tys km. Jak uważacie czy to normalne? W instrukcji niby pisze, że może brać do 0.4l. A jak nie to wina złego typu oleju czy coś z silnikiem?

Powieziałbym, że bardzo przyzwoity wynik, moja stara Alfa brała 400-600 ml na 1 tyś km, obecna Alfa bierze około 700-1000ml na 1 tys km :) ale będę zmieniał olej na Valvoline MaxLife 10w40 zobaczymy czy spalanie spadnie.

Obecnie Alfy jeżdżą na Valvoline MaxLife 5w40 i Motul X-cess 8100 5w40, niestrety spalanie jest za duże, żeby jeździły na syntetyku.

0.3l na 1000km w zdrowym ts'ie to dobry wynik, norma to chyba 0.5/1000 więc u Ciebie wszystko w porządku i nie ma się czym przejmować po za tym te silniki same z siebie lubią olej, ale przy takim przebiegu to zmienił bym już na jakiś 10w40 i nie mobil..

ja używam Castrol Magnatec 10w40 - zauważyłem że jak jest włączony silnik i samochód stoi to lekkie białe kopcenie jest :/ sprawdzałem rano jak odpaliłem i po przejechaniu 3 km .. czy to normalne ?

Patrzac teraz na to jaka jest już rano temperatura to chyba normalne że lekko poleci biały dymek po prostu różnica temperatur, zauważ w innych autach że też z rana już teraz biały lekki dymek leci

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Mój ma zalanego Castrol Edge 5W40 syntetyk i bierze olej w zależności od jazdy. Jak pocisnę mu po obrotach to bierze oleju jak smok. Raz zeszło mi 0,25 na 1000km, a raz 0,5l na 1000km. Wymiana z 5W40 na 10W40 nie ma żadnego sensu, wtedy mamy tylko gorsze smarowanie przy niskich temperaturach zaraz po uruchomieniu silnika. No chyba, że w grę wchodzi cena oleju. Sens ma wymiana z 5W40 na 10W60. Pogorszymy smarowanie przez zimę na zimnym, musimy spokojnie jeździć na zimnym silniku, ale mniej go spali po rozgrzaniu i na wysokich obrotach. Dlatego książka serwisowa mówi o oleju 10W60 jeśli używamy auta do "jazdy sportowej".

- - - Updated - - -

Polecam sobie poczytać http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/czy-zmieniac-olej-jesli-tak-to-na-jaki/33sj2

Koledzy tak se licze co do kosztow remontu silnika. Za okolo 5-10tys km czeka mnie wymiana rozrzadu i wariatora filtrow i oleju co juz generuje koszta około 1400-150zl. W moim przyadku Alfa lubie wypic se ilej co mnie denerwuje. Przebieg mam nie duzy bo 93tys km udokumentowane niestety olej znika.
Dlatego tez moze pytanie czy nie zrobic przy okazji tuch wymian remontu silnika. W moim wypadku robilbyn to u ojca na warsztacie wiec koszta robocizny sa znikome.
Ponizej przedstaw8e koszty ktore wyliczylem, jesli czegos nie dodalem badz jest zle prosze poprawcie mnie.
Komplet rozrzadu + pomoa wody 450zl
Panewki + piersciebie 250-300 zl
Uszczelki( chcialbym wymienic wszystkie mozliwe) okolo 400 zl
Szlifowanie glowice okolo 800 zl - tutaj nie wi3m jaka jest roznica miedzy planowaniem a szlifowaniem ...
Zastanawiam sie jeszcze nad planowaniem gniazd zaworowych ale nie wiem czy warto

Czyli laczne koszta remontu wychodza okolo 2000 zl ?
Na forum czesto pisza ze remont to 3-4 tys. Skad te ceny ?

Robocizny nie wliczam.
Czyli z wariatorem 2800 ?
I jaka jest roznica miedzy planowaniem a szlifowaniem ?

Sory za offtopa ale tak chodze po stronach warsztatow zajmujacych sie regeneracja glowic to widze ze szlifowanie z planowaniem nigdzie nie wychodzi drozej niz 400 zl razem, zgadza sie to ? Bo nie wiem skad mi sie ubzduralo ze koszt to 800 zl

planowanie głowicy około 80zł kosztuje. Pewnie pełne czyszczenie włącznie z docieraniem zaworów i wymianą uszczelniaczy kosztuje 400zł.

Sprawdzenie szczelności płaszcza wodnego głowicy 75zł
Szlifowanie płaszczyzny 75zł
Obróbka gniazda wraz z docieraniem na szczelność 25zł/sztuka
uszczelniacze 30zł
prowadnice 12zł sztuka

stad te ceny.. do tego jeszcze uszczelka kolektora dolotowego/wydechowego, nowe sruby do głowicy, uszczelka pod głowice, uszczelka pod pokrywę, mogą być padnięte jakieś popychacze lub krzywe/wytarte zawory.

Panowie powiedzcie mi jeszcze jedno jak bym wymienial panewki chociaz nie wiem czy jest sens ... co Wy myslicie o profilaktycxnej wymianie panewek ? To podobno da sie wymienic panewki korbowodowe bez wyciagania silnika, bo niestety gdybym chcial wymienic i panewki glowne to trzeba wycignac caly silnik, dobrze kojarze ??

Wymienialem 40 tys km temu.. Do dzis bez problemow.
A ja nie wymieniałem i od 120 tyś km też bez problemu.
Żeby poznać sens takiej wymiany najpierw trzeba zdjąć miskę i POMIERZYĆ wał i same panewki. Dopiero wtedy można się zastanawiać, czy w naszym wypadku wymiana ma sens.

Tzn ja będę robił remont głownie z powodu spalania oleju, i tak się zastanawiam czy to może pomóc i zmniejszyć spalanie czy nie ma sensu tego robić.

Pierścienie i uszczelniacze zawodowe to podstawa. Gniazd zawodowe wraz z grzybkami do dotarcia. Panewki jak kolega mapisal sa do wymiany ale po pomiarze czopów. Pewnie nominalne kupisz.

Amortyzatory
Powrót