[145] 1,4 bx podpięcie kabli wn do cewek

Jesion

Użytkownik
Auto
AR 33 1,7 ie; AR 75 2,0 T.S.
Witajcie, mam takie pytanie jak podłączone są w tej wersji kable przy cewkach? Są tu dwie cewki patrząc od przodu samochodu - jakie obsługuje cylindry lewa cewka a jakie prawa? Może to głupie pytanie, ale czy przy błędnym podłączeniu kabli samochód odpali i będzie jeżdził z mniejszą mocą? Dzięki za porady pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Nie powinien jeździć na źle podpiętych a to dlatego, że każdy w każdym cylindrze następuje w innym momencie przeskok iskry.

odpali ale bedzie chodzic glosno jak traktor i jego moc bedzie jak w skuterze - przetestowane sprawdzone przeze mnie ale na innym samoch (pomylilem kable)

Podajcie jak możecie jakiś schemat połączenia cewki - świece

Prawa cewka pierwszy wtyk na pierwszy prawy cylinder
Prawa cewka drugi wtyk na drugi cylinder lewej głowicy

Lewa cewka pierwszy wtyk na drugi cylinder prawej głowicy
Lewa cewka drugi wtyk na pierwszy cylinder lewej głowicy

Wszysto patrząc na silnik stojąc przodem do auta, myslę że się nie pomyliłem

Andrew proszę jeszcze raz jak można może na schemacie bo podłączyłem tak jak napisałeś i szarpie dzięki, może ktoś jeszcze zerknie w swoim bokserku 1,4 i wspomoże mnie?

Ponawiam prośbę do wszystkich Forumowiczów posiadających AR 145/146 1,4 bx podajcie proszę schemat podłączenia cewek (2 podwójne cewki) do cylindrów. Pozdrawiam.

boxer będzie jeździł nawet na 1 cewce (miałem jedną spaloną) z tym że będa pracowały tylko 2 cylindry więc i dźwięk będzie inny (nie jak traktor) i moc znikoma (jak w skuterze, max pojedzie 70km/h). Sorry ale w tej chwili nie pamiętam jak kable są podłączone.

Dziękuje DAROO, wczoraj lokalizowałem u siebie komputer sterujący, sygnał na cewki idzie bezpośrednio od niego i nie ma osobnego modułu sterującego, niemniej jednak pytanie jak można zdiagnozować cewki bo niby dają iskrę ale przerywa delikatnie w czasie jazdy jakby wypadały zapłony i strzela (dławi - puka w wydech), dodam że kable WN i świece sprawdzone i cała reszta. Czy pozostaje mi tylko zainwestować w nowe cewki?

czy da rade ktoś z Forumowiczów napisać jak ma u siebie podpięte cewki-świece przy silniku 1,4 bx? mam problem bo nie mogę dotrzeć do żadnych materiałów dotyczących elektryki.

Prawa cewka ta bliżej chłodnicy:
Pierwszy wtyk tz od chłodnicy prawa tylnia głowica tz od kokpitu.
Tylni wtyk tz od kokpitu-lewa głowica tylnia tz od od kokpitu.

Lewa cewka, ta bardziej od filtra powietrza:

pierwszy wtyk tj bliżej chłodnicy- prawa głowica przód tz od chłodnicy
tylni wtyk ten od kokpitu: lewa głowica przód tj od chlodnicy

To wszystko naturalnie tz stojąc przodem do komory silnika, tz prawa glowica od strony zbiorniczka wyrównawczego lewa od tłumika szmerów ssania. Sprawdzone osobiście dzisiaj z rana.

Bardzo Ci dziękuje Kaes za pomoc i sprawdzenie połączeń u siebie. Pozdrawiam

Wymieniałem sam przewody WN miesiąc temu i mozliwe że żle zapamiętałem połączenia ale nie mogłem już tego sprawdzić bo auto zostało sprzedane

Amortyzatory
Powrót