Podłącze się pod temat, ponieważ mam podobną sytuację w mojej GT z tym, że po ustawieniu LO strona pasażera chłodzi a od strony kierowcy leci cieplejsze powietrze.
Czy w GT też są takie aktywatory czy jest to rozwiązane inaczej?
Podłącze się pod temat, ponieważ mam podobną sytuację w mojej GT z tym, że po ustawieniu LO strona pasażera chłodzi a od strony kierowcy leci cieplejsze powietrze.
Czy w GT też są takie aktywatory czy jest to rozwiązane inaczej?
Dzisiaj w serwisie wgrali mi nowy software klimatyzacji + skrzyni tct do MY2014
2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm
2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)
Witam, mam problem z klimatyzacją, a mianowicie po postoju na słońcu bardzo szybko wyłącza się klimatyzacja i zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Po jej dłuższym nie użytkowaniu lub postoju wraca do normy i wieje zimnym powietrzem. Klimatyzacja została nabita i przeczyszczona w kwietniu 2018 r.
99% że winowajcą jest wentylator na chłodnicy klimatyzacji - jak stajesz to ciśnienie w skraplaczu wzrasta na tyle że presostat rozłącza sprężarkę żeby jej nie rozwalić, polecam zrobić jak najszybciej z tym porządek - długotrwała jazda z takim czymś zazwyczaj kończy się uwaleniem sprężarki i czyszczeniem układu z opiłków, za wysokie ciśnienia jej po prostu nie służą. Sprawdź bezpiecznik który nim steruje, jak nie to to przekaźnik, same połączenia elektryczne albo po prostu szczotki mogły się zawiesić/skończyć
Chciałem się podzielić moimi próbami rozwiązania problemu: Po pracy podjechałem do mechanika, na jego parkingu auto stało w słońcu, po włączeniu klimy zaczęło dmuchać ciepłym powietrzem, mechanik sprawdził wtyczkę sprężarki i stwierdził, że nie ma prądu i trzeba się udać do elektryka (wentylator od chłodnicy włączał się). Podjechałem pod blok, zaparkowałem w cieniu i po 1,5h udałem się jeszcze raz do innego mechanika. U niego klima cały czas działała. Mechanik zalecił przeczyszczenie chłodnicy, sprawdził ciśnienie w instalacji klimatyzacji (16 bar po chwilowym gazowaniu autem). Wentylator również się włączał na chłodnicy (obaj mechanicy stwierdzili, że nie ma innego wentylatora, jest tylko jeden). Mechanik podpiął jeszcze auto pod komputer i program wykazał mu następujący błąd: - czujnik temperatury powietrza wentylacyjnego po lewej, - zwarcie obwodu do masy, - nieciągły. Błąd wykasował. Dziś rano jadąc do pracy klimatyzacja działała. Myślę, że problem wróci. Czy wiecie gdzie znajduje się ten czujnik? A co uważacie na temat takiej teorii, że może szwankuje czujnik temperatury średniej promieniowania w kabinie zainstalowany pod lusterkiem wstecznym wewnętrznym (problem pojawia się przeważnie po postoju na słońcu). Czekam na Wasze opinie.
U mnie też zauważyłem to samo. Sprężarka czasami nie chce się załączyć jak auto stoi na słońcu. Myślałem, że jest problem ze stykiem przewodu na sprężarce.
Jak mechanik nie umie zlokalizować to może odłączać czujniki po kolei aż trafi na odpowiedni.
- - - Updated - - -
U mnie też zauważyłem to samo. Sprężarka czasami nie chce się załączyć jak auto stoi na słońcu. Myślałem, że jest problem ze stykiem przewodu na sprężarce.
Jak mechanik nie umie zlokalizować to może odłączać czujniki po kolei aż trafi na odpowiedni.