dla ciebie durnie
dla mnie co innego jest durne
każdy mierzy swoją miarą
...
szkoda czasu na dyskusję z twierdzeniem że 19" to wiadome problemy z kręgosłupem i do tego wszelakiej maści inne dolegliwości
bo nikt nie wspomniał o oponie a jedynie o rozmiarze felgi - a przecież nie tylko to ma wpływ na drgania itp o których pisaliście
Ja robie około 15 K km/rok głównie po mieście. Jezdze na 17" bo takie auto kupiłem. Optymalne rozwiązanie jak dla mnie to 17" na zimę i oryginalne felgi 19" od Ti na lato. Auto ogólnie jest niskie - niszczę osłonę pod silnikiem.
Podaj link na poparcie tych słów. Chętnie poczytam, bo powinno być tam zawarte wiele współczynników.
Możesz napisać po jakich krajach jeszcze jeździłeś, nie przejeżdżałeś autostradą tylko jeździłeś po zwykłych drogach?
No właśnie bardzo dobra uwaga, a co powiecie jeśli ktoś ma oponke run flat 16 to czemu ona odpowiada.
czytam w ogóle dużo, odmiennie od 2/3 Polaków co niczego nie czytają. żadnego linka nie podam, bo była prasa motoryzacyjna a nie portal i w Hiszpanii, jak pamiętam. Jak sobie przypomne, przytoczę nazwę pisma, to było z rok albo więcej temu.
poza tym istnieje coś takiego jak logika i wiedza z fizyki. Guma o mniejszym profilu przy tym samym nacisku masy, jak sie ma zachować, jesli od dołu napotyka na nierówne elementy, z którymi styczność przenosi drgania??? I jak sie zachowa koło z gumą o mniejszym profilu, gdy najedzie na studzienke sciekową? Kiedy szybciej odkształci się felga, czy jak jedzie (po tej samej trasie) na grubszej czy cieńszej gumie?
I tak dalej.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
ile czasu spędzasz w tramwaju a ile w aucie)? czy tramwajem dojedziesz z Pleszewaa do Kórnika?
absurdalne zestawienie. Panowie, 19 cali wygląda czadowo na pewno, trzeba się pokazać laskom na szosie... Ja to rozumiem. Ale 19 cali to opona na autostrady i tory wyścigowe, na trasy szybkiego ruchu a nie na ruch miejski, szczególnie w Polsce, gdzie mamy dziury, kostkę, łaty asfaltowe, garby, torowiska, wysokie krawężniki i inne jajca. Rozwalacie auto, felgi i własne zdrowie.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?