Strona 54 z 54 PierwszyPierwszy ... 44445464748495051525354
Pokaż wyniki od 531 do 538 z 538

Temat: Alfa Romeo Milano

Użytkownik Świeżak Avatar Campo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfy + inne marki

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Co sądzicie o skrzyni biegów w juniorze a rqczej co sie w niej pierdzieli. Moze cos ktos wie ?
    Póki co zdaje się wymieniają na nowe bez specjalnego nadęcia się. Ciekawe, czy to pojedyncze przypadki, czy jednak jakaś wada w konstrukcji.
    Mnie za to coś innego ciekawi, może mi wyjaśnicie - skąd jest to parcie na skrzynie dwusprzęgłowe? Montowane do większości aut i to co ciekawe do "tanich", mniejszych, miejskich, nazwijmy ich: zwyczajnych; gdzie powinna liczyć się prostota konstrukcji, niska awaryjność i zdolność do jazdy zgodnie z przeznaczeniem, np miasto, kroki i pełzanie bez palenia sprzęgieł.
    Z zalet skrzyń dwusprzęgłowych, potocznie dsg, jedyne co pamiętam, to szybkość "wbijania" kolejnych biegów podczas przyspieszania, czyli sytuacje, które kompletnie nie są potrzebne w autach miejskich (Junior, P2008, JAvenger, Renegade itp), a które byłyby mile widziane w autach "sportowych", jak Giulia, Stelvio, mocne wersje BMW... a tam stosuje się hydrokinetyki.

Co ciekawe np Fiat 500 w wersji USA miał hydrokinetyka, Jeep Compass/Renegade również, japońskie mają CVT, a wszyscy producenci europejscy: dwusprzęgłowe. Z czego to wynika?

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Stosowanie dsg w miejskich autach jest kontynuacją polityki stosowania puretecha który nie nadaje się do jazdy miejskiej bo rozcieńcza olej paliwem ;-) żeby było do kompletu.
    Ciesze się że wgl ktoś zauważa takie niuanse, większość ludzi kompletnie nie wie co kupuje i jak działa taka skrzynia a raczej zespół sprzęgieł w pełzającym korku ( a raczej jak długo podziała).
    A jak ze znajomymi upośledzonymi technicznie (tak, nazywam to upośledzeniem) dyskusja schodzi na taki temat to im jest wszystko jedno, ważne że "mam automat". Tak samo odpowiadają co sądzą o jeździe we mgle na zapalonych tylko z przodu światłach dziennych -"ja mam światła automat" w domyśle i "mogę być drogowym debilem".
    A prawdziwa przyczyna jest pewnie taka że jest tańsze w produkcji albo łatwiej dostosowywalne do hybrydy. Skoro do puga 208 wkładali eat 8 a teraz wkładają ten twór joint venture ze średnio znaną firmy zamiast aisina, to musiała zajść jedna albo obie z powyższych przesłanek.
    Albo to nie są auta miejskie wbrew temu co się o nich sądzi.
    Oprócz tego z tego co mówił profesor Chris to juz hydrokinetyki dorównują DSG szybkościa reakcji ale pewnie to kosztuje.
    Dlatego jeżdząc 90% w takich warunkach wybrałem e-cvt w której nie ma zużywających się elementów (nie mylic z klasycznym stozkowo-pasowym cvt). Nie ścierają się żadne tarcze/okładziny syfiące olej, nie ma mechatroniki, płynu hydraulicznego, turbo, dwumasy, wtrysku bezpośredniego a auto jezdzi płynnie i dynamicznie. Prawdopodobnie nie dożyje momentu gdy trzeba będzie ingerować w skrzynię. No ale wg niektórych popełniłem życiowy błąd nie kupując juniora z całym tym szajsem, bo w juniorze "na pewno" będzie dobrze pomalowana od spodu podłoga, "nie wyje" i ma premium materiały.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 28-10-2024 o 16:49

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał Campo Zobacz post
    Póki co zdaje się wymieniają na nowe bez specjalnego nadęcia się. Ciekawe, czy to pojedyncze przypadki, czy jednak jakaś wada w konstrukcji.
    Mnie za to coś innego ciekawi, może mi wyjaśnicie - skąd jest to parcie na skrzynie dwusprzęgłowe? Montowane do większości aut i to co ciekawe do "tanich", mniejszych, miejskich, nazwijmy ich: zwyczajnych; gdzie powinna liczyć się prostota konstrukcji, niska awaryjność i zdolność do jazdy zgodnie z przeznaczeniem, np miasto, kroki i pełzanie bez palenia sprzęgieł.
    Z zalet skrzyń dwusprzęgłowych, potocznie dsg, jedyne co pamiętam, to szybkość "wbijania" kolejnych biegów podczas przyspieszania, czyli sytuacje, które kompletnie nie są potrzebne w autach miejskich (Junior, P2008, JAvenger, Renegade itp), a które byłyby mile widziane w autach "sportowych", jak Giulia, Stelvio, mocne wersje BMW... a tam stosuje się hydrokinetyki.

Co ciekawe np Fiat 500 w wersji USA miał hydrokinetyka, Jeep Compass/Renegade również, japońskie mają CVT, a wszyscy producenci europejscy: dwusprzęgłowe. Z czego to wynika?
    Dobry hydroelektroniczna (ZF czy te od mercedesa) już w sumie nie są gorsze od DSG pod względem szybkości, więc wydaje się, że te różnice daily vs sport się zacierają. Dwusprzęgłówki mogą być zwyczajnie tańsze. Albo klasycznie - poszła kasa na rozwój to teraz trzeba opchnąć.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Raczej jest to robione z dwóch powodów.

Pierwszy to kasa. Część producentów samochodów, w tym VAG produkuje skrzynie DSG we własnych zakładach, a nie kupuje od dostawców typu ZF.

Drugi to być może... ekologia. Skrzynie dwusprzęgłowe są nieco bardziej efektywne, co pozwala nieco obniżyć spalanie w porównaniu do hydrokinetyka. A mniejsze spalanie to mniej CO2...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Zf z polskim sterownikiem są w motosporcie stosowane, nie tylko w PL..
    Ale dwusprzeglowa może lzejsza? Może mieć znaczenie .
    To już niuanse sportowe .
    Ja po przejażdżce DSG vaga byłem załamany wobec tego co oferuje skrzynia AT Mazdy Skyactive w codziennej jeździe czy ciaganiu lawety. Ta ostatnia do tego kompletnie harmonijna, domyślna i bezobsługowa (tak, nie trzeba wymieniać oleju co jest dziwne ale prawdziwe).

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ja po przejażdżce DSG vaga byłem załamany wobec tego co oferuje skrzynia AT Mazdy Skyactive w codziennej jeździe czy ciaganiu lawety. Ta ostatnia do tego kompletnie harmonijna, domyślna i bezobsługowa (tak, nie trzeba wymieniać oleju co jest dziwne ale prawdziwe).
    Nie trzeba wymieniać oleju, ale tylko wg producenta (i to nie skrzyni, a samochodu).
    O ile dobrze kojarzę to masz 6tke, czyli skrzynie GW6A-EL, czyli... Aisin.
    Dobra skrzynia, ale na pewno nie bezobsługowa i nie zawsze bezproblemowa.

Wysłane z mojego 2306EPN60G przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Sprawdź instrukcję na USA, bo w Subaru też twierdzili, że nie trzeba wymieniać, ale tylko w EU

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Sprawdź instrukcję na USA, bo w Subaru też twierdzili, że nie trzeba wymieniać, ale tylko w EU
    Temat milion razy przewałkowany, sprawdzona przez wielu już dawno, do tego analizy oleju używanego.. . W manualu tak, AT nie.

https://mazda.custhelp.com/app/answe...in-my-mazda%3F

(mazda USA official site)

Wiem, też się dziwiłem i niedowierzałem, ale póki co obserwując jedyne awarie o jakich wiem to z powodu źle wykonanej wymiany oleju (Lub seria wadliwych łożysk, ale to nic z olejem nie ma wspólnego. ) . Oczywiście dobrze wykonana nie zaszkodzi, jak ktoś bez tego nie może spokojnie spać.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 30-10-2024 o 15:12