Witam prosze o porade co oznacza błąd p0606 i jak go usunac,oraz p0115 czujnik temp cieczy chłodzacej[czy w tym przypadku nalezy wymienic termostat-objawy na postoju łapie temp 90 załacza sie wiatrak podczas jazdy spada na ok 70-80 ]pozdro
Witam prosze o porade co oznacza błąd p0606 i jak go usunac,oraz p0115 czujnik temp cieczy chłodzacej[czy w tym przypadku nalezy wymienic termostat-objawy na postoju łapie temp 90 załacza sie wiatrak podczas jazdy spada na ok 70-80 ]pozdro
- z przyklejonego tematu pobrałem to wyjaśnienie ale to dla mnie nic nie znaczy.P0606 - Procesor mudułu sterującego ECM/PCM - usterka*
P0606 - PCM Processor Fault*
-a co mówi auto Data wersja 3.24 ?
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ECM/PCM - konwerter analog/cyfra, np. od czujnika temperatury. uszkodzony ECU lub brak masy od ECU.
Jest czytelnie napisane.
Konwertuje, analizuje i monitoruje sygnały wejściowe. Pełni trochę rolę PCM, więc monitoruje nie tylko obwody wejściowe, ale też swoje obwody wyjściowe. Mądrzejsze PCM potrafią monitorować, np.: pracę serwomotoru TP i wyrzucać stosowne błędy wskazujące. Ten nie potrafi, ale potrafi wyrzucić błąd p0606 wraz z błędami potencjometru TP, jeśli nie uda mu się kalibracja TP, bo będzie trefna odpowiedź z serwomotoru.
Gdyby wskaźnik został wyzerowany wskazanie by było na brak komunikacji ECU – licznik. A tak, to albo ECU albo elektronika licznika. Zależy może co pokazuje przez złącze diag.
Ogólnie to chyba błąd kalibracji.Przyczyn chyba trzeba szukać dalej, jak błąd permanentnie powraca.
Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-01-2017 o 22:46
Cześć walczyłem z błędem p0606 , miałem wymienić ECU ... Co dziś okazało uszkodzony czujnik hala powoduje taki problem w Alfie 147 2.0 ts 2005.
Na chwilę obecną po wymianie czujnika błędów brak.