Ja w swojej 1.4 120KM wymieniłem IC na ten od FMIC. Mimo że auto było już dłubnięte i strojone to sama zmiana IC spowodowała uczucie turbodziury. Dopiero po korekcie jest OK. Dzisiaj już bym się nie zdecydował drugi raz na tak duży IC do 1.4. Wystarczyłby ten z QV.
Finalnie mamy 204KM, ale to szereg modyfikacji:
-wałki,
-turbina
-katalizator+down Pipe
-wytryski
-IC
-strojenie.
Pozdrawiam.
Rafał
Oprócz powyższych wymieniałem jeszcze świece, rozrząd, hamulce i kilka drobnostek. Biorąc jednak pod uwagę same modyfikacje opisane w poprzednim poście to około 5.000zł. Poniekąd do tego zmusiła mnie sytuacja, bo okazało się, że turbina nie jest idealna, a jak zmieniać to czemu nie na większą, a dalej to już poleciało
Najdroższym elementem bez wątpienia jest katalizator Ragazzon, ale że udało się kupić używany to pozwoliło to na spore ścięcie kosztów.
Pozdrawiam.
- Rafał
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Odkopię trochę temat bo w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na forum. Zakładał ktoś IC z 2.0jtdm do 1.4MA ? Planuję chipa na ~200km i wiem, że seryjny IC może nie domagać. Myślałem o tym : allegro.pl/oferta/intercooler-alfa-romeo-giuletta-2-0jtdm-wymiary-ra-13670338491
Wymiarowo jest duża różnica i się zastanawiam czy wszystko podejdzie bez większego drutowania.
Ostatnio edytowane przez binekb1 ; 20-06-2023 o 18:29