Napisał
MatiM
Witam. Jakiś czas temu przymierzałem się do zakupu Alfy 159 i zadałem nawet parę pytań tutaj na forum. Jednak po przemyśleniu sprawy doszło do mnie, że ciężko będzie o budżet 20 tys. na sam samochód (a słyszałem, że mniej więcej tyle trzeba na dobry egzemplarz). Najbardziej interesuje mnie wersja 1.9 JTD 150 km. Chciałbym by był to model po lifcie (wersja sprzed liftu jakoś mi się nie podoba). W związku z tym mam parę pytań:
1. Jak bardzo taka poliftowa 147 odbiega jakością od 159? Mam również na myśli zawieszenie, ogólną awaryjność (bo podobno 156 i 159 dzieli przepaść pod tym względem).
2. Czym, oprócz wyglądu różni się przed lift i po lift? Pytam, bo kolega ma przed liftową więc miałbym dobre porównanie.
3. Silnika diesla szukam głównie ze względu na awaryjność silników benzynowych, jednak nie ukrywam, że więcej będę jeździł w mieście. Mogę przeżyć większe spalanie w takiej sytuacji, pytanie tylko, czy silnik nie będzie dostawał po dupie przy krótszych (5-15 km) odcinkach? Jeżeli tak, to czy możecie polecić jakąś wersję benzynową, w miarę żwawą?
4. Na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie? Czy generalnie polecacie model 147 czy lepiej dać sobie spokój i pomyśleć za parę lat, mam nadzieję bogatszych, o 159?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.