Amen
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Amen
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Kończąc (chyba) temat moich sprężyn, poniżej zamieszczam fotkę moich sprężyn i fotkę sprężyn forumowego kolegi Saincior.
Moje
Saincior
Jak widać numery są identyczne, jednak same sprężyny różnią się od siebie ilością zwojów.
Wysłałem takie zapytanie do H&R i odpowiedź była taka - moje sprężyny mają taki sam nr jak kolegi ale różnią się żółtą kropką.
Okazało się, że są dwa zestawy sprężyn do Giulietty 28942-2 i 28942-1 i pomimo, że sprężyny mają ten sam nr to się jednak różnią budową.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że tak ściśnięte zwoje raczej nie pracują w sprężynie.
Jakby na to nie patrzeć, mnie się to nie podoba i dlatego chyba wypróbuję inny zestaw. Na celowniku jest zestaw novitec'a.
You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo
witajcie, mam pytanie odnośnie sprężyn eibach. Zastanawiam się nad obniżeniem, mam nawet sprężyny w garażu ale ostatnio na trasie jadąc tylko w 2 osoby na koleinach przytarłem podwoziem, obstawiam miejsce pomiędzy przednimi kołami na środku, gdyż przód i boki auta są w miare wysokie a to miejsce jest jakoś newralgicznie niskie. Pytanie moje jest takie, jaka jest różnica w sztywności sprężyn seryjnych i ebiachów, bo boje się że jak je wymienie bedzie jeszcze gorzej
Oczywiście, że Eibach jest znacznie twardszy niż oryginalne sprężyny (ja aktualnie mam Eibacha) i po ich zastosowaniu Alfa na pewno będzie niżej. Idealnie by było gdybyś wymieniając sprężyny wymienił też amortyzatory na twardsze. Licz się też z niewielką, ale jednak utratą komfortu.
Pozdrawiam.
- Rafał
hehe ja to wszystko wiem kolego, chodziło mi bardziej czy pomimo obniżenia, auto będzie na tyle sztywne, że jego dociążenie względem oryginalnych sprężyn nie spowoduje tego ze bedzie dużo niżej niż w oryginale. Chodzi mi o to ze mam np oryginalne spreżyny, pakuje do auta 4 osoby, auto siada np 5cm. Natomiast na eibachac lece już 3.5cm niżej i dodatkowo na ile są sztywne żeby dużo niżej juz auto nie upadło po dociążeniu
Wreszcie znalazłem wątek :-) Ale nie mam odpowiedzi, to spytam. Nie chcę obniżać do -30 mm albo mniej jak to można znaleźć sprężyny Eibacha, H&R, AP, Novitec. Złe doświadczenia z miska olejowa w 156 na Eibachach i polskich drogach zrobiły swoje.
Dlatego szukam czegoś na 10-15-20 mm. Ale nie chcę też ruszać amortyzatorów. Stąd pierwsza myśl, to sprężyny seryjnie krótsze do QV. Czy QV ma standardowe amortyzatory? Czy zmiana samych sprężyn będzie dobrze działała? Jaki to kod części? Jaki producent i czy nie lepiej kupić poza FAP? Czy zmiana sprężyn w jakikolwiek sposób odbija się na ustawienia DNA? A na gwarancję?
Proszę o porady użytkowe i zakupowe.
Sprężyny od QV na pewno podejdą bez problemu. QV jest obniżone o 10mm lub 15mm, nie pamiętam dokładnie. Ale jak takie znajdziesz to możesz je spokojnie zakładać. Chociaż powiem, że na novitecach nie siedzi jakoś super nisko (opona 235/35 19").
You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo
A nie masz ty pakiet Veloce (czy jak się to teraz w tych nowych nazywa) - bo widzę, że masz nakładki progów i lusterek... a w tym pakiecie jest chyba też ciut jes obniżone w porównaniu do "serii".
Toyota Corolla TS 1.8 2023, Rover Mini 1991 1275
Ex: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007
Dzięki. Zapytam w serwisie w takim razie. Na -30/40 jednak nie będę się pisać tym razem ;-)
Nie, to jest Executive (z rynków DACH, IT, BNL) ściągnięte na ubiegły rok przez FAP i sprzedawane jako dobrze wyposażone Super. Wg mojej wiedzy, ani Super, ani Executive, ani Veloce z lat 2019/20 nie mają modyfikacji zawieszenia.
ja mam na sprzedaż Eibachy jakby ktoś chcial