-
Rzeczywiste właściwości paliw (różnice między zwykłym ON a paliwami premium), jakie kupujemy na poszczególnych stacjach. Takie małe porównanie np. między największymi sprzedawcami :)
-
Wpadły mi w ręce ostatnio karty charakterystyk paliw Orlen z ostatnich kilku miesięcy, z pewnej małej stacji. Jednym zdaniem... nigdy więcej nie zatankuję ON Verva.
Jedyna różnica to liczba cetanowa. Dla przykładu zimowy ON Ekodiesel 52, Verva ON niecałe 56. Pozostałe wartości identyczne!!
W okresie zimowym żadne z paliw nie posiada biokomponentów, HFRR w okolicy 400. Dla porównania, oba paliwa w okresie letnim posiadają dodatek estrów 7% i HFRR ok 360.
-
no to prawie takie same:),ja to teraz na statoilu tankuje niby tez to lepsze jak verva,ON GOLD:),,A co vervy busa kiedys zatankowałem przez polecany cpn mechanika ze prawdziwą verwe tam mają iii było czuc moc:))serio,az sam dziwiłem sie zeby było tak odczuwalne
-
Wiec tak..może troche zamieszam...od czasu kupienia 159 jedynie shell nitro on...i naprawde fajnie wszystko smigalo..ale korekty wtryskow jeden ponad 1 reszta oki...nadmieniam ze po remoncie bo klapki załatwił. ...po stosowaniu STP korekty sie poprawily nawet fajnie:) ale tego samego dnia musiałem zatankować i akurat Statoil gołd. ..po trasie sprawdziłem korekty i wszystko wróciło do początku...jeżdżąc na shellu bylo oki:) wiec może tylko moje odczucie ale shell jest ok:)
Wystukano na Commodore c64
-
A ja mam Shell-a pod domem i... raczej ich omijam.
Jeśli zatankuję na Shell-u, to spalanie wzrasta, a kultura pracy silnika też jakoś się pogarsza.
Co ciekawe, to ten sam Shell o niecały kilometr dalej ma to samo paliwo ale droższe. Tam już nie ma konkurencji ;)
Wygląda na to, że faktycznie nazwa nazwą, a co jest w zbiornikach stacji to już inna sprawa.
-
noi wyszło ze problem o dobry cpn:))a co do shela to tankowałrm tez to nitro i w jezdzie tak samo odczucia jak gold:),1 kolega tez gt na shelu tankował tylko nitro i cos problem pojawił mu sie z wysokim spalaniem
-
Fajnie byłoby dla porównania wyrwać charakterystyki z innych stacji. Po subiektywnie Shell szerokim łukiem omijam, podobnie jak Statoil. Ale jak koledzy napisali, najważniejsze co stacja ma w zbiornikach :)
-
busa tankowałem na firmowych CPN a itak miałem pompe do roboty -po czesciach pompy było dosłownie przypalenia widac:),shell to jakos sporą cene ma na nitro dlatego przestałem tam tankowac uznałem verwa,i ten gold to samo a tansze:),ciekawe jak BP
-
A ja kupony -20gr na Nitro+ rozdałem bo mi się to nie opłaca, dodatki wożę ze sobą i mam spokój bo baza paliwowa rejonami jest ta sama przecież na markowych stacjach, które mają umowy z Lotosem albo Orlenem. Kiedy muszę zatankować na nieznanej stacji to dolewam sobie trochę więcej dodatku do zwykłego paliwa i nadal mam lepsze odejście z niskich rpm i ciszę w środku :).
-
w tym kraju sa tylko dwie rafinerie. orlen i lotos. wszyscy nie ważne czy "markowe" shelle bp i inne kupują paliwa właśnie tam. podobnie jak tesco auchan pieprzyk i co tam sobie jeszcze wymyslicie tez kuouja u orlena i lotosa:) a w dieslu verwy goldy dynamicki i inne super maja jedynie mniejsza zawartosc siarki. takze to raczej takie placebo :p
i na koniec. robicie tu (wraz ze mną teraz) off topic.
Pozdrawiam :) i pamiętajcie bez spiny :)