• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jakie zawieszenie gwintowane do MiTo

erem

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo
Mam Alfa Romeo MiTo 1,4 tct. Jakie zawieszenie gwintowane byście polecili?

BC Racing, pełna regulacja odbicia, wysokość regulowana w punkcie montażu amora do zwrotnicy a nie sprężyny (charakterystyka sprężyn nie zmienia się wraz ze zmianą wysokości) i w pełni regenerowalne. Nie wiem jaką twardość mają seryjne sprężyny w Mito, ale 5.5/3kg nie powinno być zbyt twarde

Ciekawa propozycja. Bc racing nie będzie zbyt torowy tzn. "surowy"?

Ciekawa propozycja. Bc racing nie będzie zbyt torowy tzn. "surowy"?
Będzie mniej surowy moim zdaniem niż standardowe amory ze sprężynami Eibacha 😉
To na prawdę fajny gwint w tej cenie. Za te same pieniądze możesz nabyć KW bez regulacji twardości odbicia amora i regulacją wysokości punktem montażu sprężyny a nie amora gdzie im niżej tym mniej komfortowo. Jak pisałem powyżej nie mam pojęcia jaka jest standardowa twardość sprężyn w Mito. Jeśli w okolicach 4/2kg to ten zestaw BC nie zabierze zbyt wiele z komfortu. Można do nich napisać bezpośrednio czy jest szansa na zakup zestawu z bardziej miękkim setupem sprężyn. Do 159 proponują 11/6 kg gdzie porównując standardowe 6/4kg to dużo twardszy przód ale w tej samej cenie zaproponowali 8/6kg lub 7/5kg gdzie dużo bliżej do serii.

Takie porównanie wygenerowała ai

Załączniki

• Screenshot_2026-06-18-10-43-18-10_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
    Screenshot_2026-06-18-10-43-18-10_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
    359 KB · Wyświetleń: 5
Bc racing br to sprężyna liniowa, st xa progresywna. Jak wygląda komfort jazdy po mieście w bc przy liniowych spręzynach?
Będzie mniej surowy moim zdaniem niż standardowe amory ze sprężynami Eibacha 😉
To na prawdę fajny gwint w tej cenie. Za te same pieniądze możesz nabyć KW bez regulacji twardości odbicia amora i regulacją wysokości punktem montażu sprężyny a nie amora gdzie im niżej tym mniej komfortowo. Jak pisałem powyżej nie mam pojęcia jaka jest standardowa twardość sprężyn w Mito. Jeśli w okolicach 4/2kg to ten zestaw BC nie zabierze zbyt wiele z komfortu. Można do nich napisać bezpośrednio czy jest szansa na zakup zestawu z bardziej miękkim setupem sprężyn. Do 159 proponują 11/6 kg gdzie porównując standardowe 6/4kg to dużo twardszy przód ale w tej samej cenie zaproponowali 8/6kg lub 7/5kg gdzie dużo bliżej do serii.
Bc racing br to sprężyna liniowa, st xa progresywna. Jak wygląda komfort jazdy po mieście w bc przy liniowych sprężynach?
MiTo jest dość twardy ale jeszcze się ugina. Nie mam danych na temat twardości.

Ciężko mi powiedzieć jak po mieście, bo rzadko wjeżdżam w jakiekolwiek centrum w Holandii a nawet jeśli to drogi są lepsze niż w PL. Moje 80% jazdy to autostrady i "landówki". Może faktycznie na polskie warunki ST spisze się lepiej

Ciężko mi powiedzieć jak po mieście, bo rzadko wjeżdżam w jakiekolwiek centrum w Holandii a nawet jeśli to drogi są lepsze niż w PL. Moje 80% jazdy to autostrady i "landówki". Może faktycznie na polskie warunki ST spisze się lepiej
Dzięki za poświęcony czas i informacje. Zamówiłem ST XA.
Bc racing to ciekawa propozycja, będę o tym pamiętał następnym razem.

Daj znać jak wrażenia jak zamontujesz i pojeździsz. Może przyda się innym stojącym przed takim samym wyborem 😉

Cześć
Trochę się to opóźniło bo się jeszcze zastanawiałem i wybrałem bc racing br.
Jest petarda.
Trochę zabawy z ustawianiem, twardość wysokość itp.

Bc racing br, jakość wykonania, wizualnie bardzo dobra. Montaż bezproblemowy, jedynie regulacja wysokości tyłu wymaga większej uwagi. Należy najpierw ustawić wysokość sprężyny i do niej dopasować wysokość amortyzatora.
Komfort jest porównywalny, nawet najtwardsze ustawienie było dla mnie akceptowalne ale jest wyraźnie twardsze od serii.
Pierwsze wrażenie które było odczuwalne to większa zwinność auta przy zmianie kierunków i prędkości. Nie ma tu bujania, którego zresztą nie było dużo przy serii. Teraz to bardziej mną rzuca niż autem. Przy mocy 170KM i 300 NM to zawieszenie robi swoje, naprawdę trzyma koła na asfalcie. Dużo było opinii o tym, że przy tak lekkim tyle będzie nim rzucać, ja tego nie doświadczyłem. Jestem bardzo zadowolony z BC racing.

No to się cieszę, że po części przyczyniłem się do zakupu i nie przeklinasz mnie w myślach 😁 Dużo frajdy życzę 😉

Dzięki, że wspomniałeś o BC bo o nim nie słyszałem. Dzwoniłem jeszcze do tunera z Krakowa, który je montuje i ta rozmowa ostatecznie mnie przekonała. Powiedział, że ich trwałość jest taka sama jak KW czy ST.
Dostałem jeszcze dobry rabat i jestem zadowolony. Jeszcze raz dzięki.

Mnie przekonuje przede wszystkim możliwość serwisowania tego gwintu i personalizacja pod względem twardości sprężyn. Cieszę się, że pomogłem ☺️

Amortyzatory
Powrót