• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Gulietta 1.6 jtdm - niedobór mocy/ MAF oczekiwany > MAF rzeczywisty

Brown93

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.6 120km 2016
Cześć wszystkim.

Pacjent - Gulietta 1.6 jtdm 2016 120km - przebieg 160 000 km
Autko zamula, czuć niedobór mocy, w szczególności w trybie dynamic gdy wcisnę pedał w podłoge. Wyraźnie czuć, że autko lepiej idzie gdy dam mu mniej gazu (muł wtedy jakby puszcza). Z kolei w trybie natural przy wcisnietym na max gazie idzie najlepiej ale wciaz wydaje mi się, że sporo mu brakuje chociaż nie mam porównania z innym egzemplarzem. Podczas spokojnej jazdy nie raz czuć jakby nagle ciężej mu było jechać (jakby 500kg do masy mu doszło XD). Często jest to chwilowe - parę sekund. Jadąc w wiecej osób wyprzedzanie/przyspieszanie jest ciężkie. W trybie natural nie czuć w ogole tego dużego momentu obrotowego. W Dynamic jest lepiej ale szybko sie dławi. Robiąc pomiary (w MES) zauważylem, że jest duża rozbieżność między "Oczekiwaną masą powietrza", a "rzeczywista masą" jaka przechodzi przez przeplywomierz. MAF i MAP wymienione na nowe, oryginalne z Bosha. Nie widzę nigdzie dziur , nieszczelosci. EGR wysokiego i niskiego cisnienia czysty. Nie zacięły sie w pozycji otwartej. Brak błędow w kompie.

Moje pytanie jest czy ma ktos pomysł co to moze byc? ;d Podrzucam pliczki z pomiarow (90d5 - predkosc/tryb/bieg).

Z góry dzieki :)

Załączniki

• 90d3.png
    90d3.png
    155.7 KB · Wyświetleń: 5
  • 90d5.png
    90d5.png
    234.9 KB · Wyświetleń: 4
  • dynamic normalna jazda.png
    dynamic normalna jazda.png
    203.8 KB · Wyświetleń: 4
  • natural normalna jazda.png
    natural normalna jazda.png
    213 KB · Wyświetleń: 3
  • przyspieszenie dynamic, pedal w podlodze.png
    przyspieszenie dynamic, pedal w podlodze.png
    164.1 KB · Wyświetleń: 4
  • przyspieszenie natural, gaz w podlodze.png
    przyspieszenie natural, gaz w podlodze.png
    176.8 KB · Wyświetleń: 5

Mój ranking podejrzanych:

1. Nieszczelność lub zapadanie się przewodu MAF–turbo / problem obudowy filtra.
  2. EGR przepuszczający mimo wskazywanego zamknięcia.
  3. Klapa dolotowa nieotwierająca się całkowicie.
  4. Ograniczenie przepływu przez DPF lub wydech.
  5. Problem sygnału MAF, instalacji albo przepływomierza.
  6. Sterowanie turbiną — możliwe chwilowe opóźnienie, ale raczej nie główna przyczyna.
Do kolejnego logu najlepiej ograniczyć się do: obroty, pedał gazu, MAF zadany/rzeczywisty, MAP zadany/rzeczywisty, ciśnienie paliwa zadane/rzeczywiste, pozycja przepustnicy oraz ciśnienie różnicowe DPF. Jeden przejazd na trzecim lub czwartym biegu od około 1500 do 4000 obr./min, bez zmiany biegu. Surowy plik CSV będzie znacznie bardziej miarodajny niż zrzut wykresu.

Hej
Dzięki za podpowiedź. Podsyłam nowe logi. Zastanawiam się czy nagar w dolocie może dawać takie odczyty? Sama przepustnica nie była jakoś specjalnie zabrudzona ale czujnik MAP już tak - cały zalepiony nagarem.

Załączniki

sprawdź przepływomierz najpierw i wyklucz lewe powietrze

Amortyzatory
Powrót