• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] EGR czy coś innego 2.0 jtdm

Kolego, w instrukcji montażu którą przesyłają do zaślepki z podanej przez Ciebie aukcji piszą, że trzeba dokupić uszczelkę o nr 55209340, jednak zaślepkę przesyłają z dwiema uszczelkami. Dokupowałeś tą oryginalną uszczelkę czy montowałeś na tych z zestawu?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Montowałem tą z zestawu - wszystko śmiga jak trzeba.

Dzięki!

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Niedawno usunąłem programowo EGR i wczoraj zaślepiony został dedykowana blachą (bez dziur).
Efekty: silnik pracuje bardzo równo, żadnych szarpnięć przy łagodnym przyśpieszaniu, mniejsza turbodziura - samochód praktycznie od razu reaguje na dodanie gazu, trochę lepszy dół. DPF zdecydowanie wolniej się napełnia (przed operacją jeżdżąc po mieście wypalał się co jakieś 180-200km, teraz - odczyt z MES od ostatniego wypalenia mam najechane 260km a zapełnienie to 84% wiec do 300km spokojnie dojadę).
Co do nagrzewania się ciężko stwierdzić czy silnik robi to wolniej - jeśli na zewnątrz jest 20 stopni (jak dla nie na tą chwile nie widzę różnicy - zobaczymy jak będzie zimniej).
P.S.
Problem z szarpaniem uważam za rozwiązany:)
Witam,
Gdzie kolego usuwałeś EGR i ile kosztowało?
Mam też 2.0 JTDM 170km i ostatnio zaczęło się poszarpywanie. Zacząłem już też podejrzewać wtryski, bo EGR miałem czyszczony i nie pomogło. Mechanik powiedział, iż z zaślepieniem jest mały problem, bo tam jest płyn chłodniczy, który przechodzi do znajdującej się z przodu silnika chłodnicy EGR.

Witam.odgrzeje temat poszarpywania w tym silniku,egr dpf klapy wyłączone.Wszystkie czujniki na pompie na listwie czujnik doładowania wymieniony wszystko nowe bosch,turbo podmienione na stan idealny fabryczne nie regenerowane,korekty idealne na wtryskach max +/-0.4.
Auto na drugim biegu przy lekkim przyspieszaniu szarpie. Co może być.
Węzyki podciśnienia nowe pompa vacum nowa nóweczka nie używka,przepływomierz nowy bosch, została przepustnica i sonda lambda.czasami przy ruszaniu zdusi silnik,najgorzej jest teraz w upalne dni,juz niewiem gdzie co szukac zero błędów, czy może dpf żle wyłączony?

Uporał sie ktoś z tym?

Witam.odgrzeje temat poszarpywania w tym silniku,egr dpf klapy wyłączone.Wszystkie czujniki na pompie na listwie czujnik doładowania wymieniony wszystko nowe bosch,turbo podmienione na stan idealny fabryczne nie regenerowane,korekty idealne na wtryskach max +/-0.4.
Auto na drugim biegu przy lekkim przyspieszaniu szarpie. Co może być.
Węzyki podciśnienia nowe pompa vacum nowa nóweczka nie używka,przepływomierz nowy bosch, została przepustnica i sonda lambda.czasami przy ruszaniu zdusi silnik,najgorzej jest teraz w upalne dni,juz niewiem gdzie co szukac zero błędów, czy może dpf żle wyłączony?

Uporał sie ktoś z tym?
A EGR masz zaślepiony fizycznie?
Bo może jest nieszczelność i przepuszcza.

Amortyzatory
Powrót