• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z klimatyzacją w ciepłe dni szczególnie Giulietta

Domi SUB

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2001r.
Witam, Mam problem z klimą w swojej Giuliettcie z 2012r.. Sprawa z klimatyzacja w moim aucie:
1. Na dworze zimno - działa (ale też stosunkowo rzadko).
Na dworze ciepło - nie działa.
2. Jak włączam auto na włączonej klimie pasek klinowy piszczy, po przygazowaniu przestaje i później klima nie działa albo działa zależnie jak jej się spodoba.
3. Wentylator i rolka od klimy stoją w miejscu gdy klima się nieuruchomiła, ale jak już się złączy to wszystko działa jak powinno.
4. Ciśnienie na przewodzie od ciepłego gdy działa klima o wiele za duże, a na zimnym delikatnie za duże.
5. Wyjąłem i przedmuchałem czujnik temperatury parownika klimatyzacji lecz bez zmian.
5. Miałem bardzo brudny filtr kabinowy i dopiero po wyczyszczeniu od razu zaczęła chodzić. (5 minut wcześniej żadnej reakcji z strony klimy). Tylko nie wiem czy to zbieg okoliczności czy to serio mogło czemuś szkodzić.

Z góry przepraszam jeśli jest gdzieś ten wątek ale nie znalazłem nic takiego co mogło by mi pomóc z moim problemem. A nie korzystam za często z alfaholików i nie do końca umiem się tutaj poruszać. Z góry dzięki za każdą pomoc.

Załączniki

• IMG_3513.jpeg
    IMG_3513.jpeg
    401.4 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_3510.jpeg
    IMG_3510.jpeg
    1.4 MB · Wyświetleń: 13
jeśli często załącza Ci się wentylator a ciśnienie wędruje za mocno w górę - w pierwszej kolejności wymień skraplacz (chłodnicę)

Miałem podobny problem. Wymieniłem czujnik zamarzania.
Mimo że nie wykazywał żadnego uszkodzenia, to jednak właśnie w ciepłe dni klima najcześciej się po prostu wyłączała mimo sprawnego całego układu (czynnik był, sprężarka sprawna).

Miałem podobny problem. Wymieniłem czujnik zamarzania.
Mimo że nie wykazywał żadnego uszkodzenia, to jednak właśnie w ciepłe dni klima najcześciej się po prostu wyłączała mimo sprawnego całego układu (czynnik był, sprężarka sprawna).
Wyłączała? U mnie jest taki problem że w ciepłe dni w ogóle nie chce ruszyć. Nie reaguje na panel. Tak jak by w ogóle przycisk AC nie istniał. To może być to samo?

jeśli często załącza Ci się wentylator a ciśnienie wędruje za mocno w górę - w pierwszej kolejności wymień skraplacz (chłodnicę)
Zazwyczaj jak nie załącza się klima to i nie załącza się wentylator. Dopiero jak klima ruszy (zrobi charakterystyczne „cyk”) to wentylator rusza. A jak byłem na sprawdzaniu ciśnienia to klima działa i wentylator się kręcił. Mówisz że to wina skraplacza?

teraz jasne. sprawdź najpierw czujnik ciśnienia (odczytaj co pokazuje - zakładam , że manometrem sprawdziłeś i układ jest szczelny) - on odpowiada za odczyt i jeśli pokazuje bzdury (typu za niskie ciśnienie) - nie włączy sprzęgła klimy. Skraplacz jest do wymiany jeśli nabija sprężarka wysokie wartości a skraplacz nie jest w stanie odprowadzić ciepła - stad często najwyższy bieg wentylatorów. jesli odzcyty są w normie to sprawdz samo sprzęgło (wysteruj interfejsem - może byc np np. MES i sprawdz czy w ogóle działa). następny w kolejce jest zawór samego kompresora. najrzadziej pada zawór rozprężny (ten blisko grodzi) ale czasem potrafi.... to wszystko:)

teraz jasne. sprawdź najpierw czujnik ciśnienia (odczytaj co pokazuje - zakładam , że manometrem sprawdziłeś i układ jest szczelny) - on odpowiada za odczyt i jeśli pokazuje bzdury (typu za niskie ciśnienie) - nie włączy sprzęgła klimy. Skraplacz jest do wymiany jeśli nabija sprężarka wysokie wartości a skraplacz nie jest w stanie odprowadzić ciepła - stad często najwyższy bieg wentylatorów. jesli odzcyty są w normie to sprawdz samo sprzęgło (wysteruj interfejsem - może byc np np. MES i sprawdz czy w ogóle działa). następny w kolejce jest zawór samego kompresora. najrzadziej pada zawór rozprężny (ten blisko grodzi) ale czasem potrafi.... to wszystko:)
Ciśnienie sprawdzane było manometrem, układ w 100% szczelny i na ciepłym przewodzie ciśnienie wyszło o wiele za duże a na zimny lekko za duże. Ostatnio klima zaczęła działać częściej ale mam wrażenie że nieco szybciej kręci się wentylator niż zawsze. No i pasek zaczął czasami też piszczeć przy hamowaniu, nie tylko przy odpalaniu klimy. Na komputerze pod obd zero błędów…

Ciśnienie sprawdzane było manometrem, układ w 100% szczelny i na ciepłym przewodzie ciśnienie wyszło o wiele za duże a na zimny lekko za duże. Ostatnio klima zaczęła działać częściej ale mam wrażenie że nieco szybciej kręci się wentylator niż zawsze. No i pasek zaczął czasami też piszczeć przy hamowaniu, nie tylko przy odpalaniu klimy.
powtórzę..... sprawdź najpierw czujnik ciśnienia (odczytaj co pokazuje - zakładam , że manometrem sprawdziłeś i układ jest szczelny) - on odpowiada za odczyt i jeśli pokazuje bzdury (typu za niskie ciśnienie) - nie włączy sprzęgła klimy. Skraplacz jest do wymiany jeśli nabija sprężarka wysokie wartości a skraplacz nie jest w stanie odprowadzić ciepła - stad często najwyższy bieg wentylatorów. jesli odzcyty są w normie to sprawdz samo sprzęgło (wysteruj interfejsem - może byc np np. MES i sprawdz czy w ogóle działa). następny w kolejce jest zawór samego kompresora. najrzadziej pada zawór rozprężny (ten blisko grodzi) ale czasem potrafi.... to wszystko....
nie sprawdzaj błędów a parametry

Amortyzatory
Powrót