• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

AR 159 1.8 MPI - Problem z wibracjami przy niskich prędkościach

evrs

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.8 MPI
Dzień dobry,

Staram się odszukać jakichś porad dot. wybracji w mojej alfie. Do tej pory widziałem same posty, filmy czy wpisy dotyczące wibracji podczas szybszej jazdy - zazwyczaj 100km/h i wyżej.

Mój problem dotyczy wibracji podczas jazdy z prędkością około 50/60 km/h. Po puszczeniu kierownicy widać ewidentne ruchu prawo lewo (bardzo delikatne). Czuć w kabinie wibracje - np. prawa noga opierająca się o prawy plastik w siedzisku kierowcy ma ogromne wibracje i drgania). Widać je również - telefon na trzymaku na płastkiej drodze lata góra dół.

Nie wiem co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności - wydaje mi się, że zaczęło się to po wymianie opon z zimowych na letnie, ale nie pamiętam dokładnie, możliwe, że nie zwróciłem uwagi.

Dodatkowo, auto bardzo piszczy przy np. przejechaniu progów zwalniających. W niektórych sytuacjach, jak np. wjechanie w dziure podczas wolnej jazdy również generuje skrzypienie, ale nie duże. Progi zwalniające na ten moment generują największy pisk/skrzypienie - jakby stary tapczan. Wyczytałem, że zazwyczaj jest to górny wahacz. W teorii, jeżeli wahacze górne są do wymiany lub jeden z nich jest bardziej walnięty od drugiego, to mogłoby to generować wibracje i skrzypienie?

Auto przy skręcaniu nie wydaje żadnych dzwięków, bicia czy pisków. Wszystkie objawy są przy zmianach góra/dół.
Nie jestem też w stanie odtworzyć takich pisków poprzez np. bujanie autem na postoju

Hej,
Piski na progach to ewidentnie zawias (wahacz górny, łącznik stabilizatora do sprawdzenia) natomiast przyczyn bicia na kierownicy szukałbym w kołach (złe wyważenie, krzywa felga lub opona, wybrzuszenie itd) szczególnie, że piszesz iż zaobserwowałeś po zmianie z zimowych na letnie. Pojedź do solidnego warsztatu oponiarskiego (innego niż ten gdzie były zmieniane opony), niech wyważą jeszcze raz

Hej,
Piski na progach to ewidentnie zawias (wahacz górny, łącznik stabilizatora do sprawdzenia) natomiast przyczyn bicia na kierownicy szukałbym w kołach (złe wyważenie, krzywa felga lub opona, wybrzuszenie itd) szczególnie, że piszesz iż zaobserwowałeś po zmianie z zimowych na letnie. Pojedź do solidnego warsztatu oponiarskiego (innego niż ten gdzie były zmieniane opony), niech wyważą jeszcze raz
Cześć,
Dzięki za odpowiedź. Wczoraj wracając do domu jechałem w korku z lekkiej górki, bez biegu (toczyłem się w dół). Trzymałem jakoś dziwnie, nieregularnie kierownicę, dociskając jedną ręką w pozycji 9 na zegarze i zaobserwowałem, że regularnie, mniej więcej co pełen obrót kół miałem odczucie delikatnego wypchnięcia odczówalnego w dłoni - tak jakby właśnie było jakieś wybrzuszenie. Podjadę do warsztatu i sprawdzę wszystko dot. opon i felg.

Amortyzatory
Powrót