• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

159 1.9jtdm poważny problem.. Dym w okolicy turbiny

Dave194

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9jtdm
Witam wszytkich :) mam dziwny poważny problem, co to może być..

Kupiłem w styczniu 159 1.9jtdm z 2010r, 2 - 3 miesiące temu wymieniłem turbinę na regenerowaną bo stara mi padała I od tamtego czasu co jakiś czas przy jeździe ( powiedzmy co 2-4 dni) jadąc w trasie nagle mi spalanie wzrasta, silnik bardzo reaguje na gaz jest bardzo żwawy, szybko przyspiesza Tak jaby jakiegoś mocnego boost dostał, wskaźnik doładowania szybko pompuje I nagle gwałtownie spada do zera jak puszcze gaz. Co najgorsze to to, że tak jakby z okolic turbiny wydostaje się intensywny dym I przepala olej (czuć spalanie oleju..). Gdy tylko zgaszę silnik i dosłownie odrazu go odpalę problem ustaje I wszytko wraca do normy :o Czyżby wadliwa zregenerowana turbina?? Dodam też, że przy normalnej pracy silnika tak jakby turbo ciężko wstawało, dopiero od 2k czuć moc nie ważne na którym biegu. Ps. mam nową odme ( przy nowej odmie zauważyłem, że olej się zbiera), nowy egr (częściowo zaślepiony) , nowy zawór n75 gdyby miało to w czymś pomóc :) może ktoś mądry mi doradzi zanim oddam go do mechanika, a minie miesiąc bo jestem na urlopie. Dziękuję i,pozdrawiam :)

Wzrost chwilowego spalania i zachowanie wskazówki od doładowania sugeruje wypalanie dpf-a. Były o tym tematy na forum. Natomiast dym z okolicy Turbo jest niepokojący, może coś zostało niedokręcone przy wymianie, lub masz jakąś nieszczelność.

Wzrost chwilowego spalania i zachowanie wskazówki od doładowania sugeruje wypalanie dpf-a. Były o tym tematy na forum. Natomiast dym z okolicy Turbo jest niepokojący, może coś zostało niedokręcone przy wymianie, lub masz jakąś nieszczelność.
Wskazówki latają wlansie w tym samym momencie jak czuje i widzę dym spod maski ( jadąc tylko czuje ten smród w kabinie, dopiero jak stanę na światłach np to wydze jak leci intensywny dym ). Auto całkiem inaczej się zachowuje, zrywne od spodu jakby z 50hp więcej dostało. Pod komputerem nic nie wykazało :/

Amortyzatory
Powrót