Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Alfa Romeo 156. Dobra dla mnie?

krzakk89
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156. Dobra dla mnie?

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i na początku z góry bardzo przepraszam jeżeli będziecie czytać po raz kolejny podobnie pytania.
    Przeglądałem forum, ale chciałbym żebyście podeszli do mnie indywidualnie. Liczę na wyrozumiałość.
    Więc... Mam zamiar kupić Alfę 156 ale nie wiem czy to dobry wybór. Nasłuchałem się tyle o awaryjności i o innych pierdołach ( pewnie też nie prawdziwych), że sam już nie wiem. Serce mówi żeby kupić, bo się w niej po prostu zakochałem! , a rozum żeby najpierw się czegoś dowiedzieć, szczególnie od doświadczonych posiadaczy tego modelu, dlatego jestem na forum.
    Do rzeczy. Mam do dyspozycji jakieś 6000-7000 i wiem, że to niezbyt dużo. Czy można kupić w tym przedziale zadbaną Alfę czy lepiej wybrać inną markę?
    Jeśli kupić to jaki silnik? Dobrego 1.9 Diesla chyba ciężko znaleźć w tym przedziale? Czy jest sens kupowania Alfy z silnikiem benzynowym 1.6? Jaki silnik pod względem jakości i ekonomiczności w tym przedziale cenowym będzie najlepszy?
    Czy są jakieś ewidentne oznaki jeśli chodzi o silnik, zawieszenie, że Alfa jest bardzo zajechana? Jak to rozpoznać?
    Nawet jeśli to auto jest bardziej awaryjne to może to trochę głupie ale tłumaczę sobie to tak:
    Mam teraz Honde Civic 1,3 93r. Przez 3 lata zrobiłem nią tylko 21 tys km. Mało jeżdżę ale chcę jeździć czymś nowszym, bardziej komfortowym, autem z duszą jakim na pewno jest Alfa Romeo 156. Więc jeśli tak mało jeżdżę to przy kupnie w miare zadbanej Alfy, o którą będę się starał dbać jak najlepiej chyba nie powinienem ponieść jakiś wielkich kosztów( chyba,że będę miał wyjątkowego pecha ;D) jak myślicie?
    Wiem, że dla wielu z Was te pytania mogą być smieszne i głupie, ale bardzo liczę na Waszą pomoc...

Pozdrawiam!

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Zajrzyj do bazaru, coś znajdziesz z tego przedziału cenowego.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Ufok
    Gość

Domyślnie

Jeżeli chodzi o TSy to :
    Spalanie 1.6 jest zbliżone do 1.8, bodajże różnią się skokiem tłoka.
    1.8 jes tutaj bardziej polecanym silnikiem z powodu że ma 20 czy tam 24konie wiecej w zaleznosci od roku produkcji.
    Niektórzy mówią, że 1.6 to się ledwie toczy no, ale jak dla mnie jest w sam raz,
    jezdze spokojnie nie pałuje a jeździłem mocniejszymi potworami..

Civic pewnie jest bezobsługowy, nie wiem jak z czesciami, O alfę trzeba dbać, części też nie są jakieś tanie,
    Zawieszenie drogie, wrażliwe, rozrząd co jakiś czas, tego tak często sie chyba nie robi w hondzie, dobrego mechanika to też ze świeczką szukać.

Ale tak jak mówie, najlepiej byłoby jakbyś się którąs przejechał, sprawdzil jak sie to prowadzi a nie tylko wyglada.
    Kolejna kwestia to ze całkiem inna jest pozycja za kółkiem, w hondzie raczej sie leży.
    Na forum jest setki informacji na te tematy...

Trzeba pamiętać o tym, ze dobrą alfe cieżko kupic ale i tak samo ciężko sprzedać!
    Kupisz autko, coś tam zrobisz i jak będziesz chciał odsprzedać - puścisz za śmieszne pieniądze.

Dobrze sie zastanów, żebyś nie żałował.

Michał

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Chciałbym się wtrącić jeśli można, mimo że nie miałem modelu 156

Wiem co czujesz... sam 2 lata temu byłem w podobnej sytuacji.
    Tyle, że obiektem moich uczuć była Alfa Romeo 33...

Każdy mówił, że zwariowałem... że jestem nienormalny... jak można kupić starą Alfę Pojechałem na zlot (jeszcze bez Alfy) i wiedziałem, że nie kupię innego auta.
    Znalazłem na aukcji ofertę za całe 1000zł potem stargowałem do 750

Brat kolegi z którym jechałem do Warszawy po samochód zapytał:
    -On naprawdę po to jedzie?
    -tak
    -Jezu Chryste...

Sprzedający zapytał gdzie mamy lawetę, bo ten samochód w życiu nie zrobi 150km...

Ja z takim przeświadczeniem, że zaraz spłoniemy w rowie coś wybuchnie i wszyscy zginiemy wsiadłem do samochodu i wracaliśmy do domu... to się jednak nie liczyło, bo właśnie spełniało się moje marzenie. Serce wygrało z rozumem i jechałem wymarzonym samochodem!!!

Dojechałem do domu, a potem przez rok ,,bezawaryjnie'' jeździłem.
    No po roku musiałem sprzedać, bo nie miałem pracy byłem młodym gówniarzem a kieszonkowe nie starczało nawet na paliwo co dopiero mówić o innych wydatkach... ALE CO POJEŹDZIŁEM TO MOJE!!!

Tobie też tak radzę! Brać w ciemno niczym się nie martwić Pamiętaj kupić samochód jest łatwo i sprzedać też nie jest trudno... jeśli coś Ci się nie spodoba najwyżej stracisz parę groszy, ale chociaż będziesz miał świadomość, że spróbowałeś. Ze swojego doświadczenia powiem, Ci że kierowcy Alf lubią przesiadać się tylko do Alf... ja przysiągłem sobie, że wrócę do Alfy i teraz poszukuję właśnie Alfy dla siebie

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale pragnąłem zaznaczyć, że jak ktoś się uprze to opinie innych nie mają znaczenia. Potem my jesteśmy zadowoleni, a inni ze spuszczoną głową żałują, że nie są na tyle ,,odważni'' by choćby spróbować

Pozdrawiam, i życzę udanego zakupu! A jak kupisz pochwal się koniecznie w odpowiednim dziale

Użytkownik Maniak resoraków Avatar LUKASZBOGDAL
    Mieszka w
    Borowa, Częstochowa, Poland, Poland
    Auto
    ALFA ROMEO 156 DIESEL JTD 2387cm 136 KM rocznik 2000 sedan/limuzyna

Domyślnie

Cytat Napisał Ufok Zobacz post
    Jeżeli chodzi o TSy to :
    Spalanie 1.6 jest zbliżone do 1.8, bodajże różnią się skokiem tłoka.
    1.8 jes tutaj bardziej polecanym silnikiem z powodu że ma 20 czy tam 24konie wiecej w zaleznosci od roku produkcji.
    Niektórzy mówią, że 1.6 to się ledwie toczy no, ale jak dla mnie jest w sam raz,
    jezdze spokojnie nie pałuje a jeździłem mocniejszymi potworami..

Civic pewnie jest bezobsługowy, nie wiem jak z czesciami, O alfę trzeba dbać, części też nie są jakieś tanie,
    Zawieszenie drogie, wrażliwe, rozrząd co jakiś czas, tego tak często sie chyba nie robi w hondzie, dobrego mechanika to też ze świeczką szukać.

Ale tak jak mówie, najlepiej byłoby jakbyś się którąs przejechał, sprawdzil jak sie to prowadzi a nie tylko wyglada.
    Kolejna kwestia to ze całkiem inna jest pozycja za kółkiem, w hondzie raczej sie leży.
    Na forum jest setki informacji na te tematy...

Trzeba pamiętać o tym, ze dobrą alfe cieżko kupic ale i tak samo ciężko sprzedać!
    Kupisz autko, coś tam zrobisz i jak będziesz chciał odsprzedać - puścisz za śmieszne pieniądze.

Dobrze sie zastanów, żebyś nie żałował.

Michał

Ja mogę powiedzieć tyle że nigdy mi nie przyszło do głowy kupić alfę,
    a jednak.
    Jak pojechałem ją obejrzeć to po przejażdżce aż szkoda było mi wysiadać nawet duży silnik mnie nie odstraszał, poprostu musiałem ją mieć. I mam i jestem z niej bardzo zadowolony. Mówię ci nie ma lepszego samochodu niż alfa.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista92 Zobacz post
    Chciałbym się wtrącić jeśli można, mimo że nie miałem modelu 156

Wiem co czujesz... sam 2 lata temu byłem w podobnej sytuacji.
    Tyle, że obiektem moich uczuć była Alfa Romeo 33...

Każdy mówił, że zwariowałem... że jestem nienormalny... jak można kupić starą Alfę Pojechałem na zlot (jeszcze bez Alfy) i wiedziałem, że nie kupię innego auta.
    Znalazłem na aukcji ofertę za całe 1000zł potem stargowałem do 750

Brat kolegi z którym jechałem do Warszawy po samochód zapytał:
    -On naprawdę po to jedzie?
    -tak
    -Jezu Chryste...

Sprzedający zapytał gdzie mamy lawetę, bo ten samochód w życiu nie zrobi 150km...

Ja z takim przeświadczeniem, że zaraz spłoniemy w rowie coś wybuchnie i wszyscy zginiemy wsiadłem do samochodu i wracaliśmy do domu... to się jednak nie liczyło, bo właśnie spełniało się moje marzenie. Serce wygrało z rozumem i jechałem wymarzonym samochodem!!!

Dojechałem do domu, a potem przez rok ,,bezawaryjnie'' jeździłem.
    No po roku musiałem sprzedać, bo nie miałem pracy byłem młodym gówniarzem a kieszonkowe nie starczało nawet na paliwo co dopiero mówić o innych wydatkach... ALE CO POJEŹDZIŁEM TO MOJE!!!

Tobie też tak radzę! Brać w ciemno niczym się nie martwić Pamiętaj kupić samochód jest łatwo i sprzedać też nie jest trudno... jeśli coś Ci się nie spodoba najwyżej stracisz parę groszy, ale chociaż będziesz miał świadomość, że spróbowałeś. Ze swojego doświadczenia powiem, Ci że kierowcy Alf lubią przesiadać się tylko do Alf... ja przysiągłem sobie, że wrócę do Alfy i teraz poszukuję właśnie Alfy dla siebie

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale pragnąłem zaznaczyć, że jak ktoś się uprze to opinie innych nie mają znaczenia. Potem my jesteśmy zadowoleni, a inni ze spuszczoną głową żałują, że nie są na tyle ,,odważni'' by choćby spróbować

Pozdrawiam, i życzę udanego zakupu! A jak kupisz pochwal się koniecznie w odpowiednim dziale

Jeżeli mówimy o budżecie 700 zł, to można tak lajtowo do tego podchodzić. Zawsze coś pogonisz na części i będziesz stratny 300.
    Ale jeżeli mówimy o uściułanych 7 tys., to ta rada wydaje się nieco kontrowersyjna.
    No, ale grunt to mieć fantazję ;-)
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał krzakk89 Zobacz post
    Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i na początku z góry bardzo przepraszam jeżeli będziecie czytać po raz kolejny podobnie pytania.
    Przeglądałem forum, ale chciałbym żebyście podeszli do mnie indywidualnie. Liczę na wyrozumiałość.
    Więc... Mam zamiar kupić Alfę 156 ale nie wiem czy to dobry wybór. Nasłuchałem się tyle o awaryjności i o innych pierdołach ( pewnie też nie prawdziwych), że sam już nie wiem. Serce mówi żeby kupić, bo się w niej po prostu zakochałem! , a rozum żeby najpierw się czegoś dowiedzieć, szczególnie od doświadczonych posiadaczy tego modelu, dlatego jestem na forum.
    Do rzeczy. Mam do dyspozycji jakieś 6000-7000 i wiem, że to niezbyt dużo. Czy można kupić w tym przedziale zadbaną Alfę czy lepiej wybrać inną markę?
    Jeśli kupić to jaki silnik? Dobrego 1.9 Diesla chyba ciężko znaleźć w tym przedziale? Czy jest sens kupowania Alfy z silnikiem benzynowym 1.6? Jaki silnik pod względem jakości i ekonomiczności w tym przedziale cenowym będzie najlepszy?
    Czy są jakieś ewidentne oznaki jeśli chodzi o silnik, zawieszenie, że Alfa jest bardzo zajechana? Jak to rozpoznać?
    Nawet jeśli to auto jest bardziej awaryjne to może to trochę głupie ale tłumaczę sobie to tak:
    Mam teraz Honde Civic 1,3 93r. Przez 3 lata zrobiłem nią tylko 21 tys km. Mało jeżdżę ale chcę jeździć czymś nowszym, bardziej komfortowym, autem z duszą jakim na pewno jest Alfa Romeo 156. Więc jeśli tak mało jeżdżę to przy kupnie w miare zadbanej Alfy, o którą będę się starał dbać jak najlepiej chyba nie powinienem ponieść jakiś wielkich kosztów( chyba,że będę miał wyjątkowego pecha ;D) jak myślicie?
    Wiem, że dla wielu z Was te pytania mogą być smieszne i głupie, ale bardzo liczę na Waszą pomoc...

Pozdrawiam!
    Za 6-7 coś takiego znajdziesz

Polecam 1.8 (pali podobno tyle, co 1.6, a mocniejszy ... jeździ podobnie jak 2.0, a pali mniej i rozrząd tańszy ).

Ta była kupiona za 5000zł + opłaty -> łącznie jakieś 6500zł

http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...a_barus91.html

Nie miała początkowo skór (300zł) i robiłem w niej nowy rozrząd na wstępie (ok.900zł), choć to nie było konieczne. Do tego różne inne pierdoły, ale to już na bieżąco w ramach dopieszczania. Dlatego twierdzę, że można mieć ładną sztukę przy odrobinie szczęścia i chęci do dopieszczenia (porządnie umyć, wypastować, wyprać itp. )

---------------------------------

http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rrrrrnula.html

Ta z kolei była za 5000 i wspomaganie do zrobienia (maglownica + pompa). Kosztowała mnie jakieś 6000zł + moje 'widzimisię' typu skórki itd.

---------------------------------

Pozdrawiam,
    Wojtek

PS. Mogę Ci pomóc poszukać czegoś rozsądnego w okolicy Z tym, że ostateczną decyzję bierzesz na siebie, bo nie chcę być odpowiedzialnym, jeśli wyjdzie, że coś nie tak

Użytkownik Ogier
    Auto
    Brak

Domyślnie

Ja swoją Ivę kupiłem za 6300 PLN. W ogłoszeniu było, że silnik suchy i samochód nie wymaga wkładu finansowego. W rzeczywistości był lekki wyciek oleju i sworznie (czyt. całe wahacze) do wymiany. Wiedziałem, że mój mechanik sobie z tym poradzi więc mogłem "Zaszaleć". Budżet miałem 7000 i się udało. Tylko trzeba być cierpliwym i codziennie przeglądać ogłoszenia. Żona się śmiała, że zachowuję się jak Mike z "Fanów Czterech Kółek"

Link do mojego: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ilosc_iva.html

Pozwodzenia.

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Jeśli mogę tutaj zapytać, by nie tworzyć nowego tematu. Ile Panowie i Panie trzeba liczyć na 156ke po FL? czyli 2003+.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marczy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Ford S-Max 2.2 TDCi

Domyślnie

Tak jak się przegląda ogłoszenia to 156 FL od 15k< się zaczynają. Godne sztuki to pułap przed 20k.
    Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
    FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
    FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99