Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Alfa Romeo 159 czy Saab 9-3

Chris
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 159 czy Saab 9-3

Jak w temacie, interesują mnie te właśnie modele. Oba w sedanie i rocznik 2008 oba po lifcie. Alfą miałem przyjemność jeździć, ale saabem niestety nie. Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z tym modelem? Alfą jeździ się bardzo dobrze, ale jakby trochę przyciasna. Nie wiem jak u innych ale mnie podczas jazdy drażniło obcieranie kolanem o manetkę od tempomatu, mam długie nogi I przy moim optymalnym ustawieniu fotela z tyłu jest mało miejsca na nogi. I czy ktoś miał okazje jeździć saabem i może porównać te dwa modele, dużą wagę zwracam na komfort i przestrzeń w aucie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Jeśli lubisz:
    - przeciętnej jakości materiały i spasowanie
    - gigantyczne problemy ze zdobyciem niektórych części, np. nowy kluczyk (oficjalnie producent zakończył działalność)
    - przeciętne zawieszenie - zarówno jeśli chodzi o trwałość jak i o prowadzenie
    to kup Saaba.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Chris Zobacz post
    dużą wagę zwracam na komfort i przestrzeń w aucie.
    W takim razie żadne z wymienionych.Kup sobie skode super-b,albo coś z klasy wyższej typu volvo S80.

Alfa i saab to ciasne auta jak na swoje gabaryty.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Kolega miał saaba 93 z 2006 roku z dieselem 120 koni pod maską. Na fajnym wypasie tzn w jasnej skórze, podgrzewane fotele automat klima i inne tegu typu ........ i pomimo tego potwierdzam wszyhstko co napisał Tomek. jakość wykończenia raczej słaba. Do 159 nie ma co porównywac. Chcesz zamknąć drzwi chwytasz na uchwyt a on skrzypi. Jedziesz i fotele skrzypią. Ale to w modelu 2006. podobno w modelu po lifcie to poprawili ale nie siedziałem i nie widziałem.

model 2006 w porównaniu do 159 zdecydowanie na 159. Jeżeli polift jest lepiej wyoknany to miałbym dylemat.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dyymianek
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM

Domyślnie

Miałem okazję jechać Saabem z 2009r i co do komfortu i jakości wykończenia to raczej na plus. Zawieszenie bardzo cicho i miło wybierało dziury, samochód dobrze wygłuszony, w porównaniu do 156 o dwie klasy wyżej, ale 159 nie jechałem więc też ciężko mi porównać. Natomiast sam design wnętrza w 9-3 dużo gorszy od 156 FL

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Kumpel na 9-5 "okulara" i tak skrzypi, że boję się go dotykać Nie wiem czy to tak ma być, czy może go słabo po jakiejś stłuczce poskładali.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Chris Zobacz post
    dużą wagę zwracam na komfort i przestrzeń w aucie.
    Przy takim założeniu jeśli Alfa to tylko 166 po lifcie - szukaj modelu z 2007 roku. Będziesz miał i przestrzeń i komfort + parę innych wartości dodanych
    Nie miałem okazji jeździć 159, ale słyszałem wiele opinii, że w porównaniu do 166 to jest klasa niżej.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Wyglądem zdecydowałbym się na 159, dostępnością części zdecydowałbym się też na 159... urok tego modelu i dostępność części w porównaniu z Saabem, robi swoje. Przestrzeń? W jednym i drugim aucie jak na dość duże wyglądające auta, to trochę ciasno.
    Na pewno sporo luzu miałbyś w 166. Duża limuzyna no i do tego wygodna. Osobiście miałbym problem z wyborem między 166 po liftingu, a 159.
    Rozumiem jednak, że Ty wybór swój odnosisz tylko do tych dwóch modeli podanych w temacie? Jeżeli tak to osobiście brałbym 159.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Teraz zapytaj się na forum saaba co Ci doradzą

Chris
    Gość

Domyślnie

Własnie z tą jakością w saabie jest że coś skrzypi że coś puka w zawieszeniu, ale słyszałem że to było przed liftem, mnie interesuje model po lifcie, ponoć te wady poprawiono. dyymianek widzę że miał okazje jeździć saabem po lifcie i nie narzeka że coś puka czy skrzypi. Ehh coś mnie ciągnie do tej 9-3. Alfa 166 coś mi nie za bardzo podchodzi, już wolał bym 159. Będę musiał wejść na forum saaba i zobaczymy co tam powiedzą, pewnie że alfa be.