Mimo wszystko może to być pompa, miałem coś podobnego jednakże jak ruszyłem mocniej czyli jak było ślisko koła się się obróciły wywalało błędy tak samo jak hamowałem mocno i auto wpadało w poślizg również. Na suchym asfalcie trzeba by solidnie przyhamować u mnie była wina pompy abs oczywiście koszt nowej spory, ale na allegro używek sporo.
Może być coś z czujnikiem abs. Mi po wymianie łożyska z przodu uszkodzili własnie ten czujnik i po odpaleniu auta non stop wyświetlało asr, vdc, hill holder itp. Po zamontowaniu nowego czujnika wszystko zniknęło jak ręką odjął.
No u mnie wymieniali łożyska w amortyzatorach. W sumie po tej zmianie zauważyłem ten błąd dopiero.
Mam podobny problem w 159 z VDC, ASR i Hill Holderem , z tym że czasami na postoju prędkościomierz potrafi "falować" . Gdzie szukać przyczyny ?
Ostatnio edytowane przez Matlis ; 23-12-2018 o 08:49
Ostatnio edytowane przez luntain ; 23-12-2018 o 16:47
tylko prędkościomierz czy inne zegary też (paliwo itp) - jeśli wszystkie na początkek ściągnij wtyczki z wtrysków, otwórz je, popodginaj styki. w 1.9JTDM było wiele przypadków że właśnie komuś jeden nie łaczył dobrze i takie jaja się działy.
Inne problemy z falowaniem tylko prędkościomierza ludzie mieli po wymianie piasty na nieoryginalną tam są zintegrowane jakies magnesiki dla czujników prędkości obrotowej koła (tzw ABS) i coś widać nieoryginalne mogą niezbyt dobrze współpracować z czujnikami.
Inne sprawy jakie mi przychodza do głowy na początek to jak zawsze masy i same połączenia (min wtyczki) od czujników.
Dobrze byłoby podłaczyć sobie kompa (darmowy AlfaOBD na komórkę z Androidem, a do 2.4 mozesz jeszcze użyć demo MESa na PC), do tego interfejs ELM na bluetooth (od PMFactory z usuniętym rezystorem -pod auta z FCA) 40zł i adapter typ 1/zielony (w 159, w innych autach inny) też od PMFactory (15zł). PMFactory ma to wystawione na allegro - pogrzebać w kompie od ABS/ASR kiedy występują problemy. log prędkości raportowanej przez wszystkie 4 koła na postoju i podczas jazdy. Mają się ładnie pokrywać ze sobą.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.