Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 118

Temat: 0.9 TwinAir - opinie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Frajbe
    Auto
    Mito 2012 1.4 MultiAir (955 A6.000)

Domyślnie

Więc Fiat postawił wysoką poprzeczkę konkurencji konstruując ten silnik Z tego co czytałem to 0.9 był projektowany od początku z myślą, że będzie w nim zastosowany Multiair. Czego nie można powiedzieć o 1.4. W moim samochodzie również jest zauważalna różnica między trybami jazdy, lecz w trybie normal mogę osiągnąć te same przyśpieszenia co w dynamic jednak muszę prędzej i głębiej wciskać pedał gazu. Zaznaczam, że w moim przypadku silnik ma na wszystkich trybach te same wartości maksymalne osiągów.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie

@ Frajbe:

To mnie zdziwiło! W 0.9 TwinAir różnica jest bardzo łatwo wyczuwalna! Co prawda nie mam porównania z innymi jednostkami, ale jestem pewny, że w trybie N nie mogę osiągnąć tego samego, co w trybie D.

Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie

Odnowię trochę temat, bo wiem, że na świecie jest tych kilkanaście osób, które kupiły MiTo z silnikiem TwinAir. Choć prawdziwego Alfisty nie interesują takie rzeczy, postanowiłem wrócić na moment do tematu spalania i przeprowadziłem mały eksperyment.

Wróćmy do danych producenta. W skrócie: miasto- 5l/100km, cykl mieszany- 4,2l/100km, trasa- 3,8l/100km.... Hahahahahaa..!
    Przy normalnej jeździe w trybie "N" po mieście moja średnia nie spada poniżej 8l/100km, a więc rozbieżność w mieście to 3 litry na 100km! Pytanie badawcze, które sobie postawiłem to: Czy da się zbliżyć do spalania, które podaje producent?

Oto odpowiedź:

Jak to zrobić?

Po pierwsze... Ignorować polecenia GSI żeby zmienić bieg na wyższy. Okazuje się, że podążanie za pomarańczową strzałką nie jest wcale takie eko. Rozpędzamy samochód do prędkości 60-70 km/h, ale w taki sposób, że auto jedzie na 4 biegu, a gazu prawie nie wciskamy. Bardzo delikatnie i nie ciągle. Wtedy chwilowe spalanie wynosi między 3,8 a 5l/100 km. Oczywiście przy pojawieniu się wzniesień od razu spalanie chwilowe wzrasta, no ale to oczywiste. Z kolei przy zjeżdżaniu ze wzniesień puszczamy gaz i jedziemy "na rozpędzie". Do tego wszelkie "eko-tricki", czyli analiza zmian świateł (np. na skrzyżowaniu za 400m jest zielone, ale z tą prędkością dojadę na czerwone, więc hamując silnikiem wytracam prędkość), płynny ruch i dość delikatne (ale bez przesady) przyspieszanie...

Podsumowanie.

Opisany powyżej styl jazdy jest męczący, ale mam kilka ciekawych spostrzeżeń z perspektywy prawego pasa. Najbardzej zaskoczyło mnie, że mimo wolnego lewego pasa sporo kierowców jechało za mną (myślałem, że wszyscy będą wyprzedzać). Czy jednak mógłbym i chciałbym przestawić się na taki styl jazdy żeby zaoszczędzić te 2l? No way. Eksperyment jednak dowiódł, że oszczędna jazda i zbliżenie się do wartości spalania podanych przez producenta jest możliwe, niestety jest to jazda z prędkością autobusu i jeśli patrzeć przez pryzmat oszczędności, to wygrywa komunikacja miejska.

Jak widać silnik TwinAir jest baaardzo podatny na styl jazdy. W trybie "D" pije mi 10l/100km, w "N" 8l/100km, ale, jak widać, można to solidnie obniżyć.

PS. Chyba muszę powtórzyć eksperyment, bo NIE użyłem systemu Start&Stop.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MiTo09l.jpg
Wyświetleń:	665
Rozmiar:	40.9 KB
ID:	159609   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fp.jpg
Wyświetleń:	1170
Rozmiar:	16.0 KB
ID:	159616  
    Ostatnio edytowane przez PanPe ; 09-03-2015 o 21:20

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Hehe to pije więcej niż moja TB. Ja w mieście przy normalnej jeździe spalam między 7,5-8,3. Raz pojeździłem eko z ciekawości do ilu maksymalnie mogę zejść udało się zejść do 6,8 litra. Przy dynamicznej jeździe w trybie dynamic 9-10 litrów. To nie lepiej było brać jakiś porządny silnik i mieć przynajmniej frajdę z jazdy niż tą kosiareczkę, która pali tyle samo :].

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Przecież to turbo, normalne że rozbieżności będą duże, w bardziej wysilonych autach spalanie często waha się w przedziale X-3X jak ostro jeździsz.
    Kolejny dowód na to że ekodrajwing i dałnsajzing to kit wciskany ludziom, swoim 2.0 143KM sprzed 20 lat osiągam takie wyniki spalania jak 1.4 TB 155KM, czyli nic się nie zmieniło, mocy i turba pod maską nie da się oszukać. Spokojna jazda w trasie u mnie 6,7l, miasto 8,5-10l, a pałowanie od świateł do świateł dało mi kiedyś 12.8l i tutaj TB przy takim stylu pewnie podejdzie już pod 15l.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

O kuźwa w trasie poniżej 7 litrów? Ja jeszcze nigdy nie zszedłem poniżej 8...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

To było przy 90-100km/h bo szybciej się nie dało. Co ciekawe książka mówi dokładnie o tych 6,7l przy 90. Przy normalnej jeździe po ekspresówce 120-130 zawsze mieściłem się w przedziale 7,5-8l.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał koskar Zobacz post
    O kuźwa w trasie poniżej 7 litrów? Ja jeszcze nigdy nie zszedłem poniżej 8...
    Alfa Romeo 75 2.0 TS 146KM spalanie na trasie 700km 6,7 litra przy dystrybutorze . Ale tylko raz, normalnie przepala bak w 3 godziny .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Kuźwa weźcie mnie nie dobijajcie.

Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie

Odgrzewam temat dotyczący wersji z silnikiem 0.9l TwinAir. A raczej nie 0.9l, tylko dokładnie 875ccm

Dziś miałem okazję po raz pierwszy porządnie przetestować autko w trasie. Z nieco mieszanymi uczuciami wybrałem się w podróż Lublin - Magdeburg. Dwoje pasażerów i w pełni załadowany bagażnik (bo to przecież nie problem). Na początek "pocztówka" z telewizora pokładowego:

Teraz garść spostrzeżeń, czyli MiTy i fakty.

Mit: Kosiarka (2 cylindry) jest głośna.
    Fakt: MiTo cierpi raczej na problemy natury aerodynamicznej. Powyżej 120 km/h słychać szumiące lusterka i "wichurę" oraz szum opon. Silnika nie słychać.

Mit: TwinAir nie jest dynamiczny.
    Fakt: Jest. Tak samo jak każde inne auto o tej masie, które ma 105 koni.

Mit: Jadąc w trasie możesz słuchać radia.
    Fakt: Możesz jedynie próbować słuchać czegokolwiek. Ale to nie wina silnika, tylko wichru i szumu opon.

Mit: Prędkość maksymalna MiTo TwinAir to 186 km/h
    Fakt: Nie wiem, czy powyższe to prawda. Faktem jest, że nieco powyżej 170km/h auto zaczynało bawić się w Dedala i Ikara (niestety chyba bardziej w Ikara) i nie czułem się z tym dobrze. Wydawało mi się, że samochód nieco podfruwa i nie było to komfortowe uczucie, więc starałem się jechać max 160 km/h. Nie zmienia to faktu, że najlepsza prędkość (kompromis pomiędzy szumem/prędkością/zużyciem paliwa) na którą zapinałem tempomat to 150 km/h. Już przy 160km/h "spożycie chwilowe" rosło do 10l, a przy 170km/h było to około 12-13l/100km.

Reasumując: MiTo z silnikiem TwinAir nie jest złym autem na trasy. Nie ogranicza go silnik, a aerodynamika i wyciszenie kabiny. Szumiące lusterka i szum opon, które były uciążliwe, nie są zależne od silnika. Z tempomatem ustawionym na 150km/h raczej wyprzedzaliśmy w Niemczech, niż byliśmy wyprzedzani (choć oczywiście były auta, które mijały nas w mgnieniu oka). Zmierzam do tego, że jednak TwinAir to dobry silnik i nie przeszkadza takiej konstrukcji, jaką jest MiTo. Bardzo interesują mnie teraz opinie tych, którzy jeżdżą MiTo szybciej niż 180 km/h (chodzi mi o mocniejsze wersje), bo obawiam się, że choć silniki są mocne, to sama konstrukcja sprawia, że auta latają.

Z pozycji kierowcy: MiTo prowadzi się bardzo dobrze. Prowadzi się też wygodnie. Do 170 km/h auto jedzie bardzo pewnie i świetnie trzyma się drogi. Przy większych prędkościach Mała Alfa robi się nieco niesforna. Nie jest źle.

No, poza tym oczywiście i przede wszystkim czekam na opinie na temat mojego spalania na trasie Zaznaczam- w trybie D jechałem sporadycznie, ruch był niewielki (sobota), a obciążenie- 3 osoby i pełen bagażnik. Przez większą część podróży działała klimatyzacja- nie wiem, czy to jest odzwierciedlone we wskazaniach komputera.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_6366.JPG
Wyświetleń:	530
Rozmiar:	139.3 KB
ID:	163185  
    Ostatnio edytowane przez PanPe ; 11-04-2015 o 21:43