Możecie mi powiedzieć jaki olej do 1,4 MA, 170 km?
Cały czas serwis wlewał mi 5W40, na ostatnim przeglądzie 0W30 i teraz czeka mnie zmiana.
Co wlać?. Dodaję, że jeżdżę na Selenii. Raz wymieniłem we własnym zakresie filtr MA i stary był czysty.
Możecie mi powiedzieć jaki olej do 1,4 MA, 170 km?
Cały czas serwis wlewał mi 5W40, na ostatnim przeglądzie 0W30 i teraz czeka mnie zmiana.
Co wlać?. Dodaję, że jeżdżę na Selenii. Raz wymieniłem we własnym zakresie filtr MA i stary był czysty.
Millers C2 0w30 + ar9100
Z uwagi na wysokie mrozy, prawdopodobnie przez zamarzniętą odmę, Julka wyrzuciła mi olej poprzez bagnet (wcześniej był problem z odpaleniem, a na biegu jałowym falowała obrotami przy około 70 stopniach wody chłodzącej). Chciałbym teraz dobrze wyczyścić odmę i jeśli będzie konieczność również wszelakie wężyki. Udzieli mi ktoś może instrukcji jak to zrobić? (idealny byłby filmik, jednak dobry opis krok po kroku może wystarczy). Dodam, że nie za bardzo nawet orientuje się gdzie ten separator się znajduje. Wielkie dzięki za pomoc! Jechałbym z tym do fachowca, ale wszędzie terminy, a mi potrzebne sprawne autko.
Jaki silnik?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
1.4 Multi Air 170 KM. Autko z 2015 roku.
Zdejmujesz osłonę silnika, najlepiej zaczynając od lewej strony. Po zdjęciu osłony po prawej stronie jest taka nazwijmy to plastikowa puszka z dekielkiem. Wychodzą z niej dwa lub trzy przewody (teraz nie pamiętam) na których są opaski zaciskowe. Zdejmujesz opaski, odkrecasz trzy śruby przy czym jedna jest chyba troche dłuższą i wyciągasz odmę. Potem podgrzej dekielek i go zdejmij. Siedzi na kilku zaczepach. Pod spodem masz sprężynę i membranę. Wyciągnij to, wlej do odmy np. benzyny ekstrakcyjnej u wymyj to co jest w środku. Na koniec pozostaw do wyschnięcia i złóż w odwrotnej kolejnościU mnie po rozebraniu odmy zastałem taki syf.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Dzięki za pomoc! Mam jeszcze kilka pytań:
1. Pokrywa silnika jest na śrubach?
2. Czy opaski zaciskowe od wężyków nadadzą się do ponownego użycia?
3. Syf zbiera się tylko pod tym dekielkiem czy może jeszcze gdzieś? Oczywiście mam na myśli tylko układ odpowietrzenia skrzyni korbowej.
4. Mam w domu zwykły rozpuszczalnik uniwersalny, nada się do czyszczenia?
1) Osłona mocowana jest na wcisk
2) Opaski są typu Click R. Mi udało się je rozpić i założyć ponownie. Zamiast nich możesz zastosować takie skręcane śrubokrętem.
3) Syf jest też wewnątrz odmy
4) Ja by nie stosował zwykłego rozpuszczalnika.
Najlepiej na początku zdjąć opaski i potem odkręcić śruby zaznaczone na czerwono i niebiesko. Ta zaznaczona na niebiesko jest chyba trochę dłuższa. Po zdjęciu odmy trzeba zdjąć dekielek, to z namalowanym X
![]()
Dzięki za pomoc!
Tak wyglądała moja odma, węże były w miarę czyste. Nie miałem tylko narzędzi do opasek, więc ściągnąłem je śrubokrętem, a założyłem już nowe, normalne opaski - zakręcane.
Ostatnio edytowane przez ElProfesor ; 27-02-2021 o 16:45
cześć, wiem że pytanie się często powtarza - jaki olej do 1.4 tb 170km automat? Wcześniej zalewałem penrite enviro+ 5w40