Ta V6 musiała by byc chyba na centralu- o co bym się nie pogniewał. Wreszcie MiTo zacznie mi się podobacPowiem szczerze, że liczyłem na unowocześnioną tradycyjną V6-tkę, być może doładowaną.O ile ta wersja w końcu się pojawi.
Ta V6 musiała by byc chyba na centralu- o co bym się nie pogniewał. Wreszcie MiTo zacznie mi się podobacPowiem szczerze, że liczyłem na unowocześnioną tradycyjną V6-tkę, być może doładowaną.O ile ta wersja w końcu się pojawi.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
co do mini to fakt.. jego najmocniejsza wersja bedzie drozsza troszke od Mi-To.. ale - gdyby wstawić do niego super droga V6 stała by się dużo droższa i wtedy za tą cene można by kupić większe sportowe autko a nie maly wozik sklepowy.Napisał Hammer
konkurentem dla MiTo jest Mini i 500, gdzie to drugie po dłuższym zastaowieniu się wcale tym konkurentem nie jest tylko alternatywą![]()
ja osobiście w tym wozidełku V6 nie widze ... i pod względem trakcji i ceny... a może z V6 wyciągneli by wiecej koni niż 230? biorąc pod uwagę masę auta to doładowane 1.8 ma nastepny plus..
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Koszty produkcji V6 i nowa polska akcyza na auta powyżej 2 litrów :shock: zabiłyby to auto
Koszty jak najbardziej owszem, a akcyze na auta pow. 2 litrów jest sposób jaki Włosi przerabiali w latach 80-99- 2 litrowe V6, tu by było doładowane i pod głowicą DOHC, ale nie zmienia to faktu, że bardziej porządany ten silnik byłby na centralu. Z drugiej strony nie ma co narzekac- kiedyś była Lancia z 1.8 na podwójnym doładowaniu co to miałą 250KM.Koszty produkcji V6 i nowa polska akcyza na auta powyżej 2 litrów zabiłyby to auto
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Będzie robić wrażenie
A co do tego V6, to przecież w 147 był taki, a sama konstrukcja tego modelu nie jest wiele większa :>
Czy w 147 zabito prowadzenie ciężkim silnikiem? Pytam bo nie wiem
Wyszperałem w sieci że cena MiTo GTA ma być skalkulowana na poziomie 1900 euro niższym aniżeli najgrożniejszy konkurent 211 konny Mini John Cooper Works ( od 103 tys.pln). Jak myślicie czy możliwe aby cena startowała od 95 tys. ???
Taa jeszcze może transaxle na porządnym torque - tubie, turbiny o zmiennej geometrii, skorupę z karbonu, magnezowe campagnolo, i wiatrak z tyłu do zwiększenia dociksu....Napisał Hammer
Silnik to oczywiście T-jet to samo co jest montowane we wszystkich autach koncernu fiata.
(Nie mogę czytać takich bzdetów więc muszę zareagować)Napisał PietereQ
No więc może wrócimy od razu do zaprzęgów konnych?!? Bo po co pchać technikę do przodu i wprowadzać nowoczesne rozwiązania do samochodów seryjnych?!? Bo co nam ABSy, ASRy i choćby hamulce tarczowe?!?
Ja tu piszę o UNOWOCZEŚNIANIU konstrukcji, czyniącej z MiTo bardziej atrakcyjny produkt.
Poza tym nie będę przytaczał tu poprzednich wypowiedzi z innych tematów, gdzie narzekacie, że Alfa MiTo ma "to i tamto z Opla i Fiata" i że "z Alfy to już praktycznie tylko znaczki zostały". Normalnie jak przekupy na bazarze...
Ja osobiście chciałbym widzieć w wersji GTA (nazwa zobowiązuje) prawdziwą sportową innowację na najwyższym poziomie (albo w miarę wysokim). Czyli zmodyfikowany i wypośrodkowany (wydaje mi się, że dość łatwo się domyślić, że inaczej być nie może) "prawdziwie Alfowski" silnik V6 i to jest MOJE osobiste zdanie. A wy możecie się zgadzać lub nie.
Dobra widzę, że nie zrozumiałeś ironii. Więc wypunktuje co mi się wydaje pomysłami delikatnie mówiąc, oderwanymi od rzeczywistości w Twojej wypowiedzi:
-Klasyczna v6 alfy w MiTo.
-Raz, że w dzisiejszych czasach praca nad ponad 30 letnią konstrukcją, którą wykończyły emisje.... gdzie wszystkie silniki fiata na najbliższe lata mają spełniać najbardziej rygorystyczne normy emisji...
-dwa, która NIE JEST PRODUKOWANA od ponad 3 lat. Pewnie już formy odlewnicze poszły na złom. Tak a propos rozwoju technologicznego, o który postulujesz w swojej wypowiedzi, wychodzi dość sprzecznie.
-po kiego grzyba do takiego małego auta montować 6 cylindrową kotwicę. Lekki 4 garowe turbo to najlepszy pomysł, i chwała im za to.
Ale jaki ma to związek z dyskusją tu prowadzoną?!Napisał Hammer
Wiesz jak zaawansowanym technicznie samochodem jest zwykła MiTo?Napisał Hammer
Lepsze przekupy, która przynajmniej wiedzą co mają na targu, niż klient który nie ma o niczym bladego nawet pojęcia.Napisał Hammer
Wypośrodkowany, to znaczy jaki? Taki z niezbyt agresywnym charakterem? Dużo mięcha z dołu i kręcący się tak do 6K? Wypośrodkowany w sensie konsumpcji paliwa i osiągów, emisji? Czyli taki nijaki? Czy może umieszczony centralnie? Bo to różnica w semantyce. Wersje GTA nigdy nie były jakimiś wydumkami z drzewa, tylko wzmocnionymi i przede wszystkim lżejszymi wersjami zwykłych modeli plus mody w zawieszeniu (ok de facto był tylko jedyny taki, ale jak widać wyznaczył standardy których nie można osiągnąć nawet po 40 latach)Napisał Hammer
nic osobistego, jedynie odnośnie "bzdur"
ironia - «drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej» (Słownik języka polskiego, PWN)Napisał PietereQ
Próba złośliwości z twojej strony... rozumiem. Tłumaczę ci więc, że ironię trzeba jeszcze umiejętnie zastosować w swojej wypowiedzi, bo łatwo może obrócić się przeciw ironizującemu. Poza tym twoja wypowiedź nie spełnia definicji tego słowa jak sam widzisz.
Po pierwsze: jako fan marki (chociaż od niedawna ale jednak) nie chciałbym, żeby w Alfie Romeo były montowane seryjne silniki Fiata. Skoro tobie to nie przeszkadza to twój problem.Napisał PietereQ
Po drugie: nie jestem przekonany, że ta "30 letnia konstrukcja" osiągnęła kres swojego rozwoju. Ale może wypowie się na ten temat inżynier znający ten motor.
Wiedz, że obecnie opanowano już technologię wtrysku niektórych stopów aluminium na standardowych wtryskarkach do POLIMERÓW!Napisał PietereQ
Ja piszę tutaj o rozwijaniu i stosowaniu naprawdę nowoczesnych rozwiązań technologicznych a ty chciałbyś się zatrzymać na grawitacyjnym odlewaniu żeliwa...
Nie dziwię się, że nie rozumiesz o czym mówię, bo masz blade pojęcie o rozwoju technologicznym.
Dam ci jeszcze jeden przykład, choć nie związany z branżą samochodową: w samolotach pasażerskich jeszcze kilka, kilkanaście lat temu stosowano co najwyżej 3% materiałów kompozytowych, obecnie np. Dreamliner składa się w większości z kompozytów.
Mechanika ma swoje ograniczenia ale rozwój technologii nie ogranicza się tylko do rozwoju mechaniki działania czy wytwarzania jak widzisz.
Oczywiście, że można! A gdzie napisałem, że nie można? Wyraziłem tylko swoje zdanie, że miło by było zobaczyć silnik Alfy Romeo w samochodzie Alfa Romeo.Napisał PietereQ
Skoro można zrobić lekką 4kę turbo, to czemu nie 6tkę?? (z turbo lub bez albo kompresor)
Miała to być riposta do twojego poprzedniego postu.Napisał PietereQ
Wiem. To jest zaawansowana ewolucja znanej i sprawdzonej konstrukcji Fiata 126 :wink: (patrz: "ironia")Napisał PietereQ
Bez komentarza...Napisał PietereQ
No tu się z tobą zgodzę, użyłem nieodpowiedniego (niefachowego słowa). Chodziło mi oczywiście o centralnie umieszczony silnik albo "przesunięty bardziej w kierunku środka ciężkości samochodu". Ale tego mógłby się domyśleć każdy śledzący ten wątek, ponieważ kolega fiergloo wspomniał o tym wcześniej.Napisał PietereQ
Ufff, to chyba na tyle. Nie chce się z tobą kłócić, nie znam cię, nie wiem dlaczego próbowałeś być złośliwy i szczerze mówiąc nic mnie to nie obchodzi. Wyraziłem swoje osobiste zdanie na forum (przecież do tego to forum służy) i na tym kończę bo mam ważniejsze rzeczy na głowie :wink: