Gdy zrobilo sie zimno , na ujemnych temperaturach czasem czuc gaz w srodku czy to jest normalne ?
Gdy zrobilo sie zimno , na ujemnych temperaturach czasem czuc gaz w srodku czy to jest normalne ?
Nie, to nie normalne. Sprawdź cybanty na parowniku i czy przypadkiem nie masz gdzieś przytartych wężyków w instalacji.
oczywiście, że to nie normalne - ja w przeciwięństwie do kolegi proponuję do gazownika podjechać - popsika i będzie wiedzieć co gdzie i jak przepuszcza.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
a ja powiem tak jak użytkownik aut z LPG od 10 lat, zdarza się podczas ujemnych temperatur że czuć gaz ale tylko podczas postoju na wolnych obrotach problemem są węże od gazu, gdy stoimy na wolnych i jest większe ciśnienie i gdzieś troszkę przepuszcza trzeba dociągnąć wszystkie obejmy, jak to nie pomoże wymienić węże od gazu na nowe problem może już się pojawiać po rocznym użytkowaniu nowej instalacji
A ja jak powącham dowolnego węża i to nie na łączeniu tylko po długości to czuje lekki zzapaszek jakby była guma aromatyzowanainstalka 1 rok
Tak wlasnie sie dzieje podczas postooju ale zaraz po przelaczeniu na gaz potem juz nie czuc
właśnie wszedłem z tym samym pytaniem, od kiedy jest zimno po odpaleniu silnika pachnie gazem, mija to dopiero po kilkudziesięciu minutahch jazdy, to normalne?
Sprawdź zlaczki na miedzi. Miałem przypadek min nieszczelnosci a przy silnym mrozach kiedy miedź mocno sie kurczy - większy wyciek był. Było to na doprowadzeniu cieklego lpg do filtra fazy cieklej.
Aktoalnie robilo sie cieplo powyzej 0 i problem sam znikl, wiec u mnie wina byla po stronie mrozu i moze kurczacych sie przez to jakichs elementow![]()
Czyli ponowisz posta w grudniu?